Jokkmokk kommune

kommune i Norrbotten i Sverige

Jokkmokk kommune (svensk: Jokkmokks kommun, lulesamisk: Jåhkåmåhke kommuvnna, nordsamisk: Jåhkåmåhki suohkan, meänkieli: Jokinmukka)[2][3] er en kommune i Norrbottens län i landskapet Lappland i Sverige. Kommunens administrasjonssenter ligger i Jokkmokk. Kommunen er den nest største kommunen i Sverige etter Kiruna. Kommunen grenser i vest mot de norske kommunene Hamarøy, Sørfold og Fauske og har grenser mot de svenske nabokommunene Gällivare, Boden, Älvsbyn, Arvidsjaur og Arjeplog.

Jokkmokk

Våpen

LandSveriges flagg Sverige
LandskapLappland
LänNorrbottens län
Kommunenr.2510
Grunnlagt1. januar 1971
HovedstadJokkmokk
Areal18 143 km²
Befolkning5 113 (2011[1])
Bef.tetthet0,28 innb./km²
Nettsidewww.jokkmokk.se
Posisjonskart
Jokkmokk
Kart
Jokkmokk
66°37′00″N 19°50′00″Ø

Jokkmokk ble grunnlagt på begynnelsen av 1600-tallet da kong Karl IX av Sverige besluttet å skape kirke- og markedsplasser i det nordlige Sverige. Vintermarkedet Jokkmokks marknad som avholdes vært år i februar ble først avholdt i 1605.

Siden 1950-tallet har Jokkmokk opplevd en storstilt utbygging av vannkraftsressursene i kommunen og kraftprodusenten Vattenfall har vært hjørnestensbedrift i kommunen. Kommunen står for 10% av Sveriges vannkraftproduksjon, og Harsprånget er landets største vannkraftverk.[4]

Geografi rediger

Jokkmokk har store uberørte naturområder, og nasjonalparkene Stora Sjöfallets nasjonalpark, Padjelanta, Sarek og Muddus ligger helt eller delvis innenfor kommunegrensene. I Sarek ligger fjellmassivet Sarektjåkkå med Sveriges nest høyeste fjell, Stortoppen på 2089 moh. Det er flere store innsjøer i kommunen, som Virihaure, Vastenjaure, Akkajaure, Stora Lulevatten, Sakkat og Skalkká som dreneres av Luleälven eller sideelva Lilla Luleälven. Fjellbyen Kvikkjokk ved innsjøen Sakkat et ofte brukt utgangspunkt for turer inn i nasjonalparkene Sarek og Padjelanta.

E45 går gjennom kommunen, det samme gjør jernbanestrekninga Inlandsbanan.

Samisk språk og kultur rediger

Jokkmokk kommune har en betydelig andel av befolkningen som har samisk som hjemmespråk eller som har kunnskaper i samisk. En av Sveriges fem sameskoler og sameskolestyrelsen holder til i Jokkmokk. Samisk har status som offisielt minoritetsspråk i kommunen.[5] Ájtte svenskt fjäll- och samemuseum er hovedmuseumet for samisk kultur i Sverige og ligger i kommunen.

Tettsteder rediger

Jokkmokk kommune hadde tre tettsteder i 2010. I tabellen oppgis antall innbyggere per 31. desember 2010.[6]

# Tettsted Innbyggere
1. Jokkmokk 2 786
2. Vuollerim 732
3. Porjus 328

Referanser rediger

Eksterne lenker rediger

Jokkmokk kommunes offisielle hjemmesider