Ivar Frønes

norsk forsker og sosiolog
Ivar Frønes
Født2. august 1946 (74 år)
PorsgrunnRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sosiolog / Professor / Sakprosaforfatter
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Ivar Frønes (født 2. august 1946 i Porsgrunn) er en norsk forsker og sosiolog som har forsket på barn, barndom og barnekultur. Han har hatt stillingen som professor ved Universitetet i Oslo.

Frønes ble mag. art. i 1975 med avhandlingen Ungdomskultur, generasjonsmotstand og sosialt arbeid. I 1995 ble han dr. philos. med avhandlingen Among Peers – On the meaning of peers in the process of socialization. Avhandlingen tar utgangspunkt i sosialiseringsprosessen, som er ett av sosiologiens grunnbegreper. I avhandlingen utfordrer han den tradisjonelle forståelsen av foreldre og andre voksne som de sterkeste sosialiseringsagentene i barns verden. Han argumenterer for at det heller er samhandlingen med andre barn, med jevnaldrende, som har størst betydning for deres læring og utvikling.[1] Hans kompetanse har vært innenfor emner som kulturelle studier, familiesosiologi, livsløpsanalyser, barne- og ungdomssosiologi, og studier av sosiale og kulturelle utviklingstrekk.

I perioden 1975 til 1979 arbeidet Frønes på Institutt for anvendt sosialvitenskapelig forskning (INAS). Mellom 1979 og 1984 var han stipendiat på Blindern, så tilbake til INAS et par år, før han i 1986 ble fast ansatt som førsteamanuensisInstitutt for sosiologi ved Universitetet i Oslo. Her ble han professor i 1998 og etterhvert professor emeritus.[2][3]

Han har skrevet flere bøker. Blant annet Annerledeslandet: om framtid og utviklingstrekk i Norge. Han har også vært redaktør for flere bøker. I 2015 var han med å fullføre det internasjonale fembindsverket Handbook of Child Well-Being.[4] Han har også vært styreleder i det globale forskernettverket Childwatch International samt redaktør av tidsskriftet Childhood.

UtmerkelserRediger

I 2020 mottok han Norsk sosiologforenings hederspris. Begrunnelsen var at han gjennom fem tiår har vært en av fagets fremste representanter, og det på et særdeles mangfoldig vis.[3]

BibliografiRediger

  • 2016: The Autonomous Child: Theorizing Childhood
  • 2005: Annerledeslandet: om framtid og utviklingstrekk i Norge
  • 2005: Tegn, tekst og samfunn (medforfatter)
  • 2003: Moderne barndom
  • 2002: Digitale skiller : utfordringer og strategier
  • 2000: Handling, kultur og mening
  • 2000: På sporet av den nye tid : kulturelle varsler for en nær fremtid (medforfatter)
  • 1997: Et sted å lære : introduksjon til en didaktisk sosiologi
  • 1995: Vår tid : samfunnslære for VK1 (medforfatter)
  • 1994: De likeverdige : om sosialisering og de jevnaldrendes betydning (en 3 utgave kom i 2006)
  • 1982: Generasjonsopprøret : ungdomskulturer, ungdomsbevegelser og tenåringsmarked fra 50- til 80-årene (medforfatter)

ReferanserRediger

  1. ^ «Ansatte». NUBU (norsk). Besøkt 6. februar 2019. 
  2. ^ «Ivar Frønes - Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi (ISS)». www.sv.uio.no (norsk). Besøkt 6. februar 2019. 
  3. ^ a b «2020- Ivar Frønes». Sosiologen. 2. februar 2020. Besøkt 1. april 2020. 
  4. ^ «Storverk om de små - Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi (ISS)». www.sv.uio.no (norsk). 11. desember 2015. Besøkt 6. februar 2019.