Fjolde

kommune i Tyskland

Fjolde (dansk), Viöl (tysk) eller Fjåål (frisisk) er en landsby og kommune i Nordfrisland krets i delstaten Slesvig-Holsten. Byen ligger nord for Arlån mellem Husum og Slesvig by i Nørre Gøs Herred (tysk: Nodergoesharde).

Fjolde
Elven Arlau renner gjennom Fjolde

Flagg

Våpen

Kart over Fjolde

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatSchleswig-Holsteins flagg Schleswig-Holstein
LandkretsNordfrisland
StatusKommune
Postnummer25884
Retningsnummer04843
Areal18,96 km²[1]
Befolkning2 225[2] (2022)
Bef.tetthet117,35 innb./km²
Høyde o.h.22 meter
Nettsidewww.vioel.de
Kart
Fjolde
54°34′08″N 9°10′52″Ø

Kommunen samarbeider på administrativt plan med andre kommuner i Fjolde kommunefellesskap (Amt Viöl).

Fjoldemadonna rediger

Under opprydding på St. Christopheruskirkens loft i 1900 fant man den såkalte Fjoldemadonna. Skulpturen viser en sittende madonna med barn. Den er skapt av en anonym kunstner omkring midten av 1200-tallet med kjennskap til nordfransk gotisk kunst. I 1901 kjøpte Museumsbjerget i Flensborg madonnaen, som nå er en del av deres utstilling. Fjoldemadonnaen er litt skadet. Kronen er defekt og Mariafiguren mangler høyre hånd. Også barnet mangler begge hender, og det er revner i treet.

Kirken har siden fått en vellignende kopi anbragt i en nisje i korbueveggen som erstatning.

Fjoldedialekt rediger

I området omkring Fjolde ble det inntil 1900-tallet talt den sønderjyske dialekt Fjoldemål, som holdt seg lenger her enn i omegnen på grunn av sognets isolerte beliggenhet mellom åer, enger og heder. Fjoldemålet var en av de mest arkaiske danske dialekter og hadde blant andet bevart personbøying av verb. Dialekten er velbeskrevet i ordbøker og andre vitenskapelige skrifter.

Referanser rediger

Eksterne lenker rediger