Åpne hovedmenyen

Dario Campeotto

dansk sanger og skuespiller
Dario Campeotto
Født1. februar 1939[1][2] (80 år)
Frederiksberg
Ektefelle Ghita Nørby (19631969)
Barn Giacomo Campeotto
Beskjeftigelse Skuespiller, sanger, stemmeskuespiller
Nasjonalitet Danmark
Musikalsk karriere
Instrumentvokal
Aktive år1961
PlateselskapPolyGram
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Dario Carlo Giacomo Campeotto (født 1. februar 1939[3]) er en dansk sanger, skuespiller og underholder.

Bakgrunn og privatlivRediger

Campeotto er født på Frederiksberg av italienske foreldre, Emma og Ernesto Campeotto, og han har to søstre. Hans far flyttet til Danmark i 1928 og jobbet som teknisk direktør for Fiat Danmark. I begynnelsen av 1960-årene flyttet foreldrene tilbake til Torino, der de kjøpte en vingård som fortsatt er i familiens eie. Hans tippoldeforeldre var svenske, het Larsson og utvandret til Italia, hvor de senere ble eiere av åtte marker – otto campi – Campeotto. Dario bor fortsatt på Frederiksberg, men bodde i Tornio i årene 1967–1973, der han drev en dansk kunstforretning. Fra 1963 til 1969 var han gift med Ghita Nørby, og sammen har de sønnen Giacomo (født i 1964), som er filminstruktør.[4][5] I dag er han gift med Gertrud, og sammen har de barna Claudia og Filippo.

KarrièreRediger

Han startet å opptre allerede som tiåring, men det store gjennombruddet kom med seieren i Dansk Melodi Grand Prix i 1961 med sangen «Angelique».[6] Bidraget endte på en femteplass i den internasjonale finalen, godt hjulpet av den norske juryen som ga ham åtte av ti stemmer.[7] I kjølvannet av «Angelique» hadde Campeotto en rekke plateutgivelser, og han fikk en rekke roller i teater, operetter og film. Siden har han også opptrådt som revyartist i blant andre Holstebro-revyen og Sans Souci i Kolding.

I Danmark er han kjent som en smørsanger og en sjarmerende og velkledd fyr. Dette har gitt grobunn for uttrykket «en Dario», som brukes om en sjarmør som håndterer både mote og kvinner.[6][8]

Utvalgt filmografiRediger

  • Eventyrrejsen (1960)
  • Peters baby (1961)
  • Han, hun, Dirch og Dario (1962)
  • Flagermusen (film) (1966)
  • Nyhavns glade gutter (1967)
  • Flyvende farmor (2001)

ReferanserRediger

  1. ^ Discogs, 9. okt. 2017, Dario Campeotto, 692589
  2. ^ Internet Movie Database, 17. okt. 2015, nm0132980
  3. ^ «Dario Campeotto | Gyldendal - Den Store Danske». denstoredanske.dk (dansk). Besøkt 8. juli 2018. 
  4. ^ «Dario om Ghita Nørbys skilsmisse: Kommer ikke bag på mig». www.bt.dk (dansk). Besøkt 8. juli 2018. 
  5. ^ «Ghita Nørby | Gyldendal - Den Store Danske». denstoredanske.dk (dansk). Besøkt 8. juli 2018. 
  6. ^ a b «En rigtig Dario | Familie Journal». Familie Journal (dansk). Besøkt 8. juli 2018. 
  7. ^ «Cannes 1961 – Eurovision Song Contest». eurovision.tv. EBU. Besøkt 8. juli 2018. 
  8. ^ «Jeg skyder dem der vil lave æresport». www.bt.dk (dansk). Besøkt 8. juli 2018. 

Eksterne lenkerRediger

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata
Utmerkelser og prestasjoner
Forgjenger :
Katy Bødtger med
«Det var en yndig tid»


Danmark i Eurovision Song Contest
1961
Etterfølger :
Ellen Winther med
«Vuggevise»