Cadea er en slekt av ormeøgler som kun forekommer på Cuba.

Cadea
Nomenklatur
Cadea
Gray, 1844
Hører til
ormeøgler,
skjellkrypdyr,
firbente virveldyr
Økologi
Antall arter: 2
Habitat: gravende
Utbredelse: Cuba
Inndelt i
  • Cadea blanoides
  • Cadea palirostrata

Det er to arter: Cadea blanoides forekommer både på Isla de la Juventud (tidligere Isla de Piños) og i den vestlige delen av selve Cuba. Den andre arten, Cadea palirostrata, er bare funnet på Isla de la Juventud.

Cadea ble tidligere regnet til familien Amphisbaenidae (egentlige ormeøgler). En fylogenetisk studie fra 2007 basert på molekylærgenetikk viste at Cadea er fjernt beslektet med andre ormeøgler, og slekten er nå plassert i en egen familie, Cadeidae.

Søstergruppen til Cadea er slekten Blanus, som forekommer i middelhavsområdet. Genetiske data viser at de to slektene skilte lag i eocen for omtrent 40 millioner år siden. Det innebærer antakelig at forfedrene til Cadea må ha krysset Atlanterhavet fra nordvestlige Afrika eller sørvestlige Europa ved å seile på flåter av røtter og jord.

På Cuba finnes det også tre ormeøglearter som tilhører Amphisbaenidae i snever betydning, og denne familien har i tillegg arter på Hispaniola og Puerto Rico. Disse ormeøglene må ha kommet til De store Antiller ved å krysse havet fra Sør-Amerika.

Litteratur rediger

Eksterne lenker rediger