Åpne hovedmenyen
Brigitte Bardot
Brigitte Bardot - 1962.jpg
FødtBrigitte Anne-Marie Bardot
28. september 1934 (84 år)
Paris
Ektefelle Roger Vadim (19521957), Jacques Charrier (19591962), Gunter Sachs (19661969)
Partner(e) Gilbert Bécaud, Serge Gainsbourg
Far Louis Bardot
Søsken Mijanou Bardot
Utdannet ved Hattemer, Conservatoire national supérieur de musique et de danse
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Skuespiller, modell, sanger, selvbiograf, filmskuespiller, dyrerettighetsforkjemper, plateartist, danser
Nasjonalitet Frankrike
Utmerkelse Bambi-prisen, Den gylne arks orden, Prix des intellectuels indépendants (2003)
Nettstedhttp://www.fondationbrigittebardot.fr/
IMDbIMDbRedigere på wikidata
Signatur
Brigitte Bardots signatur

Brigitte Anne-Marie Bardot (født 28. september 1934 i Paris) er en fransk skuespiller.

Innhold

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Brigittes far var ingeniør og arbeidet i et familiefirma. Moren var 14 år yngre enn faren, og de giftet seg i 1933. Moren oppmuntret datteren til å ta leksjoner i musikk og dans.[trenger referanse] Hun begynte som fotomodell da hun var 15 år, og bilder av henne ble allerede den gang publisert i det franske motemagasinet Elle.

SkuespillerRediger

Som skuespiller debuterte hun i den franske filmen Le Trou normand i 1952. Samme år spilte hun i ytterligere to filmer, og giftet seg med Roger Vadim. De hadde allerede kjent hverandre i noen år, men foreldrene hadde nektet henne å gifte seg før hun fylte 18. Ekteskapet varte i fem år.

I 1953 spilte hun i sin første amerikanske film, De møtte kjærligheten, med Kirk Douglas. Hun fortsatte også å spille i franske filmer. I 1965 spilte hun seg selv i den amerikanske filmen Kjære Brigitte, mot James Stewart. Hun sluttet å medvirke i filmer før hun fylte 40 år. Hun trakk seg tilbake som skuespiller etter filmen: L'Historie très bonne et très joyeuse de Colinot trousse-chemise.

Etter dette har hun levd et tilbaketrukket liv for å unngå nysgjerrige fans og fotografer.[trenger referanse]

PolitikkRediger

Bardot ble meget aktiv i forskjellige spørsmål vedrørende dyrerett, og grunnla en stiftelse i sitt eget navn for å verne om dyrenes rettigheter. Hun er vegetarianer og skrev sammen med et stort antall organisasjoner i 2009 et åpent brev til EUs ledelse om forslaget å innstifte en offisiell «europeisk vegetarisk dag».[1] Hun har også kommet med flere politiske uttalelser rettet mot innvandrere og særskilt muslimer.[trenger referanse]

I sin bok Le Carré de Pluton, utgitt 1999, kritiserte hun den rituelle slakt av sauer i den muslimske høytid eid al-adha.

Filmografi (utvalg)Rediger

År norsk tittel originaltittel regissør
1952 - Le Trou normand
1952 Piken fra havet Manina, la fille sans voile Willy Rozier
1953 De møtte kjærligheten Act of Love Anatole Litvak
1953 De lange tennene Les dents longues
1954 Versailles Si Versailles m'était conté
1954 Stjernerik natt Futures vedettes
1955 Kjærlighets-manøvrer Les grandes manoeuvres
1955 Frou-Frou Frou-Frou
1955 Doktor til sjøs Doctor at Sea
1955 Carolines sønn Le fils de Caroline Chérie
1956 Mademoiselle Pigalle Cette sacrée gamine...
1956 Lyset midt imot La lumière d'en face
1956 Helene av Troja Helen of Troy
1956 Frøken Strip-tease En effeuillant la Marguerite
1956 Bruden er for vakker Bruden er for vakker
1956 ... og Gud skapte kvinnen Et...Dieu créa la femme Roger Vadim
1957 En pariserinne Une Parisienne
1958 Lykke til salgs Lykke til salgs
1958 Elskerinnen En cas de malheur Claude Autant-Lara
1959 Vil du danse med meg? Voulez-vous danser avec moi?
1959 Kvinnen og sprellemannen La femme et le pantin
1959 Babette drar i krigen Babette s'en va-t-en guerre
1960 Sannheten La vérité
1961 Orfeus' testamente Le testament d'Orphée Jean Cocteau
1961 Sjalusiens kvaler! La bride sur le cou Roger Vadim
1962 Privatliv Vie privée
1962 Lykke og krone Lykke og krone
1962 Krigerens hvile Le repos du guerrier Roger Vadim
1963 Skapt for kjærlighet Le mépris Jean-Luc Godard
1965 Viva Maria! Viva Maria! Louis Malle
1965 Kjære Brigitte Dear Brigitte
1966 Masculin Féminin Masculin Féminin
1967 To uker i september A coeur joie Serge Bourguignon
1968 Spirits of the Dead
1968 Shalako
1969 - Les femmes
1970 Nonnen og gatepiken

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger