Bombur er en fet dverg fra J.R.R. Tolkiens bok Hobbiten. Han var en av de 12 dvergene i Thorin Eikenskjold, Bilbo Lommelun og Gandalv Grå i følget som dro til Erebor for å vinne tilbake dvergenes tapte gull som Smaug voktet. Han kom til Lommekroken sammen med sin bror, Bofur, og sin fetter, Bifur, og med Thorin selv.

Stakkars, fete Bombur er alltid den siste til å gjøre alt. Fordi han er så stor at han teller for to, er han den siste som kommer inn i Beorns hus, og den siste til å krysse den forkesede elven i Myrkskog. I tillegg gjør han mange uheldige feil: Han velter over Thorin ved inngangen til Lommekroken, han kommer til Beorns hus lenge før han skal, og han faller i den forheksede elven i Myrkskog (og derfor faller han i søvn). Han velger å bli igjen i den midlertidige leiren deres ved foten av Erebor, fordi han verken stoler på tau eller fjellstier. Senere er han helt nødt til å stole på tauene for å unnslippe dragen Smaugs herjinger.

Bombur sover gjennom mange av de viktige hendelsene i boka. Da han falt inn i elva i Myrkskog, faller han i søvn p.g.a. trolldom i elva som får han til å sove i flere dager. Dette gir de andre en ekstra byrde siden de må bære han mens de gikk videre. Mens han holt vakt ved Erebor, lover Bilbo at han skal holde vakt så Bombur kunne sove (Bilbo brukte denne anledningen til å smugle ut Arkensteinen). Han sov da Bilbo åpnet den tønnen som Bombur var i da de flyktet fra Thranduils fangenskap ned mot Dale, og da Bilbo oppdaget den hemmelige inngangen til Fjellet.

I Ringenes herre, mange år senere, får Frodo Lommelun vite at Bombur er blitt så fet at det må seks dverger til for å løfte ham.

Navnet Bombur har Tolkien henta fra det norrøne diktet Voluspå, hvor Durin lister opp navn på dvergene som ble skapt av Ymes kropp.