Åpne hovedmenyen
Birgitta Trotzig
Birgitta Trotzig 001.jpg
Født11. september 1929[1][2]
Göteborg[3]
Død14. mai 2011[4] (81 år)
Lund
Gravlagt Norra kyrkogården, Lund
Ektefelle Ulf Trotzig
Beskjeftigelse forfatter, kritiker
Nasjonalitet Sverige
Medlem av Svenska Akademien, Samfunnet De Nio
Utmerkelser

Birgitta Trotzig, (født Kjellén 11. september 1929 i Göteborg, død 14. mai 2011) var en svensk forfatter og kritiker, som fra 1993 satt på stol nummer 6 i Svenska Akademien.[5]

BiografiRediger

Birgitta Kjellén ble født i Göteborg som datter til lektor Oscar Kjellén og hans hustru Astri, født Rodhe. Hun vokste opp i Kristianstad. Etter artium i 1948, giftet hun seg med Ulf Trotzig. Da hun i 1951 debuterte gjorde hun det med navnet Birgitta Trotzig. Debuten skjedde med novellesamlingen Ur de älskandes liv. Fire år seinere konverterte hun til katolisismen.

Trotzig var bosatt i Frankrike mellom 1955 og 1972 og var medlem av Samfundet De Nio fra 1967 til 1993. Hun ble innvalgt i Svenska akademien i 1993 som etterfølger til Per Olof Sundman.

Trotzig fikk Aftonbladets litteraturpris i 1961. I 1966 ble hun tildelt Frödingstipendet.

ForfatterskapRediger

Trotzigs språk har sterkt driv og særpreg, er ofte dunkelt og vanskelig tilgjengelig, men med en skarphet som trenger dypt ned i den leseren som er mottakelig for hennes prosa. Sentrale tema i hennes bøker er skyld og frigjørelse, ofte med en kristen klangbunn, og balansegangen mellom etikk og estetikk. På grunn av sin katolisisme utmerker hun seg blant samtidige forfattere.

Blant Trotzigs bøker kan nevnes romanen Dykungens dotter, hun har også skrevet prosadiktsamlinger.

BibliografiRediger

  • Gösta Oswald 2000
  • Dubbelheten 1998
  • Tal på Övralid 6 juli 1997, 1998
  • Sammanhang 1996
  • Per Olof Sundman 1993
  • Porträtt 1993
  • Dykungens dotter 1985
  • Anima 1982
  • Berättelser 1977
  • I kejsarens tid 1975
  • Sjukdomen 1972 (filmatisert 1979 som Kejsaren)
  • Teresa 1969
  • Ordgränser 1968
  • Sveket 1966
  • Levande och döda 1964
  • Utkast och förslag 1962
  • En berättelse från kusten 1961
  • Ett landskap 1959
  • De utsatta 1957
  • Bilder 1954
  • Ur de älskandes liv 1951 (novellesamling)

Priser og utmerkelser (utvalg)Rediger

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  2. ^ FemBio, 9. okt. 2017, Birgitta Trotzig, 27326
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, 13. des. 2014
  4. ^ http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2054&artikel=4505694
  5. ^ «Ledamotsregister: Trotzig, Birgitta». Svenska Akademien. Besøkt 17. august 2016. 

Eksterne lenkerRediger