Bibionomorpha er en delgruppe av mygg (Nematocera).

Bibionomorpha
Hårmygg
Nomenklatur
Bibionomorpha
Populærnavn
Bibionomorpha
Hører til
mygg,
tovinger,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 12 000
Habitat: på land
Utbredelse: hele verden
Inndelt i
Sørgemygg kan være plagsomme innendørs, da de kan ha larvestadier i potteplanter.

De fleste artene i Bibionomorpha lever som saprophage, det vil si at de har egglegging eller larvestadiet i råttent organisk materiale. Noen er soppetere (fungivorne) som larver. Mens artene i familiegruppen gallmygg (Cecidomyiidae), som lever i galler de danner på planter. Noen av sørgemyggene lever i innendørs og kan være plagsomme. Disse små svarte myggene har larveutviklingen i fuktig moldjord og potteplanter er ypperlige oppvekststeder. Larvene til hårmygg (Bibionidae) kan enkelte ganger opptre i masser og gjøre noe skade på kulturplanter. Men ellers er de aller fleste Bibionomorpha harmløse sett fra menneskets ståsted.

Alle mygg gjennomgår en fullstendig forvandling (metamorfose), med et larvestadium, puppestadium og det voksne, kjønnsmodne stadiet (imago).

Systematisk inndeling rediger

Den systematiske inndelingen i Bibionomorpha er uklar. Vindusmygg (Anisopodidae) utgjør en egen spesiell gruppe, som skiller seg noe fra de andre delgruppene. Den er ofte plassert som en søstergruppe til fluene (Brachycera).

En del av familiegruppene sumpmygg Bolitophilidae, slimrørmygg Diadocidiidae, hårvingemygg Ditomyiidae og spinnmygg Keroplatidae er i noen entomologiske arbeider plassert som delgrupper i familigruppen soppmygg (Mycetophilidae).

I eldre arbeider er familigruppen Axymyiidae en del av denne gruppen. Men i nyere arbeider er den tatt og utgjør den den eneste familiegruppen i Axymyiomorpha.

Bibionomorpha er en gammel insektgruppe som har forandret seg relativt lite de siste 100 millioner årene. Noen av delgruppene er utdødd og kjente bare som fossile funn. Gruppen synes å ha vært svært formrik i Jordas middelalder (250-65 millioner år før nåtid).

Treliste

Eksterne lenker rediger