Bia er en slekt av sommerfugler som hører til gruppen glesommerfugler (Brassolini) som trolig bør føres til underfamilien ringvinger (Satyrinae) i den store familien flikvinger (Nymphalidae). De finnes bare i Sør- og Mellom-Amerika. I motsetning til de fleste dagsommerfugler holder de seg helst inne i den mørke regnskogen og kommer sjelden ut i lyset. Uglesommerfuglene ble tidligere ofte regnet som en familie for seg, Brassolidae.

Bia
Bia actorion actorion
Nomenklatur
Bia
Hübner, 1819
Hører til
Brassolini, ringvinger, flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: 2
Habitat: i skog
Utbredelse: Neotropiske region (Sør- og Mellom-Amerika)
Inndelt i

Utseende rediger

Middelsstore, bredvingede, brune sommerfugler. Vingenes overside har svartbrun grunnfarge, og bakvingen er trukket ut til en kort stjert. Vingen har oransje og blå felter. Bakvingen er fint mønstret (vatret) i brunt, svart og hvitt, uten øyeflekker.

Levevis rediger

Uglesommerfuglene unngår solskinn, dels ved å holde seg inne i den tette skogen og dels ved å fly på ettermiddags- og kveldstid da det gjerne er overskyet og skumt. Larvene lever på palmer. De voksne sommerfuglene er forholdsvis vanlige i regnskoger mellom 100 og 800 meters høyde innen utbredelsesområdet, hvor de holder seg inne i skyggen nær skogbunnen. De spiser trolig råtnende frukt.

Utbredelse rediger

Slekten er bare kjent fra de øvre delene av Amazonas-bekkenet i Brasil, Bolivia, Ecuador og Peru.

Systematisk inndeling rediger

Slekten har vært vanskelig å plassere systematisk. Nyere, molekylære teknikker har vist at den etter alt å dømme danner en primitiv gruppe innen Brassolini.

Treliste

Kilder rediger

Eksterne lenker rediger