Åpne hovedmenyen

Axel Kielland

norsk forfatter og journalist
Axel Kielland
AxelKielland.jpg
Født14. februar 1907
Stavanger
Død25. november 1963 (56 år)
Oslo
Ektefelle Sonja Mjøen (19321946), Agni Krein (19471963)
Far Jens Zetlitz Kielland
Mor Anna Gunhilde (Hilda) Holst
Beskjeftigelse Journalist
Nasjonalitet Norge

Axel Zetlitz Kielland (født 14. februar 1907 i Stavanger, død 25. november 1963) var forfatter og journalist.[1]

Innhold

BakgrunnRediger

Fra 1927 var Kielland ansatt i Dagbladet som journalist. Han var en av avisens klareste og skarpeste penner.

Han utgav 1938 kriminalkomedien Mannen som alle ville myrde, som ble en stor suksess på Det Nye Teater i Oslo. Kielland skrev også skuespillet Tante Annas penger (1940).

Under andre verdenskrig levde han som flyktning i Sverige. Der kom skuespillet Hvis et folk vil leve (1943), som handlet om motstandsbevegelsen i Norge. På grunn av dets sterke antityske tendens ble det etter to oppførelser forbudt av den svenske regjering, etter at den tyske ambassade hadde nedlagt protest. Regjeringens inngripen ble voldsomt kritisert, og foranlediget en livlig debatt i Riksdagen.

Mens han var i Sverige under krigen kom også hans to underholdningsromaner Lev farlig og Farlige hvetebrødsdager med emner fra motstandsbevegelsen. Farlige hvetebrødsdager ble fremført hørespill i NRK etter krigen og er blitt utgitt som lydbok i 2007: ISBN 9788242118882

Skuespillet Herren og hans tjenere (1955) ble oppført på Nationaltheatret og også fremført av Radioteatret og senere, i 1959 filmatisert. Stykket var inspirert dels av den svenske Helandersaken, dels av indignasjon over Indremisjonen med dens lære om evige helvetesstraffer.

I 1958 utgav han La oss se på saken, der han gjennomgår og vurderer fem berømte rettssaker fra 1900-tallet. I skuespillet Han som sa nei (1959) er handlingen er henlagt til Suez-krisen 1956, et lidenskapelig innlegg for menneskets rett og plikt til ikke å adlyde en umenneskelig ordre.

Han utga også lystspillet Hennes høyhet min kone, (1962).

Han var sønn av journalisten Jens Zetlitz Kielland (1873–1926) og Anna Gunhilde (Hilda) Holst (1877–1936). Faren var sønn av forfatter Alexander Kielland (1849–1906). Fra 1932 til 1946 var Axel gift med skuespilleren Sonja Mjøen (1898–1993).

 
Axel Kielland med sin forhenværende kone Sonja Mjøen (t.v.) og deres datter som med moren reiser med «Oslofjord» fra Oslo til USA den 15. juli 1953. .

BibliografiRediger

  • Kolumbus opdager Grønland (1931)
  • Manne som alle ville myrde (1938)
  • Tante Annas penger (1940)
  • Om et folk vill leva: tidsbild från Norge (Utgitt i Sverige 1943)
  • Farlige hvetebrødsdager (1944)
  • Lev farlig (1944)
  • St. Josephs bar (1946 under pseudonymet Arthur Anger)
  • Herren og hans tjenere (1955). Filmatisert 1959.
  • La oss se på saken (1958)
  • Han som sa nei (1959).
  • Hennes Høyhet min kone (1962): Lystspill i 2 akter

Hørespill[2]Rediger

  • St. Josephs bar (som Arthur Anger) (produsert 1948, produsert 1963, reprise 1964)
  • Herren og hans tjenere (produsert 1957)
  • Han som sa nei (produsert 1961)
  • Farlige hvetebrødsdager (dramatisert kriminalroman) (produsert 1977, reprise 1984 og 1992)
  • Lev farlig (dramatisert kriminalroman) (produsert 1987, reprise 1994)

ReferanserRediger

  1. ^ Arne Bonde, Kielland, Axel i Norsk Bibliografisk Museum.
  2. ^ Hartenstein, Tilman: Det usynlige teatret: Radioteatrets historie 1926-2001, Oslo 2001, s. 201

Eksterne lenkerRediger