Arnold Jacoby

Arnold Jacoby
Født10. september 1913Rediger på Wikidata
Død15. januar 2002Rediger på Wikidata (88 år)
Beskjeftigelse BarnebokforfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Victor Arnold Rosenblad Jacoby (født 10. september 1913 i New York, død 15. januar 2002 i Larvik) var en norsk forfatter og oversetter. Han skrev flere guttebøker, tegneserier, kriminalromaner og biografier og virket som oversetter av barne- og ungdomsbøker fra engelsk til norsk. Han er særlig kjent som en av Thor Heyerdahls biografer og som forfatter av Det angår også deg, boken om norske Herman Sachnowitz' rystende beretning fra den tyske konsentrasjonsleiren Auschwitz.

BakgrunnRediger

Arnold Jacoby var født i Brooklyn. Foreldrene hadde utvandret til Amerika, men flyttet tilbake til Larvik i 1915 da bestefaren Georg Jacoby døde og familiegartneriet i Dronningens gate sto tomt uten noen til å ta seg av det.

Liv og virkeRediger

Som ung flyttet Jacoby til Oslo, hvor han livnærte seg av skriving, reklame og illustrasjon. Under siste del av krigen flyttet han til Ula, og senere tilbake til Larvik by.

I 1941 utlyste kriminalmagasinet Mystikk for alle menn en konkurranse for å sikre seg tilgang på norske hovedfortellinger. Arnold Jacoby vant konkurransen med Mysteriet Robusta Gloria, som kom på trykk i nr. 11/1942 under et psevdonym sammensatt av forfatterens to fornavn, Victor og Arnold. Denne fortellingens detektiv var «kriminalfullmektig» Herlofsen. Pseudonymet Victor Arnold skrev også hovedfortellingen til Mystikks Jul samme år, Røntgenplatens hemmelighet, med fullmektig Erik Drag i hovedrollen. Likeledes kriminalromanen "Døden annonserer ikke". Han brukte flere pseudonymer på grunn av krigen. "Døden og skipperen" ble skrevet under navnet Sven (Tor) Winge. Barnebøkene "Jon i verden" og "Krusedulle" ble skrevet og illustrert under pseudonymet Tone Silje.

Han oversatte nærmere 200 barne- og ungdomsbøker i 50-årene, serier som Hardy-guttene, Worales, Bobsey-barna, Tvillingdetektivene, Vicki, Conny, Cherry, Gulltopp m.m. Han var illustratør og hadde tegnekontor i Oslo under første del av krigen sammen med Trygve og Olav Mosebekk. Han hadde flere tegneserier, bl.a. "Atlantis" i Norsk Ukeblad. Atlantis startet høsten 42 i Norsk Ukeblad ble stanset av tyskerne våren 1943. Samme år utga han sammen med Trygve Mosebekk tegneserien "Syclon-Kid" i bladet Mystikk for alle menn. Det utkom 17 nummer før også Mystikk ble stanset av Tyskerne. Serien ble omarbeidet etter krigen og kom ut i Alle Menns blad i 1945 med tittelen Sabotasjegjengen. Under krigen hadde han også Tegneserien «Bimba - hele verdens lille venn» utgitt i jule- og påskemagasiner for barn (Forlagshuset).

I 1961 kjøpte han et 800 år gammelt hus i Andora kommune på Liguria-kysten i Nord-Italia, og tilbragte siden mye tid der. Jacoby var nær barndomsvenn av eventyreren og vitenskapsmannen Thor Heyerdahl, og skrev flere biografier om ham, blant annet Señor Kon-Tiki som ble utgitt i store deler av verden, i Japan, Russland og USA i tillegg til en rekke europeiske land. De to bodde like ved hverandre i Andora.

Hele 15 år brukte han på å skrive sin mest innflytelsesrike bok Det angår også deg, som handler om den norske jøden Herman Sachnowitz' tid i fangeleiren Auschwitz. Boka ble til gjennom mange år med samtaler med Sachnowitz som fortalte fra sine opplevelser i konsentrasjonsleirene under krigen. Boken krevde mye forskning fra forfatterens side i tillegg til nennsomt å velge de riktige språklige virkemidlene, samt den dramaturgi og oppbygging som et så sårbart tema krevde. Boken ble første gang utgitt i 1976 og er oversatt til en rekke andre språk. I 2015 ble boka kåret til en av de 10 mest betydningsfulle bøker om den annen verdenskrig.[trenger referanse]

I 1984 kom boken Min afrikanske gullalder, som handler om Jacob Mathesons (halvbror av Thor Heyerdahl) eventyrlige opplevelser i Afrika.

Arnold Jacoby skrev og komponerte musikk og hadde plateutgivelse både i Norge og Italia.

FamilieRediger

Arnold Jacoby var gift med Ellen Dahl (1918–2012). Han var far til oversetter, korrekturleser og forlagsredaktør Marianne Rosenblad Jacoby Steina, visesanger og forfatter Louis Jacoby og illustratør og grafisk designer, førsteamanuensis Tom Rosenblad Jacoby.

BibliografiRediger

  • 1941: Det hemmelighetsfulle triangel
  • 1941: Krusedulle
  • 1942: Døden annonserer ikke
  • 1943: Kajakk-klubben
  • 1943: Døden og skipperen
  • 1944: Kajakk-klubben og den sorte dame
  • 1945: Joni i verden
  • 1946: Kajakk-klubben og hjemmefronten
  • 1947: Kajakk-klubben og den røde X
  • 1947: Sabbatnatten
  • 1951: Eventyret om skogen
  • 1965: Senor Kon-Tiki
  • 1970: Historien om Thor Heyerdahl
  • 1976: Det angår også deg, om Herman Sachnowitz
  • 1984: Møte med Thor Heyerdahl
  • 1984: Min afrikanske gullalder

Diskografi over plateutgivelser som populærkomponistRediger

Sangtittel Artister Tekstforfattere Arrangør Platetype Platemerke og katalognummer Innspillingsår
«Ula-valsen» Jens Book-Jenssen, Sjømannskvartetten, Carsten Kloumans orkester Arnold Jacoby 78-plate/Single His Master's Voice A.L. 6068 1958
«Addio Castello Romano» Frank Bernardi Maria Garrone A. Pizzigoni Single Sonorgraf Record 0107 1964

Eksterne lenkerRediger