Anna Fiske

forfatter, illustratør og tegneserieskaper

Anna Karin Helena Fiske (født 5. september 1964 i Ängelholm i Sverige) er forfatter, tegneserieskaper, illustratør og billedkunstner bosatt og virksom i Norge.

Anna Fiske
Anna Fiske med boka Museum.jpg
Født5. sep. 1964[1][2]Rediger på Wikidata (57 år)
ÄngelholmRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Illustratør, tegneserieskaper, tegneserieskaper, barnebokforfatter, forfatterRediger på Wikidata
Utdannet ved KonstfackRediger på Wikidata
Ektefelle Lars FiskeRediger på Wikidata
Nasjonalitet Norge, SverigeRediger på Wikidata
SpråkNorsk[3]
Utmerkelser Bokkunstprisen (2014), Brageprisen i barne- og ungdomslitteratur (2018)[4], Skolebibliotekarforeningens litteraturpris (2016), Teskjekjerringprisen (2019)[5]Rediger på Wikidata

Sjangermessig er Anna Fiskes forfatterskap variert, med billedbøker, faktabøker, tegneserier og tilrettelagte bøker. Flere bruker estetiske virkemidler fra tegneserier. Fiske er også illustratør for andre forfattere og oppdragsgivere.

En del av Fiskes bøker er utformet slik at de også skal gi gode leseopplevelser hos lesere med funksjonsnedsettelse. Flere av hennes bøker er støttet av Leser søker bok.

Anna Fiskes har mottatt en rekke priser og utmerkelser for sitt arbeid. Mange av bøkene hennes har blitt utgitt i flere land.

Hun bor i Oslo med sin mann, tegneren Lars Fiske.

BibliografiRediger

  • 1999: Forvandlingen – tegneserie[6]
  • 2002: Snakke med dyr – tegneserie
  • 2003: Palle Puddel står opp - bildebok[7]
  • 2004: Danse på teppet – tegneserie[8]
  • 2004: Palle Puddel koser seg - bildebok[9]
  • 2005: Rabbel nr.1 - barneblad[10]
  • 2005: Rabbel nr.2 - barneblad[10]
  • 2005: Rabbel nr.3 - barneblad[10]
  • 2005: Sinne -bildebok, boka er støttet av Leser søker bok[11]
  • 2006: Palle Puddel kjøper olabukser - bildebok[12]
  • 2006: Rabbel nr.4 - barneblad[10]
  • 2006: Rabbel nr.5 - barneblad[10]
  • 2006: Rabbel nr.6 - barneblad[10]
  • 2006: Rabbel nr.7 - barneblad[10]
  • 2006: Rabbel bok 1[13]
  • 2007: Sjenanse - bildebok, boka er støttet av Leser søker bok[14]
  • 2007: Forelskelse - bildebok, boka er støttet av Leser søker bok[15]
  • 2007: Hallo jorda! - bildebok[16]
  • 2007: Rabbel nr.8 - barneblad[10]
  • 2007: Rabbel nr.9 - barneblad[10]
  • 2007: Rabbel nr.10 - barneblad[10]
  • 2007: Rabbel nr.11- barneblad[10]
  • 2007: Rabbel bok 2[17]
  • 2008: Fra t-bane til lenestol - bildebok, boka vant manuskonkurransen «Leser søker bildebok» og ble støttet av Leser søker bok[18]
  • 2008: Snarveien 8b - bildebok[19]
  • 2008: Rabbel nr.12 - barneblad[10]
  • 2008: Rabbel nr.13 - barneblad[10]
  • 2008: Rabbel nr.14 - barneblad[10]
  • 2009: Små og store ting som du kan lage selv – sakprosa[20]
  • 2009: Redd - bildebok, boka er støttet av Leser søker bok[21]
  • 2009: Hallo byen! - bildebok[22]
  • 2009: Rabbel nr.15 - barneblad[23]
  • 2009: Rabbel bok 3[24]
  • 2010: Morsomme ting du kan lage selv – sakprosa[25]
  • 2010: HÆ? - bildebok, boka er støttet av Leser søker bok[26]
  • 2010: Hallo planeten! - bildebok[27]
  • 2011: Farmor og jeg – tegneserie[28]
  • 2011: Hallo fargeblyanten – aktivitetsbok[29]
  • 2011: Her kommer jeg! - bildebok[30]
  • 2011: Sjalusi - bildebok, boka er støttet av Leser søker bok[31]
  • 2012: Hallo der nede! - bildebok[32]
  • 2012: Tøffe ting du kan lage selv - sakprosa[33]
  • 2012: Sorg - bildebok, boka er støttet av Leser søker bok[34]
  • 2012: Farmor og jeg, Passe på en Puddel – tegneserie[35]
  • 2013: Hele dagen lang – bildebok[36]
  • 2013: Palle Puddel, et hundeliv – tegneserie[37]
  • 2013: Mens vi venter på nissen – sakprosa[38]
  • 2014: Gruppa – tegneserie[39]
  • 2014: Alle har en bakside - bildebok[40]
  • 2014: Hallo Havet! - bildebok[41]
  • 2015: Vaskedamen – tegneserie[42]
  • 2015: Hemmelige hytter – bildebok[43]
  • 2015: Lykke – bildebok, boka er støttet av Leser søker bok[44]
  • 2016: Palle Puddel drar til New York – tegneserie[45]
  • 2016: Oldemor – bildebok, boka er støttet av Leser søker bok[46]
  • 2016: Plystre på Tella – bildebok[47]
  • 2017: Hallo skogen! – bildebok[48]
  • 2017: Trær jeg har møtt – bilde/diktbok[49]
  • 2018: Bertil blir grei – bildebok
  • 2018: Elven – illustrert roman[50]
  • 2019: Hvordan lager man en baby? – sakprosa[51]
  • 2020: Hvordan begynner man på skolen? – sakprosa[52]
  • 2020: Alt som er nytt – Bildebok (Voksne)[53]
  • 2021: Hvordan er det å være voksen? – sakprosa [54]
  • 2022: Museum – sakprosa [55]

Bøker med illustrasjoner av Anna Fiske (utvalg)Rediger

Litterære priser m.m. (utvalg)Rediger

Anna Fiske har også mottatt priser i Årets vakreste bøker og Grafills Visuelt. Hun er dessuten innkjøpt til Nasjonalmuseet[94] og Nasjonalbibliotekets samling av bokillustrasjoner.

ReferanserRediger

  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Anna_Fiske[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Lambiek Comiclopedia, Lambiek Comiclopedia artist ID f/fiske_anna, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ https://www.idref.fr/184484324; IdRef; besøksdato: 7. mars 2020.
  4. ^ www.nrk.no[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.ringsaker-blad.no[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Fiske, Anna (1999). Forvandlingen. Oslo: No Comprendo Press. ISBN 8291187274. 
  7. ^ «Palle Puddel står opp. NCP». [død lenke]
  8. ^ «Danse på teppet. NCP». Arkivert fra originalen 7. juli 2018. 
  9. ^ «Palle Puddel koser seg. NCP». [død lenke]
  10. ^ a b c d e f g h i j k l m n «Rabbel 1-15. NCP». Arkivert fra originalen 13. september 2017. 
  11. ^ «Sinne». Leser søker bok. 2006. 
  12. ^ «Palle Puddel kjøper olabukser. NCP». Arkivert fra originalen 18. september 2016. 
  13. ^ «Anna Fiske: Rabbel bok 1: hefte 1-5». No Comprendo Press. Besøkt 18. januar 2021. 
  14. ^ «Sjenanse. Leser søker bok». 
  15. ^ «Forelskelse. Leser søker bok». 
  16. ^ «Hallo Jorda!». 
  17. ^ «Anna Fiske: Rabbel bok 2: hefte 6-10». No Comprendo Press. Besøkt 18. januar 2021. 
  18. ^ «Fra T-bane til lenestol. Leser søker bok». 
  19. ^ «Snarveien 8b». 
  20. ^ «Små og store ting du kan lage selv». 
  21. ^ «Redd. Leser søker bok». 
  22. ^ «Hallo Byen!». 
  23. ^ «Anna Fiske: Rabbel 15». No Comprendo Press. Besøkt 10. november 2021. 
  24. ^ «Anna Fiske: Rabbel bok 3: hefte 11-15». No Comprendo Press. Besøkt 18. januar 2021. 
  25. ^ «Morsomme ting du kan lage selv». 
  26. ^ «HÆ?». Boksøk. Besøkt 10. november 2021. 
  27. ^ «Hallo Planeten!». 
  28. ^ «Farmor og jeg. NCP». Arkivert fra originalen 18. september 2016. 
  29. ^ «Hallo fargeblyanten!». 
  30. ^ «Her kommer jeg. Bokbussen». [død lenke]
  31. ^ «Sjalusi. Leser søker bok». 
  32. ^ «Hallo der nede!». 
  33. ^ «Tøffe ting du kan lage selv. Forlagsliv». Arkivert fra originalen 2. september 2017. 
  34. ^ «Sorg». Leser søker bok. 2012. 
  35. ^ «Farmor og jeg, Passe på en puddel. NCP». Arkivert fra originalen 28. oktober 2017. 
  36. ^ «Super Gonattabok». VG. 
  37. ^ «Palle Puddel, et hundeliv. NCP». Arkivert fra originalen 18. september 2016. 
  38. ^ «Mens vi venter på Nissen». [død lenke]
  39. ^ «Gruppa. NCP». Arkivert fra originalen 18. september 2016. 
  40. ^ Cappelendamm (5. juni 2014). «Kroppen vår: Alle har en bakside». Boktips. Besøkt 10. november 2021. 
  41. ^ «Hallo havet!». Cappelendamm (norsk). 2014. Besøkt 10. november 2021. 
  42. ^ «Vaskedamen». No Comprendo Press. 2015. Arkivert fra originalen 18. september 2016. 
  43. ^ «Hemmelige hytter. Forlagsliv». [død lenke]
  44. ^ «Lykke. Leser søker bok». 
  45. ^ «Palle Puddel drar til New York. NCP». Arkivert fra originalen 18. september 2016. 
  46. ^ «Gamle damers magi» (engelsk). Besøkt 27. september 2016. 
  47. ^ «Plystre på Tella». 
  48. ^ «Hallo skogen! av Anna Fiske (Innbundet) - Bildebøker | Cappelen Damm forlag». www.cappelendamm.no (norsk). Besøkt 12. september 2017. 
  49. ^ «Anna Fiske: Trær jeg har møtt by No Comprendo Press». No Comprendo Press (engelsk). Arkivert fra originalen 9. november 2017. Besøkt 8. november 2017. 
  50. ^ «Elven» (norsk). Cappelen Damm. Besøkt 4. oktober 2018. 
  51. ^ Straume, Anne Cathrine (24. mars 2019). ««Legger ikke fingrene imellom»». NRK. Besøkt 10. november 2021. 
  52. ^ Straume, Anne Cathrine (26. mai 2020). ««En bruksbok som gir trygghet og kunnskap»». NRK. Besøkt 10. november 2021. 
  53. ^ «Alt som er nytt». boksok.no. Besøkt 21. oktober 2020. 
  54. ^ «Hvordan er det å være voksen?». cappelendamm.no. 2021. Besøkt 20. august 2021. 
  55. ^ Sentrum, Cappelendamm | Postadresse: Postboks 1900; informasjonskapsler, 0055 Oslo | Besøksadresse: Akersgata 47/49 | Telefon sentralbord: 21 61 65 00 © Cappelen Damm AS | Rettigheter og lover | Personvern og (2022). «Museum». Cappelendamm (norsk). Besøkt 29. april 2022. 
  56. ^ «Tegnordboka - se hva jeg sier». Boksøk. Besøkt 10. november 2021. 
  57. ^ Straume, Anne Cathrine (24. september 2014). «Joel og Io. En kjærlighetshistorie». NRK. Besøkt 10. november 2021. 
  58. ^ «Usynlige Snefrid har to mødre: Ingunn Aamodt og Anna Fiske». Boktips. 15. september 2015. Besøkt 10. november 2021. 
  59. ^ Telle-Trollet teller til ti (norsk). Deichman.no. 
  60. ^ «Usynlige Snefrid og Spøkelset». Cappelendamm (norsk). 2016. Besøkt 10. november 2021. 
  61. ^ Samlaget. «Visste du at ...? KATT». Samlaget (engelsk). Besøkt 14. mars 2017. 
  62. ^ Samlaget. «Visste du at ...? HEST». Samlaget (engelsk). Besøkt 14. mars 2017. 
  63. ^ Samlaget. «Visste du at ...? HUND». Samlaget (engelsk). Besøkt 14. mars 2017. 
  64. ^ Samlaget. «Vaken? Ei godnattbok om dyr som ikkje søv om natta». Samlaget (engelsk). Besøkt 6. juni 2017. 
  65. ^ Samlaget. «Visste du at …? Gris». Samlaget (engelsk). Besøkt 12. april 2018. 
  66. ^ Samlaget. «Visste du at …? Sau». Samlaget (engelsk). Besøkt 12. april 2018. 
  67. ^ Samlaget. «Visste du at …? Ku». Samlaget (engelsk). Besøkt 12. april 2018. 
  68. ^ Forlag, Gyldendal Norsk. Nora faller (norsk). 
  69. ^ «Visste du at ...? Mark». Samlaget (norsk nynorsk). Arkivert fra originalen 21. juni 2020. Besøkt 1. mai 2020. 
  70. ^ «Visste du at ...? Maur». Samlaget (norsk nynorsk). Arkivert fra originalen 1. juli 2020. Besøkt 1. mai 2020. 
  71. ^ «Visste du at ...? Mygg». Samlaget (norsk nynorsk). Arkivert fra originalen 29. juni 2020. Besøkt 1. mai 2020. 
  72. ^ «Hopp!». www.gyldendal.no. Besøkt 18. januar 2021. 
  73. ^ «Barnebibelen». Samlaget (norsk nynorsk). Besøkt 10. august 2022. 
  74. ^ «Galagos Fula Hund - Seriewikin». seriewikin.serieframjandet.se. Besøkt 27. september 2016. 
  75. ^ «Kultur- og kirkedepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2005.». 
  76. ^ «Årets best tilrettelagte bok 2006». 
  77. ^ «Nominasjon Kritikerprisen, Hallo Jorda!». 
  78. ^ «La hendene snakke! - Boksøk». Boksøk. Besøkt 19. juni 2018. 
  79. ^ «Anmeldelse, Brageprisnominasjon Joel og Io». Dagbladet. 
  80. ^ Bokkunstprisen 2014 Arkivert 7. april 2016 hos Wayback Machine.
  81. ^ «Rasmus Løland litteraturstipend». Stavanger Aftenblad. Arkivert fra originalen 7. april 2016. Besøkt 22. mai 2016. 
  82. ^ «Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2014». Arkivert fra originalen 7. april 2016. 
  83. ^ «Nordisk råds barne- og ungdomsbokspris nominasjon». Arkivert fra originalen 6. juni 2016. 
  84. ^ «Skolebibliotekarforeningens litteraturpris 2016». Arkivert fra originalen 19. mars 2016. 
  85. ^ «Nya nomineringar för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2017 - ALMA». www.alma.se (svensk). 20. oktober 2016. Arkivert fra originalen 21. oktober 2016. Besøkt 21. oktober 2016. 
  86. ^ «Årets Tegneserie nominasjoner». 
  87. ^ «Humor og alvor – sterkt fortalt, her er vinnerne». Norsk barnebokinstitutt. Besøkt 14. mars 2017. 
  88. ^ «Ordknapper og hederspris fra Leser søker bok! – NBU». www.nbuforfattere.no. Besøkt 19. juni 2018. 
  89. ^ «Vinnere av Brageprisen 2018 - Brageprisen». Brageprisen. 22. november 2018. Besøkt 24. november 2018. 
  90. ^ brageprisen.no https://brageprisen.no/. Besøkt 23. november 2019. 
  91. ^ «Teskjekjerringprisen 2019 til Anna Fiske». www.cappelendamm.no. Besøkt 23. november 2019. 
  92. ^ «Anna Fiske på sitt beste». Leser søker bok. Besøkt 10. november 2021. 
  93. ^ «Hjem». Brageprisen. Besøkt 10. november 2021. 
  94. ^ «Anna Fiske, Illustrasjon fra Trær som jeg har møtt – Nasjonalmuseet – Samlingen». Nasjonalmuseet. Besøkt 9. september 2021. 

Eksterne lenkerRediger

Forrige mottaker:
Per Dybvig
Vinner av Bokkunstprisen
Neste mottaker:
Aslak Gurholt Rønsen