5miinust (uttales «viis miinust», estisk for fem minuser) er en estisk hiphopgruppe dannet i Võsu i 2015. Medlemmene av gruppen er Kristjan «Estoni Kohver» Jakobson, Mihkel «Päevakoer» Tamm, Karl «Põhja-Korea» Kivastik og Priit «Lancelot» Tomson.

5miinust
OpphavEstland
Aktive år2015
PlateselskapUniversal Music Baltics
IMDbIMDb

5miinust skal, sammen med duoen Puuluup, representere Estland i Eurovision Song Contest 2024 med sangen «(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi».[1]

Historie

rediger

5miinust ble dannet i Võsu i 2015. Gruppen fikk sitt gjennombrudd da albumene Aasta plaat og Rämmar havnet på topp 20-listen over mestselgende album i Estland i 2018.[2][3] Året etter gav de ut singelen Aluspükse sammen med rapperen Nublu, som lå seks uker på toppen av Eesti Tipp-40,[4] og ble den tredje mestselgende sangen i Estland i 2019.[5] Samme år signerte 5miinust med den baltiske grenen av Universal Music Group.[6] Gjennom Universal Music gav gruppen ut singlene «Paaristõuked», «Peo lõpp» og «Loodus ja hobused», som alle nådde førsteplassen på Eesti Tipp-40.[7][8][9]

5miinust har ved to anledninger blitt kåret til årets artist under Eesti Muusikaauhinnad, den estiske musikkindustriens prisutdeling.[10][11][12][13]

Eesti Laul

rediger

I november 2023 ble 5miinust og Puuluup annonsert som en av semifinalistene i Eesti Laul 2024, den estiske nasjonale finalen til Eurovision Song Contest 2024, med sangen «(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi».[14][15] De vant til slutt finalen og skal representere Estland i Eurovision Song Contest 2024 i Malmö.[16][17]

Medlemmer

rediger

Nåværende medlemmer

rediger
  • Kristjan Jakobson («Estoni Kohver»[a] eller bare «Kohver»[b])[19]
  • Mihkel Tamm («Päevakoer»[c]),[20]
  • Karl Kivastik («Põhja-Korea»[d] eller bare «Korea»),[21][22]
  • Priit Tomson («Lancelot»).[23]

Tidligere medlemmer

rediger
  • Pavel Botšarov («Venelane»[e]) (2015–2023). Han startet en solokarriere under pseudonymet Gameboy Tetris.[24]

Diskografi

rediger
  • 2016: Korralik Saavutus/Aasta Plaat (Legendaarne Records)
  • 2017: Rämmar (Legendaarne Records)
  • 2018: Niid for spiid (Legendaarne Records)
  • 2021: Kõik on süüdi (Universal Music Oy)
  • 2024: Kannatused ehk külakiigel pole stopperit (5MIINUST & Puuluup, Universal Records)

Singler

rediger
  • 2017: «Erootika pood» (2017)
  • 2018: «Jõul» (med Sass Henno)
  • 2018: «Aitäh» (med Sass Henno 2018)
  • 2019: «Tsirkus» (Nublu og Pluuto)
  • 2019: «Lendan» (med Orelipoiss)
  • 2019: «Aluspükse» (med Nublu)
  • 2019: «Paaristõuked» (med Villemdrillem)
  • 2020: «Peo lõpp»
  • 2020: «Loodus ja hobused» (med Hendrik Sal-Saller)
  • 2021: «Gloria»
  • 2021: «Buffalo»
  • 2021: «Koptereid»
  • 2022: «Vamos»
  • 2023: «Kõrvetab» (med Nublu og Nexus)
  • 2023: «Kallab» (med Nublu og Elina Born)
  • 2023: «(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi» (med Puuluup)

Fotnoter

rediger
Type nummerering
  1. ^ Estisk for «Estons koffert»; refererer til Eston Kohver, en estisk sikkerhetsvakt som ble arrestert i Russland i 2014.[18]
  2. ^ Estisk for «koffert»
  3. ^ Estisk for brun bjørnespinner, direkte oversatt daghund eller solhund
  4. ^ Estisk for Nord-Korea
  5. ^ Estisk for russeren

Referanser

rediger
  1. ^ «5Miinust and Puuluup achieves the 'Eesti Laul' win in Estonia». eurovision.tv. Den europeiske kringkastingsunion. 4. februar 2024. Besøkt 6. april 2024. 
  2. ^ Nataly Koppel (18. mai 2018). «5Miinuse räpparid räägivad avameelselt alko- ja narkolembusest: kainelt on üliigav teha seda asja». Kroonika (estisk). Besøkt 6. april 2021. 
  3. ^ Siim Nestor. «MUUSIKA TIPP-40 EESTIS: Arop valitseb nüüd ka albumite tabelit». Eesti Ekspress (estisk). Besøkt 5. februar 2018. 
  4. ^ Siim Nestor. «MUUSIKA TIPP-40 EESTIS: Arop valitseb nüüd ka albumite tabelit». Eesti Ekspress (estisk). Besøkt 5. februar 2018. 
  5. ^ Siim Nestor. «Teist aastat järjest valitsesid digitabelites nublu, nublu ja nublu». Eesti Ekspress (estisk). Besøkt 6. april 2021. 
  6. ^ Irene Kivi (4. desember 2019). «5miinust õrritab fänne maailmakuulsa plaadifirma kontorist: suur paljastus on tulemas!» (estisk). Besøkt 6. april 2021. 
  7. ^ Siim Nestor. «EESTI TIPP-40 MUUSIKAS: Aasta algas uute tabeliliidritega». Eesti Ekspress (estisk). Besøkt 6. april 2021. 
  8. ^ Siim Nestor. «EESTI TIPP-40 MUUSIKAS: Eesti lugude ja singlite tabelis on jälle uus number üks, süüdi 5MIINUST». Eesti Ekspress (estisk). Besøkt 6. april 2021. 
  9. ^ «EESTI TIPP-40 MUUSIKAS: Üks põnev võidusõit on läbi - "loodus ja hobused" võitsid "Maakate" ees». Eesti Ekspress (estisk). Besøkt 6. april 2021. 
  10. ^ «Eesti Muusikaauhinnad 2020». Eesti Muusikaauhinnad (estisk). Besøkt 6. april 2021. 
  11. ^ Merilin Mölder (26. januar 2022). «BLOGI JA FOTOD: Eesti Muusikaauhindadel tegi puhta töö NOËP, aasta artistiks valiti 5Miinust». Kroonika (estisk). Besøkt 23. januar 2022. 
  12. ^ «Eesti Muusikaauhinnad 2017». Eesti Muusikaauhinnad (estisk). Arkivert fra originalen 11. april 2021. Besøkt 6. april 2021. 
  13. ^ «Eesti Muusikaauhinnad 2021 võitjad». Eesti Muusikaauhinnad (estisk). Arkivert fra originalen 12. februar 2021. Besøkt 6. april 2021. 
  14. ^ «Selgusid Eesti Laul 2024 poolfinalistid». err.ee (estisk). ERR. 6. november 2023. Besøkt 6. november 2023. 
  15. ^ Petersen, Rasmus (6. november 2023). «Estonia: Artists for Eesti Laul 2024 revealed». Eurovision World (engelsk). Besøkt 22. februar 2024. 
  16. ^ Kevin Volter, Konstantin Sednev (17. februar 2024). «GALERII ⟩ Vaata, mis toimus Eesti Laulu laval ja lava taga». Virumaa Teataja (estisk). Besøkt 17. februar 2024. 
  17. ^ «5Miinust and Puuluup achieves the 'Eesti Laul' win in Estonia». eurovision.tv. Den europeiske kringkastingsunion. 4. februar 2024. Besøkt 6. april 2024. 
  18. ^ «BBC News - Estonia angry at Russia 'abduction' on border». BBC News. 
  19. ^ Pihl, Kristjan (29. september 2021). «"Pealtnägija": 5Miinuse Estoni Kohver tegi oma karakterist kaubamärgi». ERR. Besøkt 20. februar 2024. 
  20. ^ «5MIINUSE liikmed astusid olulise sammu: tahaks teada, et pikk ja viljakas elu on ees». TV3. 10. november 2023. Besøkt 20. februar 2024. 
  21. ^ «Kas teadsid? 5Miinuse Põhja-Koreal on vägagi tuntud isa: see pole päris minu rida». Kroonika. 12. mars 2023. Besøkt 20. februar 2024. 
  22. ^ «5miinust ja Puuluup: me võitsime kõige tugevama Eesti Laulu finaali». Eesti Rahvusringhääling. 18. februar 2024. 
  23. ^ «Kuhu minna aastavahetusel?». Postimees. 28. desember 2021. Besøkt 20. februar 2024. 
  24. ^ «VIIEST SAAB NELI! Gameboy Tetris lahkub 5MIINUSE pundist: hüppasin alla laevalt, mis juba ise vaikselt liikus põhja. Bändi liikmete vastulöök: ärge muretsege, kurss on õige!». www.ohtuleht.ee. Besøkt 14. august 2023. 

Eksterne lenker

rediger
Utmerkelser og prestasjoner
Forgjenger :
Alika med «Bridges»


Estland i Eurovision Song Contest
2024, sammen med Puuluup
Nåværende innehaver