Øyvind Berg (lyriker)

norsk forfatter

Øyvind Berg (født 14. januar 1959 i Oslo) er en norsk lyriker, dramatiker, skuespiller og oversetter. Berg har mellomfag i filosofi og litteratur samt studier i egyptologi fra Universitetet i Bergen og Universitetet i Tromsø. Han har vært medlem av Forfatterforeningens litterære råd (1987–1988) og (1993–1996). Han har sittet i Kulturrådets ankenemnd for innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur. Fra 1997 var han kunstnerisk leder for Sigrid Undset-dagene, Norsk litteraturfestival. Bergs lyrikk er oversatt til tysk, engelsk og dansk.

Øyvind Berg
Født14. jan. 1959Rediger på Wikidata (62 år)
OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, lyriker, oversetterRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser
6 oppføringer
Aschehougprisen (1999), Halldis Moren Vesaas-prisen (2000), Språklig samlings litteraturpris (2002), Oktoberprisen (1992), Brageprisen i lyrikk (1995), Gyldendalprisen (2019)[1]Rediger på Wikidata

Øyvind Berg var med å starte teatergruppa Baktruppen 1986 sammen med Tone Avenstroup. Gruppa innstilte sin virksomhet fra 1. mars 2011.

Øyvind Berg ble tildelt Gyldendalprisen i 2020.

BibliografiRediger

  • Retningerdikt (1982)
  • Barn er et hardt språk – dikt (1984)
  • Vitenskap for barn – dikt (1985)
  • Et foranskutt lyn – dikt (1986)
  • Totschweigetaktiken – dikt (1988)
  • Kjøter: en sosiodisé – skuespill (1989)
  • Lærestykkerskuespill (1990)
  • Kunngjøring – dikt (1992)
  • Poe si tid – dikt (1993)
  • Forskjellig – dikt (1995)
  • Kjærlighetc. – dikt (1997)
  • Nede fortelling – dikt (2000)
  • Chutzpah i måneskinn – dikt, prosa (2004)
  • Poesi og lærepenger – essay (2009)
  • Blindedikt – dikt (2010)
  • Tekster for Baktruppen 1994-2009 – (2011)
  • Med Dina Abazović: Stećci. Ikke rot med knoklene mine. Bosniske gravskrifter 1200-1500 – (2013)
  • Gjennom mørketida – dikt (2014)
  • Offentlig ømhet. Ikke alle diktene fra 1982 til nå – lyrikk, Oktober (2016)
  • William Shakespeare: Som dere vil – gjendiktning, Oktober (2017)
  • Roseromanen – roman, Oktober (2019)

PriserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ blogg.ark.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Vinneren av Gyldendalprisen 2019. Besøkt 27. august 2020.

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger


Forrige mottaker:
Ingen – Berg var først
Vinner av Oktoberprisen
Neste mottaker:
Ola Bauer
Forrige mottaker:
Gro Dahle
Vinner av Aschehougprisen
Neste mottaker:
Laila Stien
Forrige mottaker:
Jonny Halberg
Vinner av Språklig samlings litteraturpris
Neste mottaker:
Jo Eggen
Forrige mottaker:
Tone Hødnebø
Vinner av Gyldendalprisen
Neste mottaker: