Yrkes- og studiekompetanse

Yrkes- og studiekompetanse (YSK) (tidligere Tekniske og allmenne fag, TAF) er et 4-årig videregående dobbelkompetanseløp som kombinerer yrkesfaglig kompetanse med fag- og svennebrev og spesiell studiekompetanse. Skolene samarbeider med bedrifter som har elevene i lærlingpraksis i perioder, eller faste dager i uken, mens den teoretiske opplæringen skjer på skolen.[1] Utdanningsløpet ble opprettet under Reform 94 og tilbys i dag ved et utvalg av videregående skoler i hele landet.

Etter Kunnskapsløftet ble tilbudet fra 2011 offisielt sett omdøpt til yrkes- og studiekompetanse ettersom begrepet allmennfag ble tatt bort i den nye reformen. Imidlertid er det tidligere navnet fremdeles utstrakt brukt av både skoler og samarbeidsbedriftene, og forkortelsen TAF er fortsatt nyttet som et varemerke for utdannelsen.

Organisering rediger

Organiseringen av YSK varierer fra skole til skole, men flesteparten av skolene ligger innenfor følgende beskrivelse.

Elevene søker seg til tilbudet direkte fra 10. trinn i forbindelse med opptaket til videregående opplæring. Det kan foreligge karakterkrav for opptak til tilbudet, spesielt innen matematikk, for å være kvalifisert. Det er ikke uvanlig at skolens samarbeidsbedrifter ønsker elevene til intervju før opptak, siden eleven må inngå lærlingeavtale med bedriften og binder seg for fire år.

De to første årene er det ikke uvanlig at eleven mottar noe lønn for arbeidsperiodene. Det to siste årene får elevene lærlingestatus, og lønn deretter. Det er mulig å krysse til ordinær lærekontrakt etter to år, da uten å oppnå spesiell studiekompetanse.

Historie rediger

Bakgrunnen for etableringen av YSK, da kalt TAF, var å legge til rette for at «skoleflinke» elever i økt grad skulle velge utdannelse innen yrkesfagene. Tilbudene innen bygg og anlegg, TIP (mekanisk) og elektro er spesielt rettet mot videre ingeniørutdanning, mens TAF-løpet innen helse-og sosialfag kvalifiserer for høgskole og universitetsstudier innen medisin.

Knarvik videregående skole var den første skolen som allerede i 1992 prøvde ut TAF innen studieretningen mekaniske fag.

Skoleoversikt rediger

Følgende skoler har tilbud innen YSK, per høst 2021.[2]

Referanser rediger

  1. ^ a b Kuben videregående skole: Skolens tilbud: YSK - Yrkes- og studiekompetanse Arkivert 4. mai 2014 hos Wayback Machine., hentet 30. september 2013
  2. ^ vilbli.no: Spesielle tilbud i fylket[død lenke], hentet 7. oktober 2021

Eksterne lenker rediger