Vendsyssel er et område i Danmark som utgjør den nordlige del av Jylland, delt fra fastlandet av den smale Limfjorden i sør. I nord begrenses Vendsyssel av Skagerrak, i øst av Kattegat. Historisk har Vendsyssel vært et eget syssel.

Vendsyssel
LandDanmarks flagg Danmark
Kart
Vendsyssel
57°17′16″N 10°02′44″Ø

Vendsyssels inndeling i middelalderen.

Vendsyssel ligger på den nordjyske øy (Nørrejyske Ø), som foruten Vendsyssel også består av to andre områder i vest – Hanherred og Thy.

Vendsyssel er et meget godt jordbruksområde, og har stor handelsvirksomhet knyttet til fergetrafikken mot Norge og Sverige. Det er fergeanløp fra Norge til Hirtshals og Frederikshavn, og fra Sverige (Göteborg) til Frederikshavn.

De største byene i Vendsyssel er Nørresundby (like nord for Aalborg), Frederikshavn, Skagen, Hjørring, Sæby, Brønderslev, Hirtshals og Dronninglund.

Adam av Bremen om Vendsyssel rediger

I 1075 skrev Adam av Bremen om Jylland og Vendsyssel:

«Danenes land er nesten helt oppdelt i øyer. Den første delen av Danmark, som heter Jylland, strekker seg fra Eideren...Hvis man tilbakelegger veien fra Slesvig til Ålborg i rett linje, er det 5-7 dagsreiser. Det er keiser Ottos vei helt opp til Vendsyssel og det ytterste hav. Jyllands bredde er temmelig stor ved Eideren, men derfra snevres det gradvis inn til den spissen som heter Vendsyssel; der ender Jylland. Derfra er den korteste overfarten til Norge. Nok vrimler Germania skrekkelig av dype skoger, men Jylland er likevel enda mer skrekkinnjagende, og skyes pga mangel på dyrkbar jord og pga sjørøverangrep. Det er neppe egnet til menneskelig bosetning.»[1]

Vendelboene i bondeopprøret i 1441 rediger

I slaget på Skt. Jørgensbjerg[2] 8. juni 1441 knuste kong Kristoffer av Bayern et bondeopprør. Bøndene fra Vendsyssel utviste da en standhaftighet som minnes i folkevisen som samtidig ripper opp i at bøndene fra Mors og Thy la våpnene ned da de fikk fritt leide før kongens endelige angrep på vognborgen:

Først da rømmer de morsing’
og så de forrædere av Thy;
etter da stod de vendelboer,
de ville ikke fly [flykte]
Etter stod de vendelboer,
de ville ikke fly;
da bygget de seg en vognborg,
derfor lot de sine liv.[3]

Referanser rediger

Eksterne lenker rediger