Václav Čtvrtek

tsjekkisk skribent og poet

Václav Cafourek (født 4. april 1911 i Praha, død 6. november 1976 i Praha) var en tsjekkoslovakisk poet og forfatter kjent under pseudonymet Václav Čtvrtek. I Norge var han mest kjent som forfatteren av barneserien Cipisek som ble sendt på NRK første gang i 1975.

Václav Cafourek
FødtVáclav Cafourek
4. apr. 1911[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
PrahaRediger på Wikidata
Død6. nov. 1976[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (65 år)
PrahaRediger på Wikidata
Gravlagt Cemetery in VokoviceRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forfatter, poet
Utdannet ved Karlsuniversitetet i PrahaRediger på Wikidata
Nasjonalitet Tsjekkoslovakia Tsjekkoslovakia
SpråkFransk
Utmerkelser Smilets orden, honorary citizen of JičínRediger på Wikidata
Pseudonym'Václav Čtvrtek
Debuterte1940
Aktive år1940

Čtvrtek jobbet i hovedsak med å skrive eventyr for barn og flere av hans arbeider har blitt vist på det tsjekkiske og slovakiske barneprogrammet Večerníček. Historiene var lokalisert til Jičín, byen Čtvrtek tilbragte deler av barndommen i. Etter andre verdenskrig bidro han i forskjellige barnemagasiner, og fra 1949 var han dramaturg i tsjekkisk radio. I samarbeid med illustratøren Radek Pilař bidro han med tekster til tegnefilmer som ble produsert av tsjekkoslovakisk fjernsyn.

Čtvrtek skrev over 70 bøker, hvorav de fleste for barn.

Bibliografi (utvalg)Rediger

  • My tři a pes z Pětipes, 1958
  • Chlapec s prakem, 1961
  • Čáry máry na zdi, 1961
  • Duha a jelen Stovka, 1966
  • Malá letní romance, 1966
  • Rumcajs, 1970
  • O Rumcajsovi a loupežnickém synku Cipískovi, 1973
  • Neuvěřitelná příhoda práčete Leška, 1975
  • Cipísek, 1975
  • Manka, 1975
  • Jak si Slávek načaroval dubového mužíčka, 1976

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014
  2. ^ a b The Fine Art Archive, cs.isabart.org, abART person-ID 21128, besøkt 1. april 2021
  3. ^ a b Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator jo2011555892, besøkt 23. november 2019
  4. ^ a b Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator jo2011555891, besøkt 23. november 2019

Eksterne lenkerRediger