Ulla-Lena Lundberg (født 14. juli 1947Kökar, Åland) er en svenskspråklig finsk forfatter, bosatt i Borgå.

Ulla-Lena Lundberg
Født14. juli 1947[1]Rediger på Wikidata (77 år)
Kökar
BeskjeftigelseSkribent, lyriker
Utdannet vedÅbo Akademi
NasjonalitetFinland
MorsmålSvensk
SpråkSvensk[2][3]
Utmerkelser
8 oppføringer
Takk for boken-medaljen (1990)[4][5]
Pro Finlandia (1992)
Svenska Akademiens Finlandspris (1990)
Tollanderska priset (2011)
Finlandia Award (2012) (for: Ice)[6][7]
Runebergprisen (1998)[8][9]
Stina Aronsons pris
Svenska kulturfondens stora pris
DebutDiktsamlingen Utgångspunkt i 1962

Bosatt i Diktarhemmet i Borgå (2018–)

Lundberg debuterte som 15-åring i 1962 med diktsamlingen Utgångspunkt. Senere har hun både skrevet lyrikk, romaner, hørespill, reiseskildringer og andre sakprosabøker. På 1970-tallet oppholdt hun seg i lengre perioder i Afrika, noe som gjenspeilte seg i dokumentarboken Öar i Afrikas inre og flere skjønnlitterære verk. Studier i etnologi og religionsvitenskap ved Åbo Akademi ga henne graden filosofie magister i 1985, og har siden vært et grunnlag både for fakta- og fiksjonsbøkene hennes.

Et hovedverk i forfatterskapet er Ålands-trilogien om øyenes sjøfartstradisjoner gjennom flere generasjoner: Leo, 1989, Stora världen, 1991 och Allt man kan önska sig, 1995.

Lundberg var statlig «konstnärsprofessor» mellan åren 1994-1999, og hun ble utnevnt til æresdoktor ved Åbo akademi i 1993.

Bibliografi

rediger
  • 1962Utgångspunkt (dikt)
  • 1966Strövtåg (reisebok)
  • 1968En berättelse om gränser (reisebok)
  • 1970Gaijin-utlänning i Japan (reisebok)
  • 1974När barometern stod på Karl Öberg och andra hörspel (hørespill)
  • 1976Kökar (reportasjebok)
  • 1977Tre afrikanska berättelser (novellesamling)
  • 1981Öar i Afrikas inre (antropologisk fagbok)
  • 1982Kungens Anna (roman)
  • 1984Ingens Anna (roman)
  • 1985Franciskus i Kökar
  • 1986Sand (roman)
  • 1989Leo (roman)
  • 1991Stora världen (roman)
  • 1993Sibirien: Ett självporträtt med vingar (resebok)
  • 1995Allt kan man önska sig (roman)
  • 1997Regn (roman)
  • 2001Marsipansoldaten (roman)
  • 2005Människan och målaren (biografi om Åke Hellman, skrevet med Erik Kruskopf)
  • 2010Jägarens leende (faktabok om bergkunst)
  • 2012Is (roman)

Litteraturpriser

rediger

Referanser

rediger
  1. ^ Biografiskt lexikon för Finland, «Ulla-Lena Lundberg», Biografisk leksikon for Finland ID 5159-1416928957765[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12177982d; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 12177982d.
  3. ^ CONOR.SI, CONOR.SI-ID 198559843, Wikidata Q16744133 
  4. ^ www.kirjakauppaliitto.fi, besøkt 30. april 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ libro.fi, besøkt 30. april 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.kirjasampo.fi, besøkt 4. mai 2017[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Finnish Book Foundation, kirjasaatio.fi, besøkt 16. april 2017[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ «Runeberg-palkinto», besøkt 14. desember 2017[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ «Runeberg-palkinto», arkiveringsdato 8. mars 2016, arkiv-URL web.archive.org[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

rediger