Et trapperom er et rom i en bygning hvor en trapp er plassert,[1] og brukes for å forbinde gangveg mellom etasjer. De kalles også for trappeoppgang, hvor oppgang betyr en gang hvor man kan bevege seg i høyde.[2] I bygninger med flere boenheter kan et trapperom være et nødvendig fellesområde for å komme til og fra leiligheter.

Trapperom med overlysvindu

Trapperom gir vertikal adgang til sammenhengende etasjer i en fleretasjers bygning, og er en funksjonell del av den. Trapperom brukes ofte for å plassere flere trapper over hverandre for å spare plass. Inngangen til heiser er ofte plassert i trapperommet. Noen ganger går trapperommet rundt heissjakten, andre ganger ved siden.

Et trappehus er et trapperom i eget tilbygg utenfor resten av bygningskroppen.[3] Et trappetårn er en utendørs trappekonstruksjon uten rom rundt seg, og brukes vanligvis bare sammen med stillas på byggeplasser eller som nødutgang.

Historie

rediger
 
Spiraltrappen (dobbel heliks) i Vatikanmuseene

De eldste og enkleste formene for trapperom inkluderer rom med spiraltrapper plassert innenfor tykke vegger og inntil bygninger, med små runde eller polygonale former.[trenger referanse]

I slott fra middelalderen begynte trappen å få en representativ karakter, og i barokken ble de romslige med variert utforming og rik utsmykning.[trenger referanse]

Belysning

rediger

God belysning er viktig i en trapp for å se hvor en går. Det er ofte vindu på veggen for å få inn dagslys. I mange tilfeller er innendørs trapper plassert godt inni bygningsstrukturen, og det er ofte ikke enkelt å komme til en vegg på utsiden hvor det er naturlig å ha et vanlig vindu for å få inn dagslys. Av denne grunn er det ikke uvanlig å finne overlysvindu eller takvindu over trapperom

Rekkverk

rediger

I nye trapper er det krav om rekkverk på begge sider.[4]

Rømningveg

rediger
 
Rømingsveg via trapp med åpne trinn

Ofte er trappen i et trapperom en rømningsveg ved brann,og trappehuset bør da være en egen brannseksjon adskilt fra resten av bygningen via branndører.

Både veggene, taket og selve trappen i et trapperom kan med fordel være laget av ikke-brennbare stoff, og være belyst med dagslys på dagtid og kunstig belysning ved mørke.

Oppbevaring av gjenstander i felles trapperom er som hovedregel forbudt på grunn av at det er rømningsveg.[5] Dette gjelder både brennbare gjenstander også andre gjenstander som kan være til hindring for redningsarbeidet.[5] Mange borettslag har nedfelt generelt forbud i husordensreglene mot oppbevaring i felles trappegang.

Utnyttelse

rediger

Under trapper er det ofte en del areal og volum som ikke ellers blir brukt. Det finnes flere eksempler på kreative utnyttelser, som for eksempel garderober, hjemmekontor,[6] og skuffer, skap eller hyller til oppbevaring.

I bokserien Harry Potter vokser Harry opp i et kott under en trapp.

Se også

rediger

Referanser

rediger
  1. ^ «Det Norske Akademis ordbok». naob.no. Besøkt 11. februar 2024. 
  2. ^ «Det Norske Akademis ordbok». naob.no. Besøkt 11. februar 2024. 
  3. ^ «Det Norske Akademis ordbok». naob.no. Besøkt 11. februar 2024. 
  4. ^ «Byggteknisk forskrift (TEK17) med veiledning, III Bygningsdeler, § 12-14. Trapp» (PDF). 
  5. ^ a b «Ofte stilte spørsmål». Branntips. Besøkt 11. februar 2024. 
  6. ^ Mushro, Amanda (21. august 2023). «11 Awesome Under-Stairs Storage And Design Ideas To Make The Most Of Your Space». Forbes Home (engelsk). Besøkt 11. februar 2024.