Toneleie

musikkinstrumenter og sangstemmers toneomfang
Korsangeres stemmeleier
Kvinner Menn
Toneomfanget til en kor-sopran
sopran I (S)
Toneomfanget til en kor-tenor
tenor (T)
Toneomfanget til en kor-mezzosopran
sopran II (mezzosopran)
Toneomfanget til en kor-baryton
baryton
Toneomfanget til en kor-alt
alt (A)
Toneomfanget til en kor-bass
bass (B)

Toneleie eller stemmeleie er et musikkbegrep som grupperer sangstemmer og musikkinstrumenter etter deres ambitus, dvs. det toneomfanget som musikkinstrumentet eller sangstemmen rår over.

Sang rediger

Sangstemmer deles vanligvis inn i stemmeleiene sopran, alt, tenor og bass. Det meste av korlitteraturen kommer i disse stemmeleiene. I tillegg er betegnelser som mezzosopran og baryton vanlige, stort sett for solistiske stykker.

For solopartier kreves det ofte et langt større toneomfang enn for korstemmer, og siden det for solistiske oppgaver kreves andre ferdigheter i tillegg deles solister opp i såkalte stemmefag, eksempelvis heltetenor, lyrisk tenor, koloratursopran, dramatisk sopran med mer.

Tessitura er den delen av stemmeomfanget en sanger kan synge lett og uanstrengt over lengre tid uten å slite på stemmen.

Musikkinstrumenter rediger

For flere instrumentfamilier deles instrumentene inn i ulike toneleier, vanligst er sopran-, alt-, tenor- og bass- instrumenter. Blokkfløytefamilien er et kjent eksempel på denne inndelingen. Det finnes dessuten instrumenter som spiller høyere eller lavere, med betegnelser som sopranino, soprillo, piccolo, kontrabass og annet.

Litteratur rediger

  • Peter-Michael Fischer: Die Stimme des Sängers: Analyse ihrer Funktion und Leistung - Geschichte und Methodik der Stimmbildung, ISBN 978-3476016041

Eksterne lenker rediger