Tom Roger Aadland

Tom Roger Aadland
TomRogerAadland.jpg
Født26. april 1964Rediger på Wikidata (56 år)
Beskjeftigelse Sanger, musiker, gitaristRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Tom Roger Aadland (født 26. april 1964 i Haugesund) er en norsk låtskriver, tekstforfatter, vokalist og gitarist. Han gav i 2007 ut sitt debutalbum Obviously Embraced, innspilt i Dublin med irske musikerere. I 2008 gjennomførte Tom Roger Aadland multimediaturneen Pictures In Rock i samarbeid med den irske rockefotografen Fin Costello.[1] I 2009 gav han ut sitt andre soloalbum Blod på spora – en nynorsk versjon av Bob Dylans klassiske album Blood on the Tracks fra 1975. Platen fikk gode kritikker, særlig ble de nynorske gjendiktningene av Dylans sangtekster trukket fram.[2] Sangen Vikla inn i blått ble av WiMP (nå Tidal) kåret til en av tidenes beste norske versjoner.[3] I 2011 gav Tom Roger Aadland ut sitt tredje album Det du aldri sa, en samling originallåter med nynorske tekster. Samme år var han bidragsyter til bokutgivelsen Bob Dylan. Mannen, myten og musikken (Dreyers forlag).[4] I 2012 kom albumet Fløyel og stål, som blant annet inneholdt den mye spilte radiolåten Min beste ven på ein dårleg dag. I 2015 gav Aadland ut albumet Rapport frå eit grensehotell, som fikk gode kritikker,[5] og som også inneholdt radiosingelen Like til mi dør. I 2015 gjendiktet Aaadland et trettitalls rockelåter av artister og band som Amy Winehouse, Nirvana og The Rolling Stones for Brageteatrets spektakulære teaterkonsert 27 – The Club. I 2016 kom albumet Blondt i blondt – en nynorsk versjon av Bob Dylans mesterverk Blonde on Blonde fra 1966. Også denne utgivelsen fikk fine kritikker,[6] og ble kåret til årets album av NRK P1 Norsk på norsk.[7] Tom Roger Aadland var tekstforfatter på Hellbillies’ album Søvnlaus, som kom ut i oktober 2016.[8] I 2017 gav han ut singlene Sommaren utan ende og Vestland, Vestland. I mars 2018 kom så albumet Songfugl, som inneholdt ti originallåter av Aadland og høstet gode anmeldelser.[9] I april 2018 kom singelen Sandharpesong, med tekst av Kjartan Fløgstad og musikk av Tom Roger Aadland.[10] Denne sangen var også med i sangboka Sandharpesongar [11](Gyldendal Norsk Forlag 2018), Fløgstads sanglyrikk samlet. I 2019 kom konsertalbumet Live i Oslo Konserthus, som inneholdt singelen Farten til lyden av einsemd, en duett med Tove Bøygard.

DiskografiRediger

Album
Singler
  • Googla deg (2012)
  • Oppløyst og medtatt (2014)
  • Like til mi dør (2015)
  • Eg må ha deg (2016)
  • Nett som ei kvinne (2016)
  • Sommaren utan ende (2017)
  • Vestland, Vestland (2017)
  • Alle dei i ei (2018)
  • Sandharpesong (2018)
  • Farten til lyden av einsemd (2019)
  • Flamma i ditt blod (2020)
  • Engel ifrå Seljord (2020)
  • Hald meg (2020)

AkuttRediger

  • Universelt sjakkparti (1984)

Deltar påRediger

ReferanserRediger

  1. ^ «Rockheim støtter «Pictures in Rock 1969-2005»». Rockheim. 12. september 2008. Besøkt 27. desember 2016. 
  2. ^ W, Fredrik. «Dylan-skilsmisse på nynorsk er en suksess». Dagbladet.no. Besøkt 27. desember 2016. 
  3. ^ «Fra engelsk til norsk – Tidenes 25 beste coverlåter». magazine.wimp.no. Arkivert fra originalen 1. januar 2017. Besøkt 1. januar 2017. 
  4. ^ «BOB DYLAN - DREYERS FORLAG OSLO AS». www.dreyersforlag.no. Besøkt 27. desember 2016. 
  5. ^ «På grensen til genialt - dagsavisen.no». Besøkt 27. desember 2016. 
  6. ^ «Tom Roger Aadland: Blondt i Blondt > viser.no». viser.no. Besøkt 27. desember 2016. 
  7. ^ «NRK Radio - Hør Norsk på norsk». NRK Radio. Besøkt 27. desember 2016. 
  8. ^ «Hellbillies ute på tung rocketur». Aftenposten. Besøkt 1. januar 2017. 
  9. ^ «Aadland varmer i kulda» (norsk). Besøkt 11. april 2018. 
  10. ^ «PressReader.com - Connecting People Through News». www.pressreader.com. Besøkt 30. april 2018. 
  11. ^ «Kjartan Fløgstads perler samlet i sangbok». Bergens Tidende. Besøkt 30. april 2018. 

Eksterne lenkerRediger