Theodor Kallifatides

Theodor Kallifatides
Theodor Kallifatides Hki 2004 C.JPG
Født12. mars 1938[1]Rediger på Wikidata (82 år)
MoláiRediger på Wikidata
Utdannet ved Drama School of the Greek Art Theatre (–1960), Stockholms universitetRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Filmregissør, manusforfatter[2], oversetter, skribent[2], lyriker, skuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Hellas, SverigeRediger på Wikidata
Utmerkelser Professors navn (2000), Signe Ekblad-Eldhs pris (2008), Siriprisen (2007), Doblougprisen (2017)Rediger på Wikidata

Kallifatides 2012

Theodor Kallifatides (født 12. mars 1938 i landsbyen Molái (Μολάοι) på Peloponnes i Hellas) er en svensk forfatter og kulturperson. Han skriver på svensk. I 2000 ble Kallifatides tildelt ærestittelen Professors namn av den svenske regjeringen. Kallifatides er født i landsbyen Molai på halvøya Peloponnes i Hellas. Etter artium i 1956 arbeidet Kallifatides som skuespiller og avtjente verneplikten. Kallifatides kom til Sverige i 1964. Han fikk først småjobber, lærte svensk og studerte filosofi. Han ble Cand.mag. i 1967. Han arbeidet som filosofilærer i den videregående skolen i Täby i årene 1967–1969, på universitetet i Stockholm 1969–1972. Kallifatides var ansvarlig redaktør for tidsskriftet Bonniers litterära magasin mellom 1972 og 1976.

Litterær virksomhetRediger

Kallifatides debuterte som lyriker, men han fikk sitt store gjennombrudd med en romantrilogi om livet i landsbyen Jalos under og etter den greske borgerkrigen. Første del Bønder og herrer (1973) kom ut i norsk oversetning i 1975.[3] I slutten av 1970-årene fulgte fire romaner om kjærlighet. Et tema som forfatteren kommer tilbake til er situasjonen for innvandrere i Sverige. Kallifatides har også skrevet kriminalromaner, historiske romaner, samt reiseskildringer og reportasjebøker. Bøkene hans er oversatt til blant annet norsk, dansk, gresk, engelsk og fransk.

BibliografiRediger

  • Minnet i exil: dikter (1969)
  • Utlänningar (1971)
  • Tiden är inte oskyldig: dikter (1971)
  • Bönder och herrar (1973); n. Bønder og herrer (1975)
  • Plogen och svärdet (1975); n. Plogen og sverdet (1976)
  • Den sena hemkomsten. Skisser från Grekland (1976)
  • Den grymma freden (1977)
  • Kärleken (1978)
  • Mitt Aten (sammen med Henrik Tikkanen) (1978)
  • En fallen ängel (1981)
  • Brännvin och rosor (1983)
  • Människor, skolböcker, minnen (1986)
  • Lustarnas herre (1986)
  • En lång dag i Athen (1989)
  • Sidospår (1991)
  • Vem var Gabriella Orlova? (1992)
  • Cypern: en resa till den heliga ön (1992)
  • Ett liv bland människor (1994)
  • Svenska texter (1994)
  • Det sista ljuset (1995)
  • Afrodites tårar: om gamla gudar och eviga människor (1996)
  • De sju timmarna i paradiset (1998)
  • För en kvinnas röst: en kärleksdikt (1999)
  • Ett enkelt brott: kriminalroman (2000)
  • Ett nytt land utanför mitt fönster (2001)
  • Den sjätte passageraren: kriminalroman (2002)
  • En kvinna att älska (2003)
  • I hennes blick: kriminalroman (2004)
  • Herakles (2006)
  • Mödrar och söner (2007)
  • Slump: kollektiv roman (2008)

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Internet Movie Database, 25. jun. 2019
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 24. jun. 2015
  3. ^ Kallifatides, Theodor. Bønder og herrer
  4. ^ «Doblougska priset» (svensk). Svenska Akademien. 30. mai 2017. Besøkt 2. september 2017. 

LitteraturRediger