Henrik Tikkanen

Georg Henrik Tikkanen, (født 9. september 1924 i Helsingfors, Finland, død 19. mai 1984 i Esbo, Finland) var en finsk illustratør og forfatter. Han var sønnesønn til Johan Jakob Tikkanen. I perioden 1949 til 1962 var han gift med Lia Tikkanen og fra 1963 var han gift med Märta Tikkanen.

Henrik Tikkanen
Født9. sep. 1924[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Helsingfors[5]Rediger på Wikidata
Død19. mai 1984[2][3]Rediger på Wikidata (59 år)
EsboRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, kunstner, illustratørRediger på Wikidata
Utdannet ved Helsingin Suomalainen YhteiskouluRediger på Wikidata
Ektefelle Märta TikkanenRediger på Wikidata
Far Robert TikkanenRediger på Wikidata
Nasjonalitet FinlandRediger på Wikidata
Utmerkelser Eino Leino-prisen (1975)Rediger på Wikidata

Tikkanen hadde ingen egentlig kunstnerisk utdannelse. Alt som tenåring bidro han med illustrasjoner til ukeblad og barenebøker og tegnet Konrad, som ble trykket i Svenska Pressen. Hans tegninger ble også trykket i Hufvudstadsbladet, Helsingin Sanomat og Dagbladet. Særlig kjente er hans bytegninger fra Helsingfors hvor han med enkle streker får fram byens vesen.

Tikkanen er også kjent for sitt forfatterskap. Han skrev en serie selvbiografiske og utleverende bøker, der han gjorde opp med sin borgerlige bakgrunn.

BibliografiRediger

  • Brändövägen 8 Brändö. Tel 35 1975
  • Bävervägen 11 Hertonäs 1976
  • Mariegatan 26 Kronohagen 1977
  • 30-åriga kriget 1977
  • Efter hjältedöden 1979
  • Georgsgatan 1980
  • Henriksgatan 1982

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Biografiskt lexikon för Finland, «Henrik Tikkanen», Biografisk leksikon for Finland ID 5052-1416928957658[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Henrik_Tikkanen[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 21. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

LitteraturRediger

  • Johan Wrede: Tikkanens blick (Atlantis/SLS 2012)

Eksterne lenkerRediger

«Henrik Tikkanen». Biografiskt lexikon för Finland (svensk). Helsingfors: Svenska litteratursällskapet i Finland. 2008–2011. URN:NBN:fi:sls-5052-1416928957658.