Åpne hovedmenyen
Henrik Tikkanen
Født9. september 1924[1][2]
Helsingfors[3]
Død19. mai 1984[1][2] (59 år)
Esbo
Ektefelle Märta Tikkanen
Far Robert Tikkanen
Beskjeftigelse Skribent, kunstner, illustratør
Nasjonalitet Finland
Utmerkelser Eino Leino-prisen (1975)

Georg Henrik Tikkanen, (født 9. september 1924 i Helsingfors, Finland, død 19. mai 1984 i Esbo, Finland) var en finsk illustratør og forfatter. Han var sønnesønn til Johan Jakob Tikkanen. I perioden 1949 til 1962 var han gift med Lia Tikkanen og fra 1963 var han gift med Märta Tikkanen.

Tikkanen hadde ingen egentlig kunstnerisk utdannelse. Alt som tenåring bidro han med illustrasjoner til ukeblad og barenebøker og tegnet Konrad, som ble trykket i Svenska Pressen. Hans tegninger ble også trykket i Hufvudstadsbladet, Helsingin Sanomat og Dagbladet. Særlig kjente er hans bytegninger fra Helsingfors hvor han med enkle streker får fram byens vesen.

Tikkanen er også kjent for sitt forfatterskap. Han skrev en serie selvbiografiske og utleverende bøker, der han gjorde opp med sin borgerlige bakgrunn.

BibliografiRediger

  • Brändövägen 8 Brändö. Tel 35 1975
  • Bävervägen 11 Hertonäs 1976
  • Mariegatan 26 Kronohagen 1977
  • 30-åriga kriget 1977
  • Efter hjältedöden 1979
  • Georgsgatan 1980
  • Henriksgatan 1982

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 11. mai 2014
  2. ^ a b data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb119266549
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, 21. des. 2014

LitteraturRediger

  • Johan Wrede: Tikkanens blick (Atlantis/SLS 2012)

Eksterne lenkerRediger

(sv) Henrik Tikkanen i Biografiskt lexikon för Finland