Åpne hovedmenyen

Thea Hjelmeland

norsk musiker, sanger og låtskriver
Thea Hjelmeland
Thea Hjelmeland (144040).jpg
Thea Hjelmeland på Piknik i Parken 2016
Født1987 (alder 31–32)
Førde
Beskjeftigelse Sanger, låtskriver
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Spellemannprisen i indiemusikk (2014)
Musikalsk karriere
SjangerIndie-pop, folkemusikk
InstrumentVocals, guitar
PlateselskapØra Fonogram
TheaH Music
Nettstedtheahjelmeland.com

Thea Hjelmeland (født 1987) er en norsk kunstner, multi-instrumentalist, vokalist, komponist og tekstforfatter fra Førde bosatt i Bergen.[1]

KarrièreRediger

Thea Hjelmeland er vokalist og spiller en rekke instrument; gitarer, banjo, mandolin, harpe, charango, piano, synth, perkusjon med mer. I tillegg til sin egen artistkarrière komponerer hun musikk for teater, film og danseforestillinger.

Hun platedebuterte med albumet Oh, The Third.. i 2012 produsert av Bernhoft og Jostein Asnes i Øra Studio.

I 2014 ga hun ut Solar Plexus med Jørgen Træen som produsent og var selv medprodusent. For albumet vant hun Spellemannprisen 2014 i klassen indie og var i tillegg nominert i klassen tekstforfatter[2] Hun mottok i 2014 NRK Sogn og Fjordanes Luttpris (årets artist i Sogn og Fjordane)[3] og Kulturprisen til Førde kommune.

I 2014 arrangerte og fremførte hun musikken til teaterstykket Sånne som ossDen Nationale Scene. Stykket er skrevet av Frode Grytten og baserte seg på musikk av John Olav Nilsen. Har samarbeidet og komponert for det cubanske dansekompaniet for moderne dans; DANZA Contemporanea (2014) for Ibsen Festivalen i Havana, Cuba.

I 2015 debuterte hun som filmkomponist for den norske spillefilmen Hevn med regissør Kjersti G. Steinsbø. Samme år debuterte hun også som teaterkomponist og skuespiller på Sogn og Fjordane Teater med teateroppsetning og nydramatiseringen av Brynjulf Jung Tjønn sin Brageprisvinnende ungdomsroman Så vakker du er.

I 2015 ble hun tildelt Vossajazzprisen fra Vossajazz og Hordaland fylkeskommune.[4], Edvard-prisen for årets utfordrer og mottok 1-årig arbeidsstipend for kunstnere fra både Bergen kommune og Tekstforfatterfondet.

I 2018 ga hun ut sitt tredje album, Kulla. For albumet vant hun Spellemannprisen 2018 i klassen indie/alternativ og ble dessuten nominert i klassen årets låtskriver.[5]

Hun har bidratt på Lars Vaulars album Helt om natten, helt om dagen (2010) og Du betyr meg (2011). Hun har også samarbeidet med Kringkastingsorkestret (KORK), Karl Seglem, Melissa Laveaux (CA/FR), Hugh Coltman (UK/FR) og Good Time Charlie.

Hun er datter av tekstilkunstner og musiker Ingjerd Monsen Hjelmeland og musiker Arle Hjelmeland.

UtmerkelserRediger

DiskografiRediger

AlbumRediger

  • 2012: Oh, The Third.. (Øra Fonogram)
  • 2014: Solar Plexus (THEAH Music)
  • 2018: Kulla (Theah Music)

EP / SolosinglerRediger

  • 2006: Dancing EP
  • 2014: Feathery (THEAH music)

Andre deltagelserRediger

Andre prosjektRediger

  • 2015: TEATER / Komponist, musiker, skuespiller. "Så Vakker Du Er" / Sogn og Fjordane Teater
  • 2015: FILMMUSIKK / Komponist, tekstforfatter, musikalsk produsent. "HEVN" (Regissør Kjersti Steinsbø)
  • 2015: Bestillingsverket "ia" for Vevringutstillinga, Vevring.
  • 2015: Forfatter. Essay i magasinet FanFare.
  • 2014: TEATER / Musikalsk arrangør, musiker. "Sånne Som Oss" / Frode Grytten. Den Nationale Scene
  • 2013: Illustratør. Illustrasjoner på trykk i magasinet Replikk.
  • Performance- og kunstduoen -dOtti- med Vilde Jensen Hjetland. Kunstutstillinger, performance-art, visuell og audiovisuell kunst, kostymer, scenografi.

ReferanserRediger

  1. ^ Johnsen, Frank (7. mars 2014). «Hun er stemmen til Frode Grytten og John Olav Nilsen». BA.no. Besøkt 31. mars 2015. 
  2. ^ «No skal det feirast med champagne». nrk.no. 17. januar 2015. Besøkt 8. februar 2019. 
  3. ^ «Thea Hjelmeland fekk Luttprisen». SognAvis.no. 13. desember 2014. Arkivert fra originalen 19. januar 2015. Besøkt 31. mars 2015. 
  4. ^ a b Grimeland, Per Kristian (29. mars 2015). «Vossajazz-prisen til Thea Hjelmeland». NRK Sogn og Fjordane. Besøkt 31. mars 2015. 
  5. ^ «Her er årets Spellemann-vinnere». nrk.no. 30. mars 2019. Besøkt 30. mars 2019. 

Eksterne lenkerRediger

 Denne biografien om en musiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.