Sully Prudhomme

fransk skribent og poet

Sully Prudhomme (egentlig René François Armand Prudhomme; født 16. mars 1839 i Paris, død 6. september 1907) var en fransk forfatter og essayist. Han mottok den første Nobelprisen i litteratur i 1901.

Sully Prudhomme
Sully Prudhomme, René-François-Armand, BNF Gallica.jpg
Sully Prudhomme
FødtRené Francois Armand Prudhomme
16. mars 1839[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
ParisRediger på Wikidata
Død6. september 1907 (68 år)
Châtenay-MalabryRediger på Wikidata
Gravlagt Père LachaiseRediger på Wikidata
Utdannet ved Lycée CondorcetRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forfatter
Embede Seat 24 of the Académie françaiseRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
MorsmålFransk
SpråkFransk
Medlem av Académie française (1881–), Det ungarske vitenskapsakademietRediger på Wikidata
Utmerkelser Nobelprisen i litteratur (1901)[5][6], storoffiser av Æreslegionen[7], Vitet Prize (1877)[8]Rediger på Wikidata
PseudonymSully Prudhomme
Debuterte1865
Aktive år1865
Signatur
Sully Prudhommes signatur

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i litteratur
1901

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Prudhomme var født i Paris og hadde opprinnelig tenkt å studere til å bli ingeniør, men utdanne seg til jurist. Han leste filosofi og begynte å skrive poesi.

DikterRediger

Prudhomme debuterte i 1865 med diktsamlingen Stances et Poèmes som gjorde ham anerkjent i litteraturkretser.[trenger referanse] Hans tidigere produksjon var ganske sentimental og romantiskt innrettet mens hans senere hadde mer filosofiske ambisjoner.[trenger referanse] Han ble medlem av Det franske akademi i 1881.

Han erklærte at hans hensikt var å skape en vitenskapelig poesi for en moderne tid.[trenger referanse] Hans karakter var oppriktig og melankolsk.[trenger referanse] Han var knyttet til parnassianisme, en fransk litterær stil og retning som begynte den positivistiske perioden på begynnelsen av 1900-tallet, men med tiden viste hans tekster trekk som var åpenbart preget av hans egen personlighet.[trenger referanse]

NobelprisenRediger

Han ble den første mottakeren av Nobelprisen i litteratur, gitt «i særlig anerkjennelse for hans poetiske komposisjon, som gir bevis på opphøyd idealisme, kunstnerisk perfeksjon og en sjelden kombinasjon av kvaliteter for både hjertet og intellektet.»[trenger referanse] Han ga mesteparten av prispengene han mottok til opprettelsen av en poesipris som ble utdelt av Société des gens de lettres, en fransk forfatterforening. Han opprettet også, i 1902, Société des poètes français, en poetisk forening, sammen med Jose-Maria de Heredia og Leon Dierx.

BibliografiRediger

PoesiRediger

  • Stances et poèmes, 1865.
  • Les épreuves, 1866.
  • Les solitudes: poésies, A. Lemerre (Paris), 1869.
  • Les destins, 1872.
  • La France, 1874.
  • Les vaines tendresses, 1875.
  • Le zénith (dikt), presentert i tidsskriftet Revue des deux mondes, 1876.
  • La justice (dikt), 1878.
  • Poésie, 1865-88, A. Lemerre, 1883-88.
  • Le prisme, poésies diverses, A. Lemerre (Paris), 1886.
  • Le bonheur (dikt), 1888.
  • Épaves, A. Lemerre, 1908.

ProsaRediger

  • Œuvres de Sully Prudhomme (poesi og prosa), 8 bind, A. Lemerre, 1883-1908.
  • Que sais-je? (filosofisk skrift), 1896.
  • Testament poétique (essay), 1901.
  • La vraie religion selon Pascal (essay), 1905.
  • Journal intime: lettres-pensée (dagbok), A. Lemerre, 1922.

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014
  2. ^ Comité des travaux historiques et scientifiques, «PRUDHOMME PRUDHOMME, dit René, François, Armand dit SULLY PRUDHOMME René, François, Armand PRUDHOMME, dit Sully», CTHS person-ID 121567
  3. ^ The Fine Art Archive, cs.isabart.org, abART person-ID 25812, besøkt 1. april 2021
  4. ^ Archivio Storico Ricordi, Archivio Storico Ricordi person ID 12393, besøkt 3. desember 2020
  5. ^ www.nobelprize.org
  6. ^ www.nobelprize.org
  7. ^ Léonore database
  8. ^ www.academie-francaise.fr, besøkt 21. januar 2021

Eksterne lenkerRediger