Sully Prudhomme

fransk skribent og poet

Sully Prudhomme (egentlig René François Armand Prudhomme; født 16. mars 1839 i Paris, død 6. september 1907) var en fransk forfatter og essayist. Han mottok den første Nobelprisen i litteratur i 1901.

Sully Prudhomme
Sully Prudhomme, René-François-Armand, BNF Gallica.jpg
Sully Prudhomme
FødtRené Francois Armand Prudhomme
16. mars 1839[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
ParisRediger på Wikidata
Død6. september 1907 (68 år)
Châtenay-MalabryRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lyriker[3], skribent, essayist, dagbokskriver, filosofRediger på Wikidata
Embete Seat 24 of the Académie françaiseRediger på Wikidata
Utdannet ved Lycée CondorcetRediger på Wikidata
Ektefelle ingenRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
Gravlagt Père Lachaise[5]Rediger på Wikidata
MorsmålFransk
SpråkFransk
Medlem av Académie française (1881–), Det ungarske vitenskapsakademietRediger på Wikidata
Utmerkelser Nobelprisen i litteratur (1901)[6][7], storoffiser av Æreslegionen[8], Vitet Prize (1877)[9]Rediger på Wikidata
PseudonymSully Prudhomme
Debuterte1865
Aktive år1865
Signatur
Sully Prudhommes signatur

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i litteratur
1901

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Prudhomme var født i Paris og hadde opprinnelig tenkt å studere til å bli ingeniør, men utdanne seg til jurist. Han leste filosofi og begynte å skrive poesi.

DikterRediger

Prudhomme debuterte i 1865 med diktsamlingen Stances et Poèmes som gjorde ham anerkjent i litteraturkretser.[trenger referanse] Hans tidigere produksjon var ganske sentimental og romantiskt innrettet mens hans senere hadde mer filosofiske ambisjoner.[trenger referanse] Han ble medlem av Det franske akademi i 1881.

Han erklærte at hans hensikt var å skape en vitenskapelig poesi for en moderne tid.[trenger referanse] Hans karakter var oppriktig og melankolsk.[trenger referanse] Han var knyttet til parnassianisme, en fransk litterær stil og retning som begynte den positivistiske perioden på begynnelsen av 1900-tallet, men med tiden viste hans tekster trekk som var åpenbart preget av hans egen personlighet.[trenger referanse]

NobelprisenRediger

Han ble den første mottakeren av Nobelprisen i litteratur, gitt «i særlig anerkjennelse for hans poetiske komposisjon, som gir bevis på opphøyd idealisme, kunstnerisk perfeksjon og en sjelden kombinasjon av kvaliteter for både hjertet og intellektet.»[trenger referanse] Han ga mesteparten av prispengene han mottok til opprettelsen av en poesipris som ble utdelt av Société des gens de lettres, en fransk forfatterforening. Han opprettet også, i 1902, Société des poètes français, en poetisk forening, sammen med Jose-Maria de Heredia og Leon Dierx.

BibliografiRediger

PoesiRediger

  • Stances et poèmes, 1865.
  • Les épreuves, 1866.
  • Les solitudes: poésies, A. Lemerre (Paris), 1869.
  • Les destins, 1872.
  • La France, 1874.
  • Les vaines tendresses, 1875.
  • Le zénith (dikt), presentert i tidsskriftet Revue des deux mondes, 1876.
  • La justice (dikt), 1878.
  • Poésie, 1865-88, A. Lemerre, 1883-88.
  • Le prisme, poésies diverses, A. Lemerre (Paris), 1886.
  • Le bonheur (dikt), 1888.
  • Épaves, A. Lemerre, 1908.

ProsaRediger

  • Œuvres de Sully Prudhomme (poesi og prosa), 8 bind, A. Lemerre, 1883-1908.
  • Que sais-je? (filosofisk skrift), 1896.
  • Testament poétique (essay), 1901.
  • La vraie religion selon Pascal (essay), 1905.
  • Journal intime: lettres-pensée (dagbok), A. Lemerre, 1922.

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ annuaire prosopographique: la France savante, «PRUDHOMME PRUDHOMME, dit René, François, Armand dit SULLY PRUDHOMME René, François, Armand PRUDHOMME, dit Sully», CTHS person-ID 121567[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b The Fine Art Archive, cs.isabart.org, abART person-ID 25812, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Archivio Storico Ricordi, Archivio Storico Ricordi person ID 12393, besøkt 3. desember 2020[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ gallica.bnf.fr, besøkt 14. oktober 2021[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.nobelprize.org[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ www.nobelprize.org[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Léonore database[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ www.academie-francaise.fr, besøkt 21. januar 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenkerRediger