Stefan Heym

tysk politiker
Stefan Heym
Stefan Heym (1982).jpg
FødtHelmut Flieg
10. april 1913[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Chemnitz[5][6]Rediger på Wikidata
Død16. desember 2001[1][3][4][7]Rediger på Wikidata (88 år)
Ein BokekRediger på Wikidata
Gravlagt Jüdischer Friedhof Berlin-WeißenseeRediger på Wikidata
Utdannet ved University of ChicagoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, politiker, romanforfatter, journalistRediger på Wikidata
Parti PartiløsRediger på Wikidata
Nasjonalitet Weimarrepublikken, USA, Øst-Tyskland (–1989), TysklandRediger på Wikidata
MorsmålTysk
SpråkTysk, engelsk
Medlem av Akademie der Künste der DDRRediger på Wikidata
Utmerkelser DDRs nasjonalpris, Heinrich-Mann-Preis (1953)[8], Jerusalem-prisen (1993)Rediger på Wikidata
Debuterte1938
Aktive år1938
Nettstedhttp://www.stefan-heym.de/
IMDbIMDb

Stefan Heym (født Helmut Flieg 10. april 1913 i Chemnitz, død 16. desember 2001 i Israel) var en tysk forfatter og medlem av Forbundsdagen fra 1994 til 1995.[9]

Heym ble født i en jødisk familie i Chemnitz. Han begynte å skrive da han gikk på skolen, og for en kritisk artikkel ble han utvist fra skolen. Under det nasjonalsosialistiske regimet emigrerte han først til Tsjekkoslovakia og senere til USA. Her studerte han i Chicago, og etter hvert ble han leder av eksilavisen «Deutsches Volksecho» i New York.

I 1952 kom han tilbake til DDR, fordi han ikke støttet antikommunismen, og ble redaktør i «Berliner Zeitung». I tillegg skrev han flere romaner.

1970-tallet ble han overvåket av Stasi. Han ble ekskludert fra den østtyske forfatterforeningen 1979.[10]

Etter gjenforeningen var han partiløst medlem av den tyske Forbundsdagen mellom 1994 og 1995. Som forsamlingens eldste medlem («Alterspräsident») holdt han i november 1994 åpningstalen for den 13. Forbundsdagen. Han nedla sitt mandat i oktober 1995 i protest mot en grunnlovsendring i forbindelse med en økning av diettpengene for Forbundsdagens medlemmer.

Heym døde mens han deltok på et Heinrich Heine-symposium i Tel Aviv i Israel i 2001.[11]

BibliografiRediger

  • Duell i Algerie, Steensballe, 1947
  • Korsfarerne, Gyldendal, 1950
  • Collin, Gyldendal, 1980
  • 5 dager i juni, Oktober, 1980
  • Ashaverus, Oktober, 1982
  • Nidskriftet eller Donningi mot Defoe, Oktober 1982
  • Schwarzenberg, Oktober 1984
  • Bygget på sand: Syv historier fra den nære fortid, Oktober 1991

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 9. apr. 2014
  2. ^ Akademie der Künste Berlin, Stefan Heym, 51039
  3. ^ a b Gran Enciclopèdia Catalana, Stefan Heym, 0032601
  4. ^ a b Autorités BnF, Stefan Heym, 120260578
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 10. des. 2014
  6. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), Гейм Стефан, 28. sep. 2015
  7. ^ Kritisches Lexikon der Gegenwartsliteratur, 16000000233, Stefan Heym
  8. ^ http://www.adk.de/de/akademie/preise-stiftungen/H_Mann_Preis.htm, 12. sep. 2015
  9. ^ Tate, Dennis (17. desember 2001). «Stefan Heym - East German dissident author». The Guardian. Besøkt 10. mars 2019. 
  10. ^ «Samfunnsbygger og opposisjonell». Klassekampen. 16. desember 2011. 
  11. ^ «German author Stefan Heym dies in Jerusalem». The Irish Times. 16. desember 2011. 

Eksterne lenkerRediger