Stefan Heym

tysk politiker

Stefan Heym (født Helmut Flieg 10. april 1913 i Chemnitz, død 16. desember 2001 i Israel) var en tysk forfatter og medlem av Forbundsdagen fra 1994 til 1995.[10]

Stefan Heym
Stefan Heym (1982).jpg
FødtHelmut Flieg
10. apr. 1913[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Chemnitz[5][6]Rediger på Wikidata
Død16. des. 2001[1][2][3][7]Rediger på Wikidata (88 år)
Ein BokekRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent[8], politiker, romanforfatter, journalistRediger på Wikidata
Embete President by age, medlem av den tyske forbundsdagen (19941995)Rediger på Wikidata
Utdannet ved University of ChicagoRediger på Wikidata
Ektefelle Gertrude Heym (1945–)Rediger på Wikidata
Parti PartiløsRediger på Wikidata
Nasjonalitet Weimarrepublikken, USA, Øst-Tyskland (–1989), TysklandRediger på Wikidata
Gravlagt Jüdischer Friedhof Berlin-WeißenseeRediger på Wikidata
MorsmålTysk
SpråkTysk, engelsk
Medlem av Akademie der Künste der DDRRediger på Wikidata
Utmerkelser DDRs nasjonalpris, Heinrich-Mann-Preis (1953)[9], Jerusalem-prisen (1993)Rediger på Wikidata
Debuterte1938
Aktive år1938
Nettstedhttp://www.stefan-heym.de/
IMDbIMDb

Heym ble født i en jødisk familie i Chemnitz. Han begynte å skrive da han gikk på skolen, og for en kritisk artikkel ble han utvist fra skolen. Under det nasjonalsosialistiske regimet emigrerte han først til Tsjekkoslovakia og senere til USA. Her studerte han i Chicago, og etter hvert ble han leder av eksilavisen «Deutsches Volksecho» i New York.

I 1952 kom han tilbake til DDR, fordi han ikke støttet antikommunismen, og ble redaktør i «Berliner Zeitung». I tillegg skrev han flere romaner.

1970-tallet ble han overvåket av Stasi. Han ble ekskludert fra den østtyske forfatterforeningen 1979.[11]

Etter gjenforeningen var han partiløst medlem av den tyske Forbundsdagen mellom 1994 og 1995. Som forsamlingens eldste medlem («Alterspräsident») holdt han i november 1994 åpningstalen for den 13. Forbundsdagen. Han nedla sitt mandat i oktober 1995 i protest mot en grunnlovsendring i forbindelse med en økning av diettpengene for Forbundsdagens medlemmer.

Heym døde mens han deltok på et Heinrich Heine-symposium i Tel Aviv i Israel i 2001.[12]

BibliografiRediger

  • Duell i Algerie, Steensballe, 1947
  • Korsfarerne, Gyldendal, 1950
  • Collin, Gyldendal, 1980
  • 5 dager i juni, Oktober, 1980
  • Ashaverus, Oktober, 1982
  • Nidskriftet eller Donningi mot Defoe, Oktober 1982
  • Schwarzenberg, Oktober 1984
  • Bygget på sand: Syv historier fra den nære fortid, Oktober 1991

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000007592, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija ID 26304[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Akademie der Künste Berlin, ADK member ID 51039[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Гейм Стефан, besøkt 28. september 2015[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Gran Enciclopèdia Catalana, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0032601[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ The Fine Art Archive, cs.isabart.org, abART person-ID 60134, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ www.adk.de, besøkt 12. september 2015[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ Tate, Dennis (17. desember 2001). «Stefan Heym - East German dissident author». The Guardian. Besøkt 10. mars 2019. 
  11. ^ «Samfunnsbygger og opposisjonell». Klassekampen. 16. desember 2011. 
  12. ^ «German author Stefan Heym dies in Jerusalem». The Irish Times. 16. desember 2011. 

Eksterne lenkerRediger