Søndre torv (Hønefoss)

det største torvet i Hønefoss

Søndre torv eller Søndre torgSørsiden i Hønefoss er sammen med gatene rundt synonymt med Hønefoss sentrum. Søndre torv er også byens største torv, og det ble inntegnet på reguleringsplanen for byen alt i 1856. Skrivemåten har vært forskjellig opp gjennom årene. Noen bruker torv, andre torg. Andre igjen skriver torv/torg med stor forbokstav.

Søndre torv
Basisdata
LandNorge
KommuneRingerike

Kart
Søndre torv
60°09′58″N 10°15′20″Ø

I gamledager rediger

 
Søndre torv i 1903

Hele Sørsiden inkludert området der torvet ble anlagt tilhørte opprinnelig Kvernbergsunds-Ødegaarden, men grunneiendommen ble stykket opp da Buggegodset gikk falitt. Plassen der Søndre torv ble anlagt ble kalt «Lars Myhrenes løkke», etter sagmester Lars Hansen Myhrene som da eide grunnen der. Om han kjøpte den før eller etter konkursen er usikkert, men han kan også ha vært bruker der før han kjøpte det.

Før torvet ble gågate lå det en rundkjøring der. Denne var blant de første rundkjøringene i Norge. Den ble flittig brukt i kjøreopplæringen, i noen grad også av kjøreskoler fra steder som Oslo og Drammen.

Gågatesystemet rediger

 
Lekeområdet og Søndre torv 7 og 8.

Søndre torv og de nærmeste gatestrekningene rundt torvet ble i 1988 gågate, offisielt åpnet den 26. august samme året. Torvet er i dag brolagt og omkranset av lavere forretningsbygg, for det meste i mur eller tegl. Det finnes imidlertid fortsatt noen godt bevart trehus der. Rundt og i nær tilknytning til torvet finner man i dag en rekke banker, eiendomsmeglere og mindre forretninger, samt puber og små spisesteder. Ute på torvet har kommunen satt ut benker for publikum, og midt på torvet finnes den en liten vannfontene.

Søndre torv fungerer som byens «storstue» når det feires spesielle begivenheter, som for eksempel 1. mai og 17. mai. Det brukes også til såkalte torvdager, da det i større og mindre grad fylles med salgsboder med frukt og grønnsaker og andre ting.

Bygningsmasse rediger

Gater tilknyttet torvet rediger

Se også rediger

Eksterne lenker rediger