Klonazepam

kjemisk forbindelse
(Omdirigert fra «Rivotril»)

Klonazepam er et meget potent legemiddel i gruppen benzodiazepiner. Det har en muskelavslappende, (sedativum) beroligende og (anxiolytikum) angstdempende effekt. Etter at restriksjoner i bruken av flunitrazepam (Rohypnol) har blitt iverksatt, brukes klonazepam i økende grad som rusmiddel.

Klonazepam
Systematisk (IUPAC)-navn
6-(2-klorfenyl)-9-nitro-
2,5-diazabicyclo[5.4.0]undeca-
5,8,10,12-tetraen-3-on
Identifikatorer
CAS-nummer1622-61-3
ATC-nummerN03N03AE01
PubChem2802
DrugBank01068
ChemSpider2700
Kjemiske data
FormelC₁₅H₁₀ClN₃O₃
Molmasse315,041 g/mol
SMILESC1C(=O)NC2=C(C=C(C=C2)[N+](=O)[O-])C(=N1)C3=CC=CC=C3Cl
Farmakokinetiske data
MetabolismeLever, CYP 3A4
Halveringstid18-50 timer
UtskillingUrin
Terapeutiske data
Lovlig status (NO)
KlassifiseringBenzodiazepin
VirkningsmekanismeØkt aktivitet i GABA-reseptorer
Bildet ovenfor viser preparatet Rivotril (Klonazepam). Foto: Joachim G

I Norge, Australia, Belgia, Brasil, Bulgaria, Canada, Colombia, Costa Rica, Kroatia, Tsjekkia, Danmark, Tyskland, Ungarn, Irland, Italia, Mexico, Argentina, Portugal, Peru, Sør-Afrika og Spania markedsføres Klonazepam under følgende preparatnavn:

  • Rivotril

I India, Sør-Korea og andre deler av Europa markedsføres Klonazepam under følgende preparatnavn:

  • Linotril
  • Clonotril

I USA markedsføres Klonazepam under følgende preparatnavn:

  • Klonopin

Klonazepam finnes i forskjellige doser, 0,125 mg, 0,25 mg, 0,5 mg, 1 mg og 2 mg. I Norge finnes det to forskjellige doser med klonazepam (Rivotril), 0,5 mg og 2 mg.

Klonazepam produseres i dag av legemiddelfirmaet Cheplapharm som ligger i Hauptsitz i Deutschland/Tyskland.[1]

Farmakologiske egenskaper rediger

Se artikkel om benzodiazepiner for virkningsmekanisme og bivirkninger

Klonazepam er mer potent enn diazepam. Bruksområdet er i utgangspunktet det samme som for andre benzodiazepiner, men det brukes mest i behandling av epilepsi, og i motsetning til de andre benzodiazepinene mer i langtidsbehandling. Langvarig bruk frarådes likevel i utgangspunktet på grunn av stor fare for tilvenning og avhengighet. Antakelig er det best egnet som tilleggsmedikasjon i noen uker dersom en pasient har behov for å bytte antiepileptikum. Det er likevel aldri blitt dokumentert misbruk eller tilvenning av klonazepam hos epilepsipasienter. Klonazepam har trolig også effekt på nevrotransmitteren serotonin, og det er derfor postulert at medikamentet kan ha en særlig rolle i behandlingen av angst, men dette er ikke tilstrekkelig dokumentert.

Misbruk rediger

Klonazepam er ettertraktet som rusmiddel. Selv om medikamentet er lite toksisk i seg selv, vil det kunne forsterke effekten av opioider og alkohol, og bidra blant annet til demping av respirasjonen.

Referanser rediger

  1. ^ «Felleskatalogen Rivotril». 08.03.2015. Arkivert fra originalen 2. april 2015. Besøkt 8. mars 2015. [1] Arkivert 2. april 2015 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker rediger