Ringstørrelse er et mål som brukes for å betegne omkretsen av ringer. En ring må være stor nok til at man klarer å ta den på og av, samtidig som den må være liten nok til at den ikke utilsiktet faller av.

ISO-størrelser rediger

 
En måledor er et verktøy for å måle den indre omkretsen til en ring, og brukes for å angi en størrelsen til en ring.

Norge følger det internasjonale ISO-systemet for å angi ringstørrelser, hvor størrelsen defineres som ringens indre omkrets målt i millimeter. Systemet er fastsatt i standarden ISO 8653:2016[1], og brukes blant annet i Frankrike, Belgia, Tyskland, Østerrike, Sverige, Danmark, Finland og Island, samt en del andre land i Europa.

Under produksjon brukes en måledor av produsenten for å måle og angi ringstørrelsen. Størrelsen kan til en viss grad justeres senere av en gullsmed.

I gullsmedbutikker kan kundens fingerstørrelse måles ved hjelp av et sett med ringmål. Størrelsen i millimeter skal da korrespondere med omkretsen til kundens finger. For eksempel vil "størrelse 49" i ISO-systemet tilsvare en omkrets på 49 mm. Man kan regne om mellom omkrets og diameter etter følgende formel og tabell under:

 
ISO-størrelse 49 til 72
Innvendig ringomkrets (mm) 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72
Innvendig diameter (mm) 15.6 15.9 16.2 16.6 16.9 17.2 17.5 17.8 18.1 18.5 18.8 19.1 19.4 19.7 20.1 20.4 20.7 21.0 21.3 21.6 22.0 22.3 22.6 22.9

Gjennomsnittlig størrelse er 55 for kvinner og 62 for menn.[2] En del gullsmeder har også mulighet for å levere halve størrelser.

Oppmåling rediger

De fleste gullsmeder anbefaler at man kommer innom en gullsmedbutikk for å måle ringstørrelsen. Et annet alternativ er å måle en ring man har som passer, eller bruke et sett med ringmål i ulike størrelser. Ringmål er et sett med ringer i ulike størrelser, og kan være laget av materialer som plast, delrin, tre, aluminium, messing og så videre.

Det finnes flere andre metoder for å måle rett ringstørrelse på egen hånd, hvor noen mer presise enn andre. For eksempel kan man knytte en tråd rundt fingeren og måle lengden av denne. Denne metoden kan raskt bli upresis. Det er viktig å ikke stramme tråden for hardt og forsikre seg om at man kan tre den over fingerleddene.

Passelig størrelse rediger

Det sies at det skal kreve «litt innsats» å ta av en ring som passer. En grov test kan være at det tar omtrent 1-2 sekunder å ta av ringen.[trenger referanse]

Dersom ringen har en tendens til å spinne rundt på fingeren, anses den som for stor for fingeren.

Variasjon av fingerdiameter rediger

Flere hensyn må tas for å velger en ringstørrelse som er passelig gjennom hele dagen og til de fleste situasjoner. Det er vanlig at omkretsen til fingrene endrer seg gjennom dagen, og dermed vil det endre seg hva som er ideell ringstørrelse. Om kvelden pleier fingrene å være tykkere, mens de pleier å være tynnere om morgenen. Videre pleier fingrene å være større om man er varm på hendene, og mindre om man er kald på hendene. Fingene kan dessuten svulme litt opp hvis man nylig har vært i fysisk aktivitet, har inntatt salt mat eller har reist med fly.

Viktige faktorer
Tykkere fingre Tynnere fingre
På kvelden Om morgenen
Varm på hendene Kald på hendene
Reist med fly
Inntak av salt mat Nylig fysisk aktivitet/ dehydrering
Pollen og andre allergier

Fingerstørrelsen kan også endre seg med generelle helseforandringer som menstruasjonssyklus, graviditet, røykeslutt, hjerteinfarkt og andre hjerteproblemer, eller store vektendringer.

Det er vanlig at ringstørrelsen på høyre og venstre hånd er forskjellig. Type ring kan også ha noe å si for hvilken ringstørrelse man bør ha. For eksempel vil en bred ring (over 5–6 mm bred) ta større plass på fingeren, og det er da normalt å gå opp 0.5–1 mm i størrelse (omkrets).

Andre tradisjonelle og regionale målesystemer rediger

I tillegg til det internasjonale ISO-systemet finnes det fremdeles ulike tradisjonelle systemer for ringstørrelser som brukes i varierendre grad rundt om i verden:

  • I Italia, Spania, Nederland og Sveits er ringstørrelser angitt som omkrets minus 40 mm. En størrelse 50 ISO-størrelse vil dermed tilsvare 10 i Sveits.
  • I USA, Canada og Mexico er ringstørrelser oppgitt etter en numerisk skala basert på diameter istedenfor omkrets, med inndeling for fjerdedels- og halve størrelser. En full størrelse tilsvarer en diameter på 0.032 tommer (0.8128 mm), hvilket omtrent tilsvarer en endring i indre omkrets på 1/10 tomme (mer presist 0.1005 tomme eller 2.55 mm).
  • I Irland, Storbritannia og Australia angis ringstørrelser etter en alfabetisk skala med halve størrelser.
  • I India, Japan og Kina angis ringstørrelser etter en numerisk skala som bare har hele størrelser, og som ikke har noen enkel lineær korrelasjon med hverken diameter eller omkrets.

Se også rediger

Referanser rediger

  1. ^ «ISO 8653:2016 : Jewellery — Ring-sizes — Definition, measurement and designation». ISO (engelsk). 2021. Besøkt 4. april 2022. «ISO 8653:2016 specifies a method to measure the ring-size using a ring stick with defined characteristics, which is mainly used during manufacturing steps, and specifies the designation of the ring-size. | NOTE For jeweller-consumer relationships, the finger size is measured with a finger gauge set made up of a ring for each size with the same diameter and tolerance than the ring stick ones.» 
  2. ^ «Ringstørrelser». Gullmester. Besøkt 4. april 2022. «Dersom ringen er en overraskelse, og du ikke har muligheten til å måle fingeren, kan du måle en eksisterende ring ved å bruke et skyvelære eller linjal og måle innvendig diameter på ringen. Bruk tabellen under til å finne riktig ringstørrelse. Dersom du for eksempel måler innvendig diameter til 17,5mm, er ringstørrelsen din 55. (---) Alle ringer leveres i forskjellige størrelser. Selv om det finnes størrelser som forekommer oftere enn andre er det ingen ringstørrelse som er “uvanlig”. | Gjennomsnittsstørrelse kvinner; 55. | Gjennomsnittsstørrelse menn; 62. | Likevel er det helt normalt å ha både større og mindre ringstørrelser.»