Polynoncus

insektslekt

Polynoncus er en slekt av biller som hører til familien knokkelbiller i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). De lever på kadavere og utgjør et sent ledd i nedbrytingsprosessen – både de voksne og larvene lever av tørre bein, fjær og hudrester.

Polynoncus
Nomenklatur
Polynoncus
Burmeister, 1876
Populærnavn
Knokkelbiller
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieKnokkelbiller
Økologi
Antall arter: 32
Habitat: terrestrisk, på bein-, fjær- og hudrester
Utbredelse: Sør-Amerika
Inndelt i

Utseende rediger

Middelsstore (10 – 20 mm), ovale, litt avlange til ganske brede biller, kroppen hvelvet og påfallende knudrete. På farge er de brune til grå/svarte. I naturen er hele oversiden ofte dekket av et lag av jord eller mudder, noe som gjør billene vanskelige å se. Hodet er kort og bredt, antennene 10-leddete med en tre-leddet kølle. Brystskjoldet (pronotum) er kort og bredt, med påfallende opphøyde lister eller knøler. Dekkvingene er ganske brede, med små, blanke knøler som mer eller mindre danner rader. Beina er forholdsvis slanke (sammenlignet med andre skarabider), leggene (tibiae) uten pigger på utsiden, føttene fem-leddete. Larvene er hvite eller gule, C-formede liksom de fleste andre skarabider.

Levevis rediger

Knokkelbillene er noen av de siste nedbryterne som kommer til et kadaver. De lever av bein, fjær, hudrester, pels og andre tørre, tungt fordøyelige levninger. De har spesielle fordøyelsesenzymer som gjør dem i stand til å fordøye keratin (hornstoff). Larvene lever i loddrette sjakter under kadaveret. Mange arter er knyttet til reir eller bol av forskjellige slags pattedyr og fugler, der de trolig lever av avkastede hår, fjær og lignende. Billene flyr om natten og kan fanges i lysfeller, eller i feller med bein, fjær eller lignende som åte. Noen av artene er ikke flygedyktige. Ellers ser man dem sjelden.

Utbredelse rediger

Slekten er utbredt i Sør-Amerika. Én art skal være funnet på Madagaskar, men dette er usikkert.

Systematisk inndeling rediger

Treliste

Kilder rediger

  • Oversikt over Trogidae fra Argentina, med bilder av flere av artene [1]

Eksterne lenker rediger