Plumariidae er en familie av stilkvepser. De er en ganske artsfattig familie, med ca. 20 kjente, nålevende arter som finnes i tørre områder i Sør-Amerika og det sørlige Afrika. I tillegg kjenner man minst én fossil art.

Plumariidae
Nomenklatur
Plumariidae
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVepser
OverfamilieChrysidoidea
Økologi
Antall arter: ca. 20 kjente, ikke i Europa
Habitat: tørre områder, trolig parasitoider under bakkenivå
Utbredelse: Sør-Amerika og sørlige Afrika
Inndelt i

Utseende rediger

Små til middelsstore vepser. Det er stor forskjell i utseende mellom kjønnene. Hannene er spinkle, vingede vepser, mens hunnene er vingeløse, svært kraftig bygde, flate insekter med sterke, piggete bein tilpasset for graving. Hannene har antenner som er trådformede og omtrent så lange som kroppen, kledt med lange, oppstående hår. Hodet er bredere enn langt med nokså små fasettøyne, skilt fra forkroppen med en tynn "hals". Forkroppen er nokså høy, forkanten er loddrett og halsen sitter festet nær underkanten av denne. Beina er spinkle. Vingene er forholdsvis store, gjerne melkeaktig hvite, med et tydelig vingemerke (pterostigma) og mørke årer. Det er to lukkede celler i forvingen bak vingemerket. Bakkroppen er ganske slank, noe flattrykt.

Levevis rediger

Ingenting er kjent om plumariidenes biologi, men de er sannsynligvis parasitoider. De lever i tørre områder, for eksempel halvørken. Hunnene finnes av og til under steiner og man regner med at de fører et underjordisk liv. Hannene flyr om natten og kommer gjerne til lys.

Utbredelse rediger

Plumariidae finnes bare på den sørlige halvkulen. Slektene Myrmecopterina og Myrmecopterinella lever i det sørlige Afrika (kjent fra Sør-Afrika, Namibia og Zimbabwe), i tillegg er den fossile slekten Archihymen kjent fra Namibia. I Sør-Amerika (nord til Ecuador) lever slektene Maplurius, Mapluroides, Plumarius og Plumaroides.

Systematisk inndeling rediger

Treliste

Kilder rediger

  • Plumariid wasps of Africa and Madagascar. [1]
  • Diez, P.A. (2008) A new wasp of the genus Plumariodes Brothers (Hymenoptera, Chrysidoidea, Plumariidae) from Santiago del Estero, Argentina: male and female description. Zootaxa 1891: 25-30 [2]
  • Diez, P.A., Fidalgo, P. & Roig-Alsina, A. (2007) A new genus and species of Plumariidae (Hymenoptera: Chrysidoidea) from western xeric Argentina. Zootaxa 1467: 35-41. [3]

Eksterne lenker rediger