Ove Lidvar Eide (født 1. september 1950Sandane) er en norsk forfatter, bokredaktør og lektor fra Sandane i Gloppen kommune.[1]

Ove Eide
Ove Eide
Født1. sep. 1950Rediger på Wikidata (73 år)
Sandane
BeskjeftigelseSkribent, redaktør, lærer
NasjonalitetNorge
SpråkNorsk

Ove Eide har hovedfag i nordisk fra Universitetet i Bergen, der han skrev oppgave om forfatteren Lars Rustbøle. Han har bidratt i utgivelsene om Jakob Sande fra «Jakob Sande-selskapet» som kommer annethvert år. Eide har også samlet idrettslaget STILs hundreårige historie mellom to permer. Per Olav Kaldestad fra Bergens Tidende mente at Eides fordypning i Jakob Sandes diktning «fortener å bli ståande som standardverket om forfattaren». Samtidig fikk boka oppmerksomhet rundt Eides misnøye med Jon Eikemos Sande-tolkninger. Eide mente at Eikemo hadde fremstilt Sande som en moromann, og at skuespilleren med det hadde fortrengt den mørke strømmen av ensomhet og fortapelse i Sandes dikting. Dette tok media tak i, og Eide måtte forklare seg nærmere i både radio og aviser.[2]

Eide er lektor i norsk og mediefag og hadde stilling som utviklings- og fornyelsesleder ved Firda videregående skoleSandane i Sogn og Fjordane. Han satt i utvalget for utvikling av norskfaget, var medlem av læreplangruppen for norsk, og aktiv i arbeidet med de nye læreplanene for Norsk-faget i Kunnskapsløftet.[1]

I 2015 ble Eide tildelt Kongens fortjenstmedalje for sitt livslange arbeid.[3]

Bibliografi rediger

  • 1999: «Vestland, vestland» (bildeverk), redaktør
  • 2002: «Hundre år med STIL : Sandane Turn og Idrettslag 1900–2000», forfatter
  • 2006: «Jakob Sande, 100 år», redaktør
  • 2006: «Jakob Sande. Liv. Diktning» (biografi), forfatter
  • 2015: «intertekst», lærebok i norsk Vg3, medforfatter

Følgende utgivelser er samlinger med dikt av Sande og der andre forfattere hedrer og tolker Sande (utgitt på Jakob Sande-selskapet):

  • 1994: «Jakob Sande 1994», bidragsyter, med «Ord til lesaren» og «Jakob Sande – ein bibliografi med kommentarar»
  • 1996: «Jakob Sande 1996», bidragsyter, med «Ord til lesaren», «Han såg inn i livsens djupaste avgrunnar», «Oddleif Fagerheim les Jakob Sande», «Mi sjel er ei Æolsharpe som naka i natti heng» (Om einsemd, angst og lengt i Jakob Sandes dikt)
  • 1998: «Jakob Sande 1998», bidragsyter, med «Ord til lesaren» og «Jakob Sande og Firda gymnas» og «I gudfryktig sameksistens»
  • 2000: «Jakob Sande 2000», bidragsyter, med «Ord til lesaren» og «...Ei bombe i den fredelege folkehop... – Vegen fram til Svarte næter»
  • 2002: «Jakob Sande 2002», bidragsyter, med «Ord til lesaren» og «Bonde og bolsjevik – ein sunnfjordsk Olavson (Vinje)»

Se også rediger

Referanser rediger

  1. ^ a b «Forfattarar frå Sogn og Fjordane - Ove Eide». forfattarar.sfj.no. Besøkt 4. januar 2023. 
  2. ^ «Kritiserer Eikemos Sande-show». dagbladet.no. 18. oktober 2006. Besøkt 4. januar 2023. 
  3. ^ «Tildelinger av ordener og medaljer - søk: Ove Eide». kongehuset.no/. Besøkt 4. januar 2023. 

Eksterne lenker rediger