Oslo Kunstforening er en kunstforening og et visningssted for samtidskunst i Oslo. Kunstforeningen driftes i dag som en kunsthall.

Oslo Kunstforening
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer971526343
Stiftet13. november 1836
LandNorge
HovedkontorRådmannsgården
Grunnlegger(e)Johan Sebastian Welhaven, Johan Fjeldsted Dahl, Frederik Stang
Nettstedwww.oslokunstforening.no
Oslo Kunstforening har holdt til i Rådmannsgården siden 1936. Foto: Istvan Virag

Formål

rediger

Oslo Kunstforening er en ikke-kommersiell medlemsbasert forening, støttet av Oslo kommune og Kulturrådet.[1] Foreningens hovedformål er å vise, produsere og formidle samtidskunst. Oslo Kunstforening arbeider for å øke kulturens tilgjengelighet i samfunnet, samt å fremme interessen for og formidle kunnskap om billedkunst.

Historie

rediger

Oslo Kunstforening er den eldste medlemsorganisasjonen i norsk kulturliv. Foreningen ble stiftet i 1836 av dikteren Johan Sebastian Welhaven, bokhandler Johan Dahl og den senere statsministeren Frederik Stang.

Foreningen holder til i Rådmannsgården i Rådhusgata 19, som er en av de eldste bygningene i Kvadraturen. Her har kunstforeningen hatt sine lokaler siden 1936, i byggets 2. etasje. Oslo Kunstforening ble dannet av et kunstinteressert publikum for å sikre et fast visningssted for billedkunst i Norge, et par år før Nasjonalgalleriet ble vedtatt etablert. At Oslo Kunstforening aldri har hatt en egen samling som de etterfølgende kunstforeningene, skyldes at man ikke ville stå i veien for planene om å etablere et Nasjonalgalleri.[2]

Sparebankstiftelsen DnBs kunststipend

rediger

Kunstforeningen har siden 1986 delt ut et kunststipend, opprinnelig med støtte fra daværende Sparebanken Oslo og Akershus. Den årlige utstillingen i forbindelse med Sparebankstiftelsen DnBs kunststipend, har blitt arrangert av Oslo Kunstforening siden 2008 med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

Utstillere hos Oslo Kunstforening

rediger

Utstillere hos Oslo Kunstforening har vært blant andre Anawana Haloba, Gavin Jantjes, Fujiko Nakaya, Ukichiro Nakaya, Camille Norment, Judy Chicago[3], Runo Lagomarsino, Jacques Tati, Moataz Nasr, Guerrilla Girls, Uriel Orlow and Celine Condorelli, Marit Følstad, Eline McGeorge, Inger Johanne Grytting, Elisabeth Haarr, Marianne Hurum og Signe Johannessen.[trenger referanse]

Referanser

rediger
  1. ^ «Om oss - Oslo kunstforening». www.oslokunstforening.no (engelsk). Besøkt 23. juli 2024. 
  2. ^ «Om oss - Oslo kunstforening». www.oslokunstforening.no. Besøkt 11. januar 2017. 
  3. ^ «Frodig vaginafest». www.nrk.no. Besøkt 29. mars 2017. 

Eksterne lenker

rediger