Olderskog

område i Mosjøen

Olderskog er et byområde sør i Mosjøen. Olderskog er for det meste et boligområde, hvor mange av boligene skriver seg fra byens andre industriperiode, da folk i hopetall flyttet til byen for å ta seg arbeide blant annet ved Mosjøen Aluminiumsverk. Nedenfor Olderskog, i åssiden langs Vefsna, ligger området Aspåsen. Bybussen har linje til Olderskog.

Olderskog (bak den bueformede veien) sett fra Dolstadåsen. Aspåsen ligger langs Vefsna.

Navn rediger

 
Olderskog sett fra Mosåsen.

Olderskog har sitt navn fra treslaget older. Særlig før var området kjent som Gildevangen,[1] et navn som er på vei ut.

Frem til den 28. februar 1999 var Olderskog eget poststed med nummer og navn 8660 Olderskog.

Samfunn rediger

Næringsliv rediger

Områdets eneste dagligvareforretning ble nedlagt i 2012.[2] Våren 2014 åpnet på ny en dagligvarebutikk i de samme lokalene.

Skole rediger

Olderskog skole er den ene av byens tre grunnskoler. Foruten elever fra de sørlige deler av Mosjøen tar skolen inn elever som bor på landet sør for byen.

Idrett rediger

Olderskog IL er områdets idrettslag.

Kommunikasjon rediger

En av byens hovedveier, tidligere Europavei 6 og enda tidligere Riksvei 50, går delvis gjennom og delvis ved siden av Olderskog. Dette er Vefsnvegen, som begynner ved bygrensen i sør, slynger seg mellom Olderskog og Trudvang og fortsetter nedover til Byflata.

Bybussen har linje til Olderskog.

Historie rediger

 
Tidligere arbeiderbolig. Dette rekkehuset inneholder seks boenheter.

Frem til Den annen verdenskrig var Olderskog en spredt samling av gårdsbruk. Da tyskerne kom i 1940, ble en større militærleir med flere brakker og bygg anlagt der. Etter krigen gikk Mosjøen inn i sin andre industriperiode. Blant annet ble Nord-Norges Salgslag, Mosjøen Veveri og til slutt Mosjøen Aluminiumsverk grunnlagt. Olderskog ble satt av til boligutbygging for å imøtekomme etterspørselen fra tilflyttende arbeidstakere. Mellom 1946 og 1960 steg innbyggertallet i byen fra rundt 2 700 og til rundt 4 700, det vil si med 2 000 personer på fjorten år.

Husene var på alle måter enkle. Det var industrien som var byggherre, og de ønsket å holde kostnadene nede. Mange boliger var derfor i slett stand, og beboere var blant annet plaget med kulde og fukt. Olderskogs nære fortid som arbeiderområde dominerer fortsatt bebyggelsen, som i all hovedsak består av rekkehus og små, enetasjes hus.

Se også rediger

Referanser rediger

  1. ^ Gamle bilder, ved Are Andersen (16.09.2009): Mens Olderskog het Gildevangen[død lenke]
  2. ^ Helgeland Arbeiderblad (16.06.2012): Minnestund for kjær butikk