Naja Marie Aidt

Naja Marie Aidt (født 24. desember 1963 i Egedesminde, Grønland) er en dansk dikter og forfatter, bosatt i Danmark siden 1971.[4] Hun debuterte i bokform 1991 med diktsamlingen Så længe jeg er ung.

Naja Marie Aidt
Naja-marie-aidt DSC09054.jpg
Født24. des. 1963Rediger på Wikidata (57 år)
AasiaatRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Manusforfatter, lyriker, skribent, romanforfatterRediger på Wikidata
Ektefelle Eigil BryldRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata
SpråkDansk[1]
Utmerkelser
DebutSålænge jeg er ung (dikt), 1991
IMDbIMDb

Sammen med regissøren Anders Rønnow Klarlund skrev hun manus til animasjonsfilmen Strings, som ble lansert i 2004.[5]

Hun har mottatt flere priser, blant annet Kritikerprisen 2006 og Nordisk råds litteraturpris 2008 for Bavian.

Aidt har mottatt Statens Kunstfonds hædersydelse siden 2006.[4][6]

BibliografiRediger

  • Huller på hjernen, barnebok, (2019)
  • Om brud, (2019)
  • Zakarias - og alle de andre, barnebok, (2019)
  • Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake (2017), Gyldendal, roman
  • Samlede noveller : Vandmærket, Tilgang, Bavian, (2016)
  • Omina, (2016) dikt
  • Frit flet fællesbogen, (2014)
  • Sten saks papir (2012), Gyldendal, roman
  • Bavian (2006), Gyldendal
  • Balladen om Bianca (2002), Gyldendal
  • Siska (2000), Café Teatret – drama
  • Rejse for en fremmed, digte (1999), Gyldendal – dikt
  • Tjenende ånder (1998), Radio-Teatret – hørespill
  • Blæs på Odysseus (1998), Thorvaldsens Museum – korsang
  • Fra digterens hånd (1996), Borgens Forlag – dikt
  • Huset overfor (1996), Gyldendal – dikt
  • Tilgang (1995), Gyldendal – noveller
  • Det tredje landskab (1994), Gyldendal – dikt
  • Vandmærket (1993), Gyldendal – noveller
  • Den blomstrende have (1993), Gyldendal – noveller
  • Et vanskeligt møde (1992), Gyldendal – dikt
  • Så længe jeg er ung (1991), Gyldendal – dikt[7]

Priser og hedersbevisninger (utvalg)Rediger

Naja Marie Aidt har mottatt flere legater fra Statens Kunstfond samt blant annet mottatt:

ReferanserRediger

  1. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12379157t; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 12379157t.
  2. ^ www.fyens.dk, besøkt 14. juni 2019[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Den Store Pris», besøkt 10. desember 2020[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b «Naja Marie Aidt (f. 1963)». Litteraturpriser.dk. Besøkt 25. september 2014. 
  5. ^ «Strings». imdb.com. 27. mai 2005. Besøkt 19. februar 2018. 
  6. ^ «Modtagere af hædersydelse». Statens Kunstfond. Arkivert fra originalen 29. november 2014. Besøkt 25. september 2014. 
  7. ^ (da) Naja Marie Aidtbibliografi.dk

Eksterne lenkerRediger


Forrige mottaker:
Sara Stridsberg
Vinner av Nordisk råds litteraturpris
Neste mottaker:
Per Petterson