Åpne hovedmenyen

Anders Rønnow Klarlund

Anders Rønnow Klarlund
Født28. mai 1971 (48 år)
Beskjeftigelse Forfatter, manusforfatter, filmregissør
Nasjonalitet Danmark

Anders Rønnow Klarlund (født 28. mai 1971) er en dansk filmregissør, filmmanusforfatter og forfatter av kriminalromaner.

FilmkarriereRediger

Hans debutfilm var den politiske thrilleren Den attende, som han både skrev manus til og regisserte. Filmen hadde premiere i 1996.[1][2]

På 1990-tallet utviklet han seg til en av dansk films sentrale, unge regissører, og i 2004 regisserte han Strings, et drama med marionetter (tråddukker) i alle rollene, basert på sitt eget manus. Da filmen hadde premiere i Danmark etter å ha høstet ros på utenlandske kinoer i ett års tid, kalte anmelderen i Jyllandsposten den for en «en teknisk bedrift og en stor visuel oplevelse» men mente også at filmen var skjemmet av «et højstemt og klichéfyldt manuskript».[3] Strings var en samproduksjon mellom selskaper i Danmark, Norge, Sverige og Storbritannia.[3]

Han markerte seg som en filmskaper som gjennomgående utfordret konvensjonene og laget filmer som brøt sjangergrensene for å si noe vesentlig om samfunnet og samtiden, Dette var tilfellet med så vel dukkefilmen Strings fra 2004, som med den politiske satiren Hvordan vi slipper af med de andre fra 2007.[4]

I 2012, få dager etter premieren på The Secret Society of Fine Arts, kunngjorde han i et innlegg i det danske filmmagasinet Ekko at han ikke lenger ville fortsette å lage film, fordi det danske filmmiljøet var ødelagt av markedstilpasningen som ikke minst produksjonsselskapet Zentropa etter hans mening var eksponent for. Artikkelen han publiserte i Ekko bar overskriften Farvel til filmen.[2][5] Hans siste film tematiserte hvordan spektakulære terrorhandlinger setter også visuelle og estetiske spor etter seg, og inkorporerte en kritikk mot massemediene som går terroristenes ærend ved ukritisk å videreformidle bildene av terrorgjerningene og deres skadevirkninger.[4]

FilmografiRediger

  • 1996Den attende (manus og regi)
  • 1997Fusion (tv-film; regi)
  • 1999Taxa (tv-serie; regiansvar på 3 episoder)
  • 1999Besat (manus og regi)
  • 2000Ved verdens ende (manus og regi)
  • 2004Strings (manus og regi)
  • 2007Hvordan vi slipper af med de andre (manus og regi)
  • 2012The Secret Society of Fine Arts (manus og regi)

ForfatterkarriereRediger

Klarlund debuterte som krimforfatter i 2010, da han sammen med Jacob Weinreich utga boken Den sidste gode mand under det felles forfatterpseudonymet «A.J. Kazinski». Forfatterduoen har sammen etablert Forlaget Kazinski, der de også utgir bøker under pseudonymet «Anna Ekberg».[6]

Bibliografi (sammen med Jacob Weinreich)Rediger

  • 2010 – Den sidste gode mand
  • 2012 – Søvnen og døden
  • 2013 – En hellig alliance
  • 2014 – Forfølgerne (2014)
  • 2015 – Den Genfødte Morder
  • 2016 – Drømmetyderens Død
  • 2017 – Miraklernes nat

ReferanserRediger

  1. ^ «Anders Rønnow Klarlund». IMDb. Besøkt 25. oktober 2018. 
  2. ^ a b Lismoen, Kjetil (30. august 2012). «Dansk regissør gir seg i protest». Rushprint. Besøkt 25. oktober 2018. 
  3. ^ a b «STRINGS: Instr. Anders Rønnow Klarlund». Jyllandsposten. 8. september 2005. Besøkt 25. oktober 2018. 
  4. ^ a b «Verdenspremiere på unik dansk film». Filmmagasinet Ekko (dansk). 22. august 2012. Besøkt 25. oktober 2018. «Kom til verdenspremiere tirsdag i Grand, få det nye nummer af Ekko – og mød Anders Rønnow Klarlund, der har skabt en spillefilm uden sidestykke i dansk filmhistorie: The Secret Society of Fine Arts.» 
  5. ^ «Zentropa-instruktør stopper karrieren». Ekko (dansk). 28. august 2012. Besøkt 25. oktober 2018. «41-årige Anders Rønnow Klarlund siger farvel til filmen med en hård kritik af producenter og distributører, der ifølge instruktøren optræder som ”spydspidsen af markedsøkonomien”. (---) Men nu er det slut, erklærer Klarlund i en meget personlig beretning under overskriften ”Farvel til filmen” i det nye Ekko. (---) Han er særlig kritisk over for udviklingen på sit eget selskab, Zentropa. I 2006/7 købte han sammen med en række andre medarbejdere aktier i selskabet, men nogle år senere er aktiernes værdi faldet drastisk. | Klarlund mener, at dansk film i dag tænker mere på kassen end på kunsten, selv om gildet bliver finansieret af en statslig kunststøtte.» 
  6. ^ «Forlaget Kazinski - Et Forlag Af Forfattere Til Forfattere». Forlaget Kazinski (dansk). Besøkt 25. oktober 2018. 

Eksterne lenkerRediger


 Denne filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.