Mia Sernqvist

Mia Sernqvist
FødtMarie Collett
24. juli 1855
Borre
Død1940
Sverige
Beskjeftigelse Teaterskuespiller, sanger, filmskuespiller
Nasjonalitet Norge, Sverige

Mia Sernqvist eller Marie Lund (født Collett 24. juli 1855 på Solberg i Borre, død 1940 i Sverige) var en norsk-svensk skuespillerinne og sangerinne som medvirket ved konserter, teateroppsetninger og på film.

FamilieRediger

Mia Sernqvist var datter av tollbetjent Otto Collett (1813-1902, sønn av høyesterettsassessor Peter Collett[1]) av slekten Collett og Vedastine le Normand de Bretteville (1822-1907) av slekten Le Normand de Bretteville. Hun ble 26. oktober 1872 gift i Christiania med den danske skuespilleren Anders Jacob Lund (1821-1896). Ekteskapet ble oppløst sent i 1870-årene. Hun ble 28. juni 1880 gift med skuespiller Axel Leonard Sernqvist (1854-1914), senere materialforvalter ved direktør Ranfts teater i Stockholm.[2] Han endte sittt liv ved et revolverskudd inne i Svenska teatern.[3]

Liv og virkeRediger

Marie Lund ga i juli 1873 en dramatisk-musikalsk aftenunderholdning i Listads Lokale i Lillehammer, der hun fremførte en humoreske, en romanse og en arie, samt duetten To Turtelduer samen med sin ektemann.[4] Ekteparet ga flere lignende forestillinger.

Hun fikk i desember 1873 sin debut på en større scene ved Christiania Theater, i rollen som Jeannette i operaen Joconde. Hun forlot snart Christiania Theater, og ble for en kort periode tilnyttet Møllergatens Theater.

I 1874 hadde ga hun sammen med Jacob Lund forestillinger ved Møllergatens Theater, med sangspill og vaudevilleopptredener.[5]

, og fikk engasjementer ved ulike ambulerende svenske teaterselskaper. Sammen sin ektemann Axel Sernqvist var hun sesongen 1886-1887 ansatt ved Vasateatern i Stockholm. Hun virket også en tid som varietéartist. I 1894 gjorde ekteparet Sernqvist, de Svenska Duettisterna, flere opptredener i Trondheim, blant annet sammen med Norrlandskapellet, og fikk blant annet følgende omtale: «Hr. og Fru. Serngvist udførte i Kostymer flere humoristiske Sange, som slog udmerket an og lønnedes med stærk Applaus og gentagne Fremkaldelser, hvorpaa gaves Extranummer.»[6] De ble sagt å være blant «Sveriges populæreste Sangere».[7]

I 1927 medvirket Mia Sernqvist i den svenske filmen En perfekt gentleman, redigert av Vilhelm Bryde og Gösta Ekman.

Som enke drev hun en delikatessehandel.

Roller i utvalgRediger

  • Jeannette i operaen Joconde av Nicolas Isouard (Christiania Theater, 1873)
  • Pauline i farsen Pariserliv (Møllergatens Theater, 1874)[8]
  • frk. Andersson i lystspillet I Værelset No. 1 (Trondheims Arbeiderforening, 1894)[9]

FilmografiRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Collett, Alf (1915). Familien Collett og Christianialiv i gamle dage. Cappelen. 
  2. ^ Collett, Alf (1915). Familien Collett og Christianialiv i gamle dage. Cappelen. s. 433-434. 
  3. ^ Drammens Tidende (Drammen. Norge, Buskerud, Drammen. 1914. s. 3. 
  4. ^ Lillehammer Tilskuer 1873.07.18. Norge, Oppland, Lillehammer. 1873. s. 4. 
  5. ^ Christiania Intelligentssedler 1874.05.28. Norge, Oslo. 1874. s. 1. 
  6. ^ Trondhjems Adresseavis 1894.12.03. Norge, Trøndelag, Trondheim. 1894. s. 2-3. 
  7. ^ Trondhjems Adresseavis 1900.11.05. Norge, Trøndelag, Trondheim. 1900. s. 2. 
  8. ^ Morgenbladet 1874.11.01. Norge, Oslo. 1874. s. 1. 
  9. ^ Trondhjems Adresseavis 1894.12.09. Norge, Trøndelag, Trondheim. 1894. s. 1. 

KilderRediger