Mercer Ellington

Mercer Kennedy Ellington (født 11. mars 1919, død 8. februar 1996) var en amerikansk jazz-trompetist, komponist og arrangør.

Mercer Ellington
Mercer Ellington.jpg
Født11. mars 1919[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Washington D.C.Rediger på Wikidata
Død8. feb. 1996[1][2][4][5]Rediger på Wikidata (76 år)
KøbenhavnRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Trompetist, orkesterleder, komponist[6], dirigent, jazzmusikerRediger på Wikidata
Utdannet ved New College, Teachers College, Columbia UniversityRediger på Wikidata
Far Duke EllingtonRediger på Wikidata
Mor Edna ThompsonRediger på Wikidata
Barn Mercedes EllingtonRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Sjanger JazzRediger på Wikidata
InstrumentTrompet
Aktive år1939
IMDbIMDb

Mercer Ellington ble født i Washington, DC og var sønn av den berømte komponisten, pianisten og orkesterlederen Duke Ellington. Da han var 18 hadde han skrevet hans første stykke som ble innspilt av faren («Pigeons and Peppers»).

I 1939, 1946, 1949 og 1959 ledet han sine egne band, hvor mange av medlemmene etterhvert gikk over til å spille med faren eller å oppnå uavhengig berømmelse (særlig Dizzy Gillespie, Kenny Dorham, Idrees Sulieman, Chico Hamilton, Charles Mingus og Carmen McRae). Spesielt i løpet av 1940-årene skrev han stykker som ble standardlåter, iberegnet «Things Ain't What They Used To Be», «Jumpin' Punkins», «Moon Mist», «John Hardy's Wife» og «Blue Serge».

Fra 1940 til 1941 komponerte han for faren, arbeidet som turnéleder for Cootie Williams' orkester (1941 til 1943 og en gang til i 1954) og returnerte for å jobbe for faren ved å spille althorn i 1950 og deretter jobbe som direktør og noteskriver fra 1955 til 1959. I 1960 ble han musikkinstruktør for Della Reese, fra 1962-1965 hadde han jobb som radio-DJ i New York. I 1965 returnerte han igjen til farens orkester, denne gang som trompetist og turnéleder.

Da faren døde i 1974, tok Mercer over orkesteret og tok det med på turné til Europa i 1975 og 1977 (Mercers sønn, Edward Ellington, spilte i bandet sent på 1970-tallet, og hans andre sønn, Paul Ellington, tok over senere). Tidlig på 1980-tallet ble han den første dirigenten for en Broadwaymusical over farens musikk, Sophisticated Ladies. Før han døde hadde The Duke Ellington Orchestra medlemmer som Barrie Lee Hall, Rocky White, Tommy James, Gregory Charles Royal , J.J. Wiggins, og Shelly Carrol blant mange andre. Fra sent på 1980-tallet flyttet han til Danmark og sluttet stort sett med å opptre og å skrive.

Ellington døde av hjerteinfarkt en måned etter sin 70-årsdag.

Diskografi som lederRediger

  • 1958: Black and Tan Fantasy
  • 1958: Steppin' into Swing Society
  • 1959: Colors in Rhythm
  • 1974: Continuum
  • 1984: Hot and Bothered
  • 1987: Digital Duke (ble nummer tre på Billboard Top Jazz Album lista)
  • 1989: Music Is My Mistress
  • 1992: Take the Holiday Train
  • 1996: Only God Can Make a Tree

ReferanserRediger

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Musicalics, Musicalics composer ID 98092[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Discogs, Discogs artist-ID 323069, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Internet Broadway Database, Internet Broadway Database person-id 88593, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6cz45bz, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Musicalics, Musicalics composer ID 98092, besøkt 5. april 2022[Hentet fra Wikidata]

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger