Åpne hovedmenyen
Martin Amis
Martin Amis 2012 by Maximilian Schoenherr.jpg
Født25. august 1949 (69 år)
Swansea
Far Kingsley Amis
Utdannet ved Exeter College, Westminster School
Beskjeftigelse Forfatter, dikter
Nasjonalitet Storbritannia, Wales
SpråkEngelsk
Medlem av Royal Society of Literature, American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelse James Tait Black Memorial Prize, Fellow of the Royal Society of Literature
DebutThe Rachel Papers (1973)
Påvirket avKingsley Amis, Bellow, Nabokov, James Joyce[1]
PåvirketWill Self, Zadie Smith[1]

Martin Louis Amis (født 25. august 1949 i Swansea) er en britisk forfatter, litteraturkritiker og essayist.

Hans best kjente romaner er Money (1984) og London Fields (1989). Han har mottatt flere æresbevisninger, blant annet James Tait Black-minnepris for sin selvbiografiske Experience og har blitt listet for Bookerprisen to gangere (1991 for Time's Arrow og i 2003 for Yellow Dog). Amis fungerte som professor i kreativ skriving ved Centre for New Writing ved Universitet i Manchester fram til 2011.[2] The Times navnga ham i 2008 som en av de 50 største britiske forfattere siden 1945.[3] Han er sønn til forfatteren Kingsley Amis.

Amis’ verker sentrerer rundt de tilsynelatende overskuddene i det senkapitalistiske vestlige samfunn og dets absurditeter er hva han ofte driver satire over gjennom groteske karikaturer; han har blitt beskrevet som en mester i hva The New York Times har karakterisert som «den nye ubehagelighet».[4]

Martin Amis ble født i Swansea i Wales, men vokste hovedsakelig opp i London. Han utdannet seg ved University of Oxford. Martin Amis er ikke utgitt på norsk i bokform.

Innhold

BibliografiRediger

RomanerRediger

  • The Rachel Papers (1973)
  • Dead Babies (1975)
  • Success (1978)
  • Other People (1981)
  • Money (1984)
  • London Fields (1989)
  • Time's Arrow: Or the Nature of the Offence (1991)
  • The Information (1995)
  • Night Train (1997)
  • Yellow Dog (2003)
  • House of Meetings (2006)
  • The Pregnant Widow (2010)
  • Lionel Asbo: State of England (2012)

SamlingerRediger

  • Einstein's Monsters (1987)
  • Two Stories (1994)
  • God's Dice (1995)
  • Heavy Water and Other Stories (1998)
  • Amis Omnibus (omnibus) (1999)
  • The Fiction of Martin Amis (2000)
  • Vintage Amis (2004)

SakprosaRediger

  • Invasion of the Space Invaders (1982)
  • The Moronic Inferno: And Other Visits to America (1986)
  • Visiting Mrs Nabokov: And Other Excursions (1993)
  • Experience (2000)
  • The War Against Cliché: Essays and Reviews 1971-2000 (2001)
  • Koba the Dread: Laughter and the Twenty Million (2002) (om Josef Stalin og russisk historie)
  • The Second Plane (2008)

ReferanserRediger

  1. ^ a b «Martin Amis», The Guardian, 22. juli 2008.
  2. ^ Page, Benedicte (26. januar 2011): «Colm Tóibín takes over teaching job from Martin Amis». The Guardian
  3. ^ «The 50 greatest British writers since 1945». The Times, 5. januar 2008, (krever abonnement).
  4. ^ Stout, Mira: «Martin Amis: Down London's mean streets», New York Times, 4. februar 1990.

Eksterne lenkerRediger