Marianne Faithfull

britisk sanger og skuespiller

Marianne Evelyn Gabriel Faithfull (født 29. desember 1946 i Hampstead, London, England) er en engelsk sanger og skuespiller.

Marianne Faithfull
Marianne Faithfull, Women's World Awards 2009 b.jpg
FødtMarianne Evelyn Gabriel Faithfull
29. des. 1946[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (74 år)
Hampstead, Storbritannia
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Skuespiller, sanger, selvbiograf, dagbokskriver, filmskuespiller, plateartist[5], låtskriver[5]Rediger på Wikidata
Mor Eva von Sacher-MasochRediger på Wikidata
Søsken Simon FaithfullRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata

Faithfull, som er datter av en østerriksk baronesse,[6] ble oppdaget da hun var 16 år av Rolling Stones' manager Andrew Loog Oldham[7] og slo igjennom i 1964 med Stones-låten As Tears Go By. Hun fulgte opp med ytterligere to hits; «Summer Nights» og «This Little Bird» fra 1965. Etter stormfulle forhold til Rolling Stones' Keith Richards og Mick Jagger ga hun igjen ut musikk fra slutten av 1970-årene.

Hun har samarbeidet med bl.a. Pink Floyd, Tom Waits, Metallica, Beck, Jarvis Cocker, PJ Harvey og Nick Cave.[7] 

Per 2016 bodde hun i Paris og Irland.[8]

I 2020 ble Faithfull rammet av sykdommen COVID-19. Sykdommen førte til at Faithfull fikk alvorlige skader på stemmebånd og lunger. Faithfull har uttalt at hun ikke vet om hun noen gang vil bli i stand til å synge igjen etter sykdommen, og at hun tok sangtimer ukentlig i håp om å få tilbake sangstemmen.[9]

DiskografiRediger

  • Come My Way (1965) UK #12
  • Marianne Faithfull (1965) UK #15 US #12
  • Go Away From My World EP (1966) US #81
  • North Country Maid (1966)
  • Faithfull Forever (US only release of songs mainly from Loveinamist, 1966) US #147
  • Loveinamist (1967)
  • The World of Marianne Faithfull (singles collection)(1969)
  • Dreamin' My Dreams (1977)
  • Faithless (1978)
  • Broken English (1979) UK #57 US #82
  • Dangerous Acquaintances (1981) UK #45 US #104
  • A Child's Adventure (1983) UK #99 US #107
  • Rich Kid Blues (1985)
  • Strange Weather (1987) UK #78
  • Blazing Away (1990) US #160
  • A Secret Life (1995)
  • 20th Century Blues (1997)
  • A Perfect Stranger (includes un-released material, 1998)
  • The Seven Deadly Sins (Brecht/Weill songs, 1998)
  • Vagabond Ways (1999)
  • Kissin' Time (2002)
  • Before the Poison (2005) US #37
  • Easy Come Easy Go (2008)
  • Horses And High Heels (2011)
  • Give My Love to London (2014)
  • Negative Capability (2018)

SamlealbumRediger

  • Marianne Faithfull's Greatest Hits (1969) US #171
  • As Tears Go By (1980)
  • The Very Best of Marianne Faithfull (1987)
  • Marianne Faithfull's Greatest Hits (1987)
  • This Little Bird (1993)
  • Faithfull: A Collection of Her Best Recordings (1994)
  • The Best of Marianne Faithfull (1999)
  • It's All Over Now, Baby Blue (2000)
  • True – The Collection (2000)
  • Stranger On Earth: An Introduction to Marianne Faithfull (2001)
  • The Best of Marianne Faithfull: The Millennium Collection (2003)
  • Marianne Faithfull: The Collection (2005)

FilmrollerRediger

BibliografiRediger

  • Faithfull (selvbiografi, 1994)
  • Memories, Dreams and Reflections (selvbiografi, 2007)

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Roglo, Roglo person ID p=marian;n=faithfull, oppført som Marian Faithfull[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id faithfull-marianne, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Filmportal.de, Filmportal-ID b9cda92ad3e2488abeda63db84c8f94b, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b besøkt 4. april 2020[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Coleman, Terry; Correspondent, our Arts (8. mars 2017). «Marianne Faithfull at the Royal Court – archive, 8 March 1967». The Guardian (engelsk). ISSN 0261-3077. Besøkt 29. desember 2017. 
  7. ^ a b Hogan, Michael (10. januar 2016). «On my radar: Marianne Faithfull’s cultural highlights». The Guardian (engelsk). ISSN 0261-3077. Besøkt 29. desember 2017. 
  8. ^ Ellis-Petersen, Hannah (11. oktober 2016). «Marianne Faithfull 'not afraid' to return to Bataclan in Paris». The Guardian (engelsk). ISSN 0261-3077. Besøkt 29. desember 2017. 
  9. ^ Larsen, Gunnar R. (30. april 2021). «Har trolig mistet stemmen for alltid: – Jeg var nær ved å dø». www.abcnyheter.no (norsk). Besøkt 30. april 2021. 

Eksterne lenkerRediger


 Denne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)