Lulu

skotsk sanger og skuespiller
(Omdirigert fra Lulu (artist))

Lulu Kennedy-Cairns CBE (født Marie McDonald McLaughlin Lawrie, 3. november 1948 i Lennoxtown, East Dunbartonshire, Stirlingshire i Skottland[5]) er en britisk sanger, skuespiller, tv-personlighet og forretningskvinne. Hun ble internasjonalt kjent for en rekke hits og sanger utover i 1960-årene. I 1967 fikk hun en internasjonal hit med «To Sir with Love», og i 1974 sang hun tittelmelodien til James Bond-filmen Mannen med den gyldne pistol. I Europa er hun også kjent for seieren i Eurovision Song Contest 1969 med «Boom Bang-a-Bang», og for hiten «Shout» fra 1964 som blant annet ble fremført under avslutningsseremonien til Samveldelekene 2014 i Glasgow.

Lulu
Lulu at Scotland House.jpg
FødtMarie McDonald McLaughlin Lawrie
3. nov. 1948[1][2][3]Rediger på Wikidata (74 år)
Glasgow, SkottlandRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Utdannet ved Whitehill Secondary SchoolRediger på Wikidata
Ektefelle John Frieda (19751995), Maurice Gibb (19691973)[4]Rediger på Wikidata
Søsken Billy LawrieRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser Offiser av Den britiske imperieordenenRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)Lulu
Sjanger PopmusikkRediger på Wikidata
InstrumentVokal
Aktive år1964
PlateselskapDecca Records, Atco Records, Epic Records
Nettstedhttp://luluofficial.com/
IMDbIMDb
Notable verk
To Sir with Love, To Sir, with Love

BakgrunnRediger

Lulu vokste opp i Dennistoun, Glasgow, og hennes første hit var en popet versjon av The Isley Brothers' «Shout».[6] Tre år senere fikk hun også suksess med «To Sir With Love» og «The Boat That I Row». I 1969 representerte Lulu Storbritannia i Eurovision Song Contest med sangen «Boom Bang-a-Bang». Hun vant finalen sammen med Frankrike, Nederland og Spania. Sangen ble en hit over hele Europa, og den toppet blant annet norske VG-lista.[7][8]

Lulu sang også tittelmelodien til James Bond-filmen Mannen med den gyldne pistol fra 1974. Hun fikk en ny hit i 1993 med «Relight My Fire» sammen med Take That.[8][9]

I 1980-årene spilte hun moren til Adrian Mole i TV-serien Adrian Moles dagbok (1985–1987), hun var også en tilbakevendende karakter i humorserien Absolutt fabelaktig, der hun spilte seg selv.[10]

I 1969–1974 var hun gift med Bee Gees-medlemmet Maurice Gibb.[5]

Lulu ble i 2021 forfremmet til kommandør (CBE) av Order of the British Empire.[11]

DiskografiRediger

Studioalbum

  • 1965: Something to Shout About (som Lulu)
  • 1967: Love Loves to Love Lulu (også kjent som Lulu Sings "To Sir With Love"
  • 1969: Lulu's Album (også kjent som It's Lulu)
  • 1969: New Routes
  • 1970: Melody Fair
  • 1973: Lulu
  • 1976: Heaven and Earth and the Stars
  • 1979: Don't Take Love for Granted
  • 1981: Lulu
  • 1982: Take Me to Your Heart Again
  • 1993: Independence
  • 2002: Together
  • 2004: Back on Track
  • 2005: A Little Soul in Your Heart
  • 2015: Making Life Rhyme

Singler (utvalg) Topp 10 på UK Singles Chart

  • 1964: «Shout» (#7)
  • 1965: «Leave a Little Love» (#8)
  • 1967: «The Boat That I Row» (#6)
  • 1968: «Me, the Peaceful Heart» (#9)
  • 1968: «I'm a Tiger» (#9)
  • 1969: «Boom Bang-a-Bang» (#2)
  • 1974: «The Man Who Sold the World (sang)» (#3)
  • 1986: «Shout» (nyinnspilling og redigert originalinnspilling) (#8)
  • 1993: «Relight My Fire» (Take That med Lulu) (#1)
  • 2002: «We've Got Tonite» (med Ronan Keating) (#4)

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Roglo, Roglo person ID p=marie;n=lawrie, oppført som Marie Lawrie[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID lawriemarie[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ besøkt 12. desember 2018[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b «Lulu discography». RateYourMusic. Besøkt 30. desember 2018. 
  6. ^ «Lulu». Biography (engelsk). Besøkt 30. desember 2018. 
  7. ^ Hung, Steffen. «Lulu - Boom Bang-A-Bang». hitparade.ch. Besøkt 30. desember 2018. 
  8. ^ a b «1969 - Why United Kingdom should be the winner!». eurovision.tv. Besøkt 30. desember 2018. 
  9. ^ Fletcher, Harry (2. mars 2015). «Lulu 'not happy' with Take That vocals». Digital Spy (engelsk). Besøkt 30. desember 2018. 
  10. ^ «LuLu: Being dumped into filthy Thames wasn't Ab Fab». The Sun (engelsk). 6. desember 2015. Besøkt 30. desember 2018. 
  11. ^ The London Gazette, supplement 63377, 12. juni 2021, s. B9.

Eksterne lenkerRediger

Utmerkelser og prestasjoner
Forrige vinner:
   Spania
Massiel
med «La, la, la» 
Vinner av Eurovision Song Contest
Neste vinner:
   Irland
Dana
med «All Kinds of Everything» 
Forgjenger :
Cliff Richard
med «Congratulations»


Storbritannia i Eurovision Song Contest
1969
Etterfølger :
Mary Hopkin
med «Knock, Knock Who's There?»