Liste over ordførere i Sveio

Sveios kommunevåpen

Liste over ordførere i Sveio. Sveio ble utskilt fra Finnås som egen kommune i 1865, og fikk lagt til Vikebygd sogn fra Fjelberg. I 1902 ble Vikebygd utskilt fra Sveio som egen kommune. I 1964 ble Valestrand og de vestre delene av Vikebygd lagt til Sveio, og en mindre grensejustering ble foretatt mot Vindafjord.[1]

Periode Navn[2][3][4][5] Stilling Parti
1865–1867 Jens Johannessen Tvedt Bonde
1868–1869 Gunnar Johannessen Røkenes
1870–1873 G.F. Gautessen Landhandler
1874–1877 Reinert Enerstvedt Landhandler
1878–1883 Gunnar Johannessen Røkenes
1884–1893 Jakob Stensen Haukås Bonde Høyre[6]
1894–1901 Ivar Rodvold Bonde Høyre[6]
1902–1910 Absalon Eritsland Bonde og furer Høyre[6]
1911–1913 Bendik Bjelland Landhandler
1914–1916 Mikal Mølstrevold Kommandersersjant
1917–1922 Peder Hansen Landhandler
1923–1927 Georg Tveit
1928–1945 Jakob Enerstvedt[a] Landhandler Høyre[7]
1946–1951 Sigurd Hjellum Lærer Borgerlig fellesliste[8]
1952–1955 Harald Unneland Bonde og kaptein Venstre[8]
1956–1963 Sigurd Hjellum Lærer Borgerlig fellesliste
? Torvald Miljeteig Bonde Borgerlig fellesliste[8]
? Ingebrigt Rossehaug Lærer og bonde Kristelig Folkeparti
? Harald Straume Fylkessekretær Senterpartiet
1988–? Mikal Møller Hovda Ingeniør Høyre[9]
1992–1999 Magnus Skåden Arbeiderpartiet
1999–2003 Olav Haugen Kristelig Folkeparti
2003–2011 Jorunn Skåden Lærer Arbeiderpartiet
2011–2015 Ruth Grethe Eriksen Kjøpmann Høyre
2015– Jorunn Skåden Lærer Arbeiderpartiet

NoterRediger

  1. ^ Jakob Enerstvedt var oppnevnt til ordfører av okkupasjonsmyndighetene 1941–1945. Etter frigjøringen i mai 1945 ble han avsatt, og Sigurd Hjellum ble oppnevnt til ordfører for et midlertidig kommunestyre. Enerstvedt kom tilbake i ordførervervet i august 1945 og satt ut året.[2]

ReferanserRediger

  1. ^ Juvkam, Dag (1999). Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen (PDF). Rapport 13/1999. Oslo: Statistisk sentralbyrå. s. 47–52. ISBN 978-82-537-4684-5. 
  2. ^ a b «Arkivkatalog for Sveio kommune 1851–1963 (1851–1981)» (PDF). Interkommunalt arkiv i Hordaland. 2000. s. 9. Besøkt 14. mars 2017. 
  3. ^ Sjurseth, Karl (1937). Hordaland fylke 1837–1937. Bergen. s. 82–108. 
  4. ^ Steinsbø, Simon (1987). Gards- og ættesoge for Sveio. bd. 2. Sveio kommune. ISBN 82-7096-173-6. 
  5. ^ Steinsbø, Simon (1987). Gards- og ættesoge for Sveio. bd. 3. Sveio kommune. ISBN 82-7096-193-0. 
  6. ^ a b c Utheim, John (1901). Oversigt over valgtingene og valgmandstingene 1900. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 57. 
  7. ^ Andersen, Thor M. (1931). Norges ordførere 1929–1931. Kristiania: A.M. Hanches Forlag. s. 157. 
  8. ^ a b c Norske kommunalpolitikere: Norges styresmenn. bd. 2. Oslo: Bokdepotet forlag. 1956. s. 378–379. 
  9. ^ Norske ordførere og varaordførere 88–89. Oslo: Kommuneforlaget. 1988. s. 153. ISBN 978-82-7242-483-0. 

LitteraturRediger

  • Rossehaug, Ingebrigt (1987). Sveio kommune. Lokalt folkestyre 150 år på Tittelsneshalvøya. Sveio.