Liste over ordførere i Sveio

Liste over ordførere i Sveio. Sveio ble utskilt fra Finnås som egen kommune i 1865, og fikk lagt til Vikebygd sogn fra Fjelberg. I 1902 ble Vikebygd utskilt fra Sveio som egen kommune. I 1964 ble Valestrand og de vestre delene av Vikebygd lagt til Sveio, og en mindre grensejustering ble foretatt mot Vindafjord.[1]

Sveios kommunevåpen
Periode Navn[2][3][4][5] Stilling Parti
1865–1867 Jens Johannessen Tvedt Bonde
1868–1869 Gunnar Johannessen Røkenes
1870–1873 G.F. Gautessen Landhandler
1874–1877 Reinert Enerstvedt Landhandler
1878–1883 Gunnar Johannessen Røkenes
1884–1893 Jakob Stensen Haukås Bonde Høyre[6]
1894–1901 Ivar Rodvold Bonde Høyre[6]
1902–1910 Absalon Eritsland Bonde og furer Høyre[6]
1911–1913 Bendik Bjelland Landhandler
1914–1916 Mikal Mølstrevold Kommandersersjant
1917–1922 Peder Hansen Landhandler Venstre
1923–1927 Georg Tveit Bankkasserer Venstre
1928–1945 Jakob Enerstvedt[a] Landhandler Høyre[7]
1946–1951 Sigurd Hjellum Lærer Borgerlig fellesliste[8] (Venstre)
1952–1955 Harald Unneland Bonde og kaptein Venstre[8]
1956–1963 Sigurd Hjellum Lærer Borgerlig fellesliste (Venstre)
1964–1967 Harald Unneland[9] Bonde og kaptein Liste for Sveio og Oa (Venstre)
1968–1969 S. Ludvig Rasmussen[10] Kjøpmann Liste for Valestrand og Vestre Vikebygd (Venstre)
1970–1973 Ingebrigt Rossehaug[11][12] Lærer og bonde Liste for Søre Sveio (Kristelig Folkeparti)
1974–1978 Harald Straume[13] Fylkessekretær Senterpartiet
1978–1979 Olav Vihovde[14] Kjøpmann Kristelig Folkeparti
1980–1987 Sigmund Robbestad Bonde Senterpartiet
1988–1990 Mikal Møller Hovda[15] Ingeniør Høyre
1991 Reinert Rød[16] Lege Kristelig Folkeparti
1992–1999 Magnus Skåden Ingeniør Arbeiderpartiet
1999–2003 Olav Haugen Kristelig Folkeparti
2003–2011 Jorunn Skåden Lærer Arbeiderpartiet
2011–2015 Ruth Grethe Eriksen Kjøpmann Høyre
2015–2019 Jorunn Skåden Lærer Arbeiderpartiet
2019- Linn Therese Erve Advokat Arbeiderpartiet

NoterRediger

  1. ^ Jakob Enerstvedt var oppnevnt til ordfører av okkupasjonsmyndighetene 1941–1945. Etter frigjøringen i mai 1945 ble han avsatt, og Sigurd Hjellum ble oppnevnt til ordfører for et midlertidig kommunestyre. Enerstvedt kom tilbake i ordførervervet i august 1945 og satt ut året.[2]

ReferanserRediger

  1. ^ Juvkam, Dag (1999). Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen (PDF). Rapport 13/1999. Oslo: Statistisk sentralbyrå. s. 47–52. ISBN 978-82-537-4684-5. 
  2. ^ a b «Arkivkatalog for Sveio kommune 1851–1963 (1851–1981)» (PDF). Interkommunalt arkiv i Hordaland. 2000. s. 9. Arkivert fra originalen (PDF) 15. mars 2017. Besøkt 14. mars 2017. 
  3. ^ Sjurseth, Karl (1937). Hordaland fylke 1837–1937. Bergen. s. 82–108. 
  4. ^ Steinsbø, Simon (1987). Gards- og ættesoge for Sveio. bd. 2. Sveio kommune. ISBN 82-7096-173-6. 
  5. ^ Steinsbø, Simon (1987). Gards- og ættesoge for Sveio. bd. 3. Sveio kommune. ISBN 82-7096-193-0. 
  6. ^ a b c Utheim, John (1901). Oversigt over valgtingene og valgmandstingene 1900. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 57. 
  7. ^ Andersen, Thor M. (1931). Norges ordførere 1929–1931. Kristiania: A.M. Hanches Forlag. s. 157. 
  8. ^ a b Norske kommunalpolitikere: Norges styresmenn. bd. 2. Oslo: Bokdepotet forlag. 1956. s. 378–379. 
  9. ^ «Harald Unneland ordførar i den nye Sveio kommune». Haugesunds Avis: 4. 19. oktober 1963. 
  10. ^ «Ny ordførar i Sveio – S. Ludv. Rasmussen, Førde». Haugesunds Avis: 3. 8. desember 1967. 
  11. ^ «Ingebrigt Rossehaug vart ny ordførar i Sveio». Haugesunds Avis: 2. 17. desember 1969. 
  12. ^ «50 år: Ingebrigt Rossehaug». Haugesunds Avis: 2. 16. januar 1970. 
  13. ^ «Harald Straume ny ordførar i Sveio». Haugesunds Avis: 5. 29. desember 1973. 
  14. ^ «Olav Vihovde held fram som ordførar i Sveio». Haugesunds Avis: 2. 27. desember 1978. 
  15. ^ Norske ordførere og varaordførere 88–89. Oslo: Kommuneforlaget. 1988. s. 153. ISBN 978-82-7242-483-0. 
  16. ^ Austvik, Eva Sternhoff (4. oktober 1990). «Sveio-ordføraren tek ikkje attval». Haugesunds Avis: 7. 

LitteraturRediger

  • Rossehaug, Ingebrigt (1987). Sveio kommune. Lokalt folkestyre 150 år på Tittelsneshalvøya. Sveio.