Liste over ordførere i Moss

Liste over ordførere i Moss gir en oversikt over Moss kommunes ordførere. Kommunen ble etablert ved innføringen av formannskapslovene i 1837.[1]

Periode Navn Stilling Parti
1837–1838 Christian Heyerdahl Bassøe Kjøpmann
1839–1840 Hans Chrystie d.y. Kjøpmann
1841 Christian Heyerdahl Bassøe Kjøpmann
1842 Peter Christian Peterson Kjøpmann
1843 Christian Heyerdahl Bassøe Kjøpmann
1844 Anton Henrik Scheel Tollkasserer
1844 Christian Heyerdahl Bassøe Kjøpmann
1845–1847 L.O. Grundt Prokurator
1848 Frederik J. Holst Kjøpmann
1849–1850 Johannes Prydz Kjøpmann
1851–1852 Nils Hauschau Schare Buch Adjunkt
1853–1855 Frederik J. Holst Kjøpmann
1856–1857 Henrik Julius Schiander Agent
1858–1860 Martinius Abildgaard Sorenskriver
1860–1861 Frederik Bing Politimester
1861–1862 Frederik J. Holst Kjøpmann
1862 Johan Georg Hermanstorff Kjøpmann
1862–1864 Peter Elieson Bredal Overrettssakfører
1865 Martinius Abildgaard Sorenskriver
1866 Nils Stockfleth Brandt-Darre Grossist
1867 Kristian K. Hagemann Brandt Ingeniørløytnant
1868–1869 Fredrik August Zahn Sandberg Overrettssakfører
1870 Kristian K. Hagemann Brandt Ingeniørløytnant
1871–1872 Fredrik August Zahn Sandberg Overrettssakfører
1873–1876 Andreas Henrik Heiberg Distriktslege
1876–1877 Peter Elieson Bredal Overrettsakfører Høyre
1878–1880 August Andreas Logn Apoteker Høyre
1881–1889 Johan Thorne Grossist Høyre
1890 Henrik Andreas Reinert Grossist Venstre
1891 Johan Kjertner Nyquist Grossist Høyre
1892–1904 Christian Monrad Holst Banksjef Høyre
1905–1906 Bjørn Kristensen Redaktør Venstre
1907–1910 Jens Fredrik Undall Galtung Bylege Høyre
1911–1913 Hans Blom Peterson Fabrikkeier Høyre
1914–1916 Bjørn Kristensen Redaktør Frisinnede
1917–1919 Jens Rennord Schreiner Rektor Arbeiderpartiet
1920–1922 Helly Juell Hansen Fabrikkeier
1923–1925 Arne Magnussen Postekspeditør Arbeiderpartiet/NSA
1926 Johan Fredrik Thorne Banksjef Høyre
1927 Jørgen Kristian Jacobsen Bakermester Arbeiderpartiet/NSA
1928 Josef Litschi Bryggeformann Arbeiderpartiet
1929–1930 Jørgen Kristian Jacobsen Bakermester Arbeiderpartiet
1930–1940 Nils Gjerseth Redaktør Arbeiderpartiet
1941 Hans S. Jacobsen Skipsmegler NS
1942–1945 Aksel Disch Wallenborg Disponent NS
1945–1959 Henry Jacobsen Kontorsjef Arbeiderpartiet
1960–1971 Emil Andersen Oppsynsmann Arbeiderpartiet
1972–1975 Birger Eriksen Inspektør Arbeiderpartiet
1976–1991 Bjørn Barang Formidlingskons. Arbeiderpartiet
1992–1995 Paul-Erik Krogsvold Rektor Arbeiderpartiet
1995–2003 Gretha Kant Kontorsjef Høyre
2003–2011 Paul-Erik Krogsvold Rektor Arbeiderpartiet
2011–2017 Tage Pettersen Kokk/intendant Høyre
2017–2023 Hanne Tollerud Lærer Arbeiderpartiet
2023– Simen Nord Advokatfullmektig Høyre

Referanser rediger

  1. ^ Ringdal bind 2, side 368

Litteratur rediger

  • Edfeldt, Per. «Ordførere i Moss». Moss byleksikon. Besøkt 10. juli 2017. 
  • Edfeldt, Per (2005). Moss Arbeiderparti gjennom 100 år, 1905–2005. Moss. 
  • Ringdal, Nils Johan (1989). Moss bys historie, bind 2. 1700–1880. Moss: Moss kommune. 
  • Ringdal, Nils Johan (1994). Moss bys historie, bind 3. 1880–1990. Moss: Moss kommune. 

Se også rediger

Autoritetsdata