Åpne hovedmenyen

Liste over oppdagelsesreiser i Norge

Liste over oppdagelsesreiser i Norge gir en oversikt over fortrinnsvis utenlandske oppdageres og forskeres reiser i Norge i historisk tid fram til første verdenskrig. Siden Pytheas fra Massalia kanskje oppdaget Thule (Norge) for drøyt 2300 år siden, var oppdagelsesreiser til Norge ytterst sjeldne i middelalderen. I andre halvdel av 1500-tallet forsøkte både britiske og hollandske sjøfarende å finne en sjøvei til Asia nord for Russland, via Norge. Helt fram til 1700-tallet gik nordmennene for å være ond og generelt besatte av trolldom og hekseri. Beskrivelser av uhyrer og umenneskelige skapninger florerte.

Mer folkloristiske reiser ble svært vanlige i opplysningstiden, særlig som en refleks av tidens svermeri omkring det «ekte» og «naturlige» samfunn, og Le noble savage. På 1800-tallet ble det foretatt spesielt mange reiser i Norge, ikke minst til Nord-Norge som datidens europeere anså som svært eksotisk. Etter et opphold under og like etter Napoleonskrigene, var interessen blant italienske reisende spesielt stor på 1800-tallet for å studere samene i Finnmark. Britiske gentleman-reisende begynte derimot å fokusere mer på den rene fornøyelsestur med jakt og laksefiske, og med Jotunheimen som yndet reisemål. Tyskere var lite populære under krigene mot Danmark midt i århundret, selv om malerne Thomas Fearnley og J. C. Dahl fikk mange tyske malere til å besøke Norge. Etterhvert oppstod et svermeri for Norge som toppet seg med Keiser Wilhelm II's mange besøk fra 1890-tallet, og de mange påfølgende tyske cruiseanløp langs norskekysten, som mange kunstmalere og folklorister fulgte med.

Årstall Oppdager(e) Nasjonalitet Yrke, motiv Sted(er) besøkt Reisebeskrivelse
330 f. Kr. Pytheas fra Massalia Gresk Handelsmann England, Norge Om Okeanosfloden
1432 Pietro Querini m.fl Venetiansk Adelsmann, sjøfolk Røst, Lofoten, Trondheim
151819 Olaus Magnus Svensk Biskop Nordland, Trondheim Historia de gentibus septentrionibus, 1555
1538 Hans Glaser Tysk Bergmann Telemark Innberetning til kong Christian III, København oktober 1538
1553 Hugh Willoughby, Richard Chancellor Britisk Ekspedisjon Norge, Finnmark, Barentshavet, Kola, Kvitsjøen
1594, 1595, 1596 Willem Barentsz, Jan Huygen van Linschoten (1594, 1595), Gerrit de Veer (1595, 1596) Nederlandsk Ekspedisjon Norge, Finnmark, Nordkapp, Vardø, Barentshavet, Svalbard (1596)
1599 Christian IV Dansk Konge Norge, Nordland, Finnmark, Vardø, Kildin
1609, 1610 Jens Munk Dansk-norsk Sjøfarer Norge, Finnmark, Kildin, Novaja Zemlja
1663 Francesco Negri Italiensk Prest Norge, Finnmark, Nordkapp Viaggio Settentrionale, 1700
1670 Pierre Martin de la Martinière Fransk Skipslege Norge, Finnmark, Varanger, Novaja Zemlja Voyage des pais septentrionaux, Paris 1671
167374 Braem Reisedagbok fra Norge 1673-74
16841701 Hans H. Lilienskiold Dansk-norsk Amtmann Finnmark Speculum Boreale
1700-tallet Petter Dass Dansk-norsk Prest Nordland Nordlands trompet, 1739
1725 - Knud Leem Norsk Misjonær Finnmark Beskrivelse over Finmarkens Lapper, deres Tungemaal, Levemaade og forrige afgudsdyrkelse, København 1767, Leipzig 1771, London 1808
17721774 Morten Thrane Brünnich Dansk Zoolog, mineralog Kongsberg, Telemark Historische Efterretninger om Norges Biergverker, København 1819
1795 Louis Phillipe Fransk Prins Norge, Nordland, Troms, Nordkapp, Måsøy
1795 Mary Wollstonecraft Britisk Organisator Halden, Larvik, Tønnsberg, Risør, Arendal, Moss, Cristiania Min norske reise, 1795
179899 Giuseppe Acerbi Italiensk Jurist Finnmark, Nordkapp 1802
1799 Thomas Robert Malthus Britisk Prest, økonom Halden, Fredrikstad, Moss, Christiania, Kongsberg, Ringerike, Mjøsa, Gudbrandsdal, Dovrefjell, Trondheim, Østerdalen, Kongsvinger Reisedagbok fra Norge 1799
1799 Edward Daniel Clarke Britisk Geolog Rørøs, Troneheim, Gudbrandsdalen, Christiania, Kongsberg, Kongsvinger Travels in Various Countries, Bind III
180607 Christian Leopold von Buch Tysk Geolog Norge, Finnmark, Lappland Reise durch Norwegen und Lappland, 1810
1820 Arthur de Capell Brooke Britisk Adelsmann Norskekysten
182125 Lars Levi Læstadius Svensk Botaniker Finnmark
1827, 1828 Christian Morgenstern Tysk Kunstmaler Christiania, Modum, Sogn, Jotunheimen
182933 John Ross Britisk Oppdager Norge, Nordøstpassasjen
1829, 1835 Caspar David Friedrich Tysk Kunstmaler Norge
1834 William Henry Breton Britisk Oppdager Norge Gamle Norge, 1834
1835, 1839 Andreas Achenbach Tysk Kunstmaler Christiania, Hardanger, Gudvangen, Sogn
183840 Paul Gaimard, Xavier Marmier, Lars Levi Læstadius Fransk La Recherche-ekspedisjonen Norge, Lofoten, Tromsø, Finnmark, Nordkapp, Svalbard
1843 Hermann Kauffmann Tysk Kunstmaler Hardanger, Sogn
184555 Frederick Metcalfe Britisk Prest Christiania, Trondheim, Nordland, Finnmark, Vadsø En reise i Norge fra Christiania til Vadsø i 1845-1855
1856 W. M. Williams Britisk Oppdager Norge, Trondheim, Nordland, Troms, Finnmark, Hammerfest Til fots i Norge i 1856
1857 Bayard Taylor Amerikansk Journalist Christiania, Ringerike, Mjøsa, Gudbrandsdal, Dovrefjell, Trondheim, Bodø, Lofoten, Tromsø, Hammerfest, Kjøllefjord, Vadsø, Bergen, Voss, Eidfjord, Hallingdal, Rjukan, Kautokeino Northern Travel - Summer and Winter Pictures, norsk utgave En reise i Norge i 1857, Frifant Forlag 2009
1859 Francis M. Wyndham Britisk Oppdager Jotunheimen Villmarksliv i norske fjell
1876 William Cecil Slingsby Britisk Oppdager Jotunheimen Til fjells i Norge
W. J. Clutterbuck, J. A. Lees Britisk Oppdager Jotunheimen Tre i Norge - ved to av dem, London 1882, Oslo 1884
1879, 1885 Stefano Sommier , Paolo Mantegazza (1879) Florentinsk Etnograf Finnmark Viaggio in Norvegia ed Lapponia, Torino 1881. Prima ascensione invernale al Capo Nord e ritorno attraverso la Lapponia e la Finlandia, Roma 1886.
1889 Paul de Chaillu Finnmark The Land of the Midnight Sun, 1899
18991900 Umberto Cagni Italiensk Admiral Norge, Svalbard, 86°33'N
1890, 1892, 1893, 1906, 1907, 1908, 1911, 1913 Wilhelm II Tysk Keiser Christiania (1890), Sognefjorden, Ålesund (1906), Nordland (1906, 1907), Skorøya (1892)
1905 m.m. Themistokles von Eckenbrecker Tysk Kunstmaler Norge, Nordland, Finnmark, Svalbard

Se ogsåRediger

LitteraturRediger

  • Bernd Henningsen, m.fl: Tyskland og Skandinavia 1800-1914 – Impulser og Brytninger, Deutsches Historisches Museum, Nationalmuseum, Norsk Folkemuseum, 1997. ISBN 91-7100-542-0

Eksterne lenkerRediger