Åpne hovedmenyen

Liste over byggingen av ISS

Wikimedia-listeartikkel

Dette er en liste over byggingen av hoveddelene på Den internasjonale romstasjonen (ISS). Fremtidige og planlagte komponenter og moduler er i henhold til NASA sitt «ISS Consolidated Launch Manifest»[1] og nettsiden NASA Spaceflight. Listen er oppdatert pr 20. mai 2008.

Monterte moduler og komponenterRediger

Element Ferd Romskip Opp dato Lengde (m) Diam. (m) Masse (kg) Kommentar
Monterte moduler og komponenter
  Zarja 1A/R   Proton 20.11-98 12,6 4,1 19323 Første ISS-modul
  Unity, PMA-1 og PMA-2 2A -
STS-88
  Endeavour 04.12-98 5.49 4.57 11612 Første romfergetur til ISS, PMA-1 og PMA-2 er montert på Unity-modulen
  Zvezda 1R   Proton 12.07-00 13.1 4.15 19,050
  Z1 Truss og PMA-3 3A -
STS-92
  Discovery 11.10-00 4.9 4.2 8,755
Permanent bemanning begynner
  P6 Truss – Solar Array 4A - STS-97   Endeavour 30.11-00 73.2 10.7 15,900
  Destiny 5A - STS-98   Atlantis 07.02-01 8.53 4.27 14,515 Amerikansk rom-laboratorium
  External Stowage Platform-1 5A.1 - STS-102   Discovery 08.03-01 ISS Ekspedisjon 2 ankommer, ISS Ekspedisjon 1 avslutter sitt oppdrag
  Canadarm2 6A - STS-100   Endeavour 19.04-01 17.6 0.35 4,899
  Quest 7A - STS-104   Atlantis 12.07-01 5.5 4 6,064
  Pirs 4R   Soyuz-U 14.09-01 4.1 2.6 3,900
  S0 Truss 8A - STS-110   Atlantis 08.04-02 13.4 4.6 13,970
  Mobile Base System
for Canadarm2
UF2 - STS-111   Endeavour 05.06-02 5.7 2.9 1,450
  S1 Truss 9A - STS-112   Atlantis 07.10-02 13.7 3.9 12,598
  P1 Truss 11A - STS-113   Endeavour 23.11-02 13.7 3.9 12,598
Tapet av romfergen Columbia 1. februar 2003
  ESP-2 og Multi-Purpose Logistics Module (MPLM) ULF1 - STS-114   Discovery 26.juli 2005 Return to Flight mission
  Multi-Purpose Logistics Module (MPLM) ULF1.1 - STS-121   Discovery 4. juli 2006
  P3/P4 Truss – Solar Array 12A - STS-115   Atlantis 9. september 2006 73.2 10.7 15,900
  P5 Truss 12A.1 - STS-116   Discovery 9. desember 2006 13.7 3.9 12,598 Første skandinaviske astronaut, Christer Fuglesang
  S3/S4 Truss – Solar Array 13A - STS-117   Atlantis 8. juni 2007 73.2 10.7 15,900
S5 Truss og
ESP nr 3
13A.1 - STS-118   Endeavour 8. august 2007 6.1 4.2 13,608
  Harmony (Node 2) og ny plassering av P6 Truss 10A - STS-120   Discovery 23. oktober 2007 6.1 4.2 13,608
Columbus 1E - STS-122   Atlantis 7. februar 2008 6.87 4.49 19,300 Første europeisk-bygde modul til ISS
  Kibō logistikk modul og Dextre robot-arm 1J/A - STS-123   Endeavour 11. mars 2008 3.9 4.4 4,200 Første japansk-bygde modul til ISS
  Kibō med JEM robot-arm 1J - STS-124   Discovery 31. mai 2008 11.2 4.4 15,900
Multi-Purpose Logistics Module (MPLM) ULF2 - STS-126   Endeavour Oktober 2008 Etablering av plass for et mannskap på 6 personer
S6 Truss – Solar Array 15A - STS-119   Discovery Desember 2008 73.2 10.7 15,900 Alle datoer fra 2008 og utover skal revideres og er usikre
MLM med European Robotic Arm 3R   Proton Desember 2008 ? 13 4.1 21,300 Usikker dato
Japanese Exposed Facility 2J/A - STS-127   Endeavour 2009
  Multi-Purpose Logistics Module (MPLM) 17A - STS-128   Atlantis 2009
EXPRESS Logistics
Carriers 1, 2
ULF3 - STS-129   Discovery 2009
Tranquility (Node 3) med Cupola 20A - STS-130   Endeavour 2009
  Multi-Purpose Logistics Module (MPLM) 19A - STS-131   Atlantis 2010
Docking Cargo Module[2] ULF4 - STS-132   Discovery 2010
EXPRESS Logistics
Carriers 3, 4
ULF5 - STS-133   Endeavour 2010

Se ogsåRediger

ReferanserRediger

  1. ^ NASA (7. juni 2007). «NASA - Consolidated Launch Manifest». Besøkt 7. juni 2007. 
  2. ^ «NASA Extends Contract With Russia’s Federal Space Agency». NASA. 9. april 2007. Besøkt 15. juni 2007. 

Eksterne lenkerRediger