Liste over Tysklands ministre for samferdsel og bygg

Wikimedia-listeartikkel

Liste over Tysklands ministre for samferdsel og bygg gjelder perioden fra første verdenskrigs avslutning og frem til idag. Den dekker dermed den såkalte Weimarrepublikken (1919–1933) og Tysklands nasjonalsosialistiske periode fra 1933 til 1945. Etter andre verdenskrigs avslutning oppsto det i 1949 to stater på tysk jord. Det dreide seg om Forbundsrepublikken Tyskland i vest og Den tyske demokratiske republikk (DDR) i øst. I 1990 DDR ble oppløst og denne statens territorium (Øst-Tyskland) innlemmet og gjenforent med forbundsrepublikken i vest, gjerne kalt Vest-Tyskland.

Riksminister for samferdsel under Weimarrepublikken (1919–1933)Rediger

Minister Parti Tiltredelse Fratreden
Johannes Bell   Zentrum 13. februar 1919 1. mai 1920[1]
Gustav Bauer   SPD 1. mai 1920 21. juni 1920[2]
Wilhelm Groener   25. juni 1920 12. august 1923[3]
Rudolf Oeser DDP 13. august 1923 12. oktober 1924[4]
Rudolf Krohne DVP 12. oktober 1924 1. februar 1927[5]
Wilhelm Koch   DNVP 1. februar 1927 28. juni 1928[6]
Theodor von Guérard   Zentrum 28. juni 1928 6. februar 1929[7]
Georg Schätzel   BVP 7. februar 1929 13. april 1929[7]
Adam Stegerwald   Zentrum 13. april 1929 27. mars 1930[7]
Theodor von Guérard   Zentrum 31. mars 1930 9. oktober 1931[8]
Gottfried Treviranus   DNVP 10. oktober 1931 1. juni 1932[9]
Paul Freiherr von Eltz-Rübenach 1. juni 1932 28. januar 1933[10]

Riksminister for samferdsel under nasjonalsosialismen (1933–1945)Rediger

Minister Parti Tiltredelse Fratreden
Paul von Eltz-Rübenach partiløs 30. januar 1933 2. februar 1937[10]
Julius Dorpmüller   NSDAP 2. februar 1937 23. mai 1945[11]

Forbundsrepublikken Tysklands ministre for samferdsel og bygg (fra 1949)Rediger

Forbundsrepublikken Tysklands bygningsvesen (1949–1998)Rediger

Stillingens fulle tittel var forbundsminister for regulering, bygningsvesen og byutvikling (tysk: Bundesminister für Raumordnung, Bauwesen und Städtebau). Etter 1998 ble bygnings- og byutviklingssaker overført til Samferdselsdepartementet.

Minister Parti Tiltredelse Fratreden
Eberhard Wildermuth FDP/DVP 1949 1952
Fritz Neumayer FDP 1952 1953
Victor-Emanuel Preusker FDP/FVP 1953 1957
Paul Lücke   CDU 1957 1965
Ewald Bucher FDP/DVP 1965 1966
Bruno Heck   CDU 1966 1966
Lauritz Lauritzen   SPD 1966 1972
Hans-Jochen Vogel   SPD 1972 1974
Karl Ravens   SPD 1974 1978
Dieter Haack SPD 1978 1982
Oscar Schneider   CSU 1982 1989
Gerda Hasselfeldt   CSU 1989 1991
Irmgard Schwaetzer   FDP 1991 1994
Klaus Töpfer   CDU 1994 1998
Eduard Oswald   CSU 1998 1998

Forbundsrepublikken Tysklands samferdselsministre etter 1949Rediger

Forbundsminister for samferdsel (1949–1998)
Minister Parti Tiltredelse Fratreden
Hans-Christoph Seebohm   CDU 20. september 1949 30. november 1966
Georg Leber   SPD 1. desember 1966 7. juli 1972
Lauritz Lauritzen   SPD 7. juli 1972 16. mai 1974
Kurt Gscheidle SPD 16. mai 1974 4. november 1980
Volker Hauff   SPD 6. november 1980 1. oktober 1982
Werner Dollinger   CSU 4. oktober 1982 12. mars 1987
Jürgen Warnke CSU 12. mars 1987 21. april 1989
Friedrich Zimmermann   CSU 21. april 1989 18. januar 1991
Günther Krause   CDU 18. januar 1991 13. mai 1993
Matthias Wissmann   CDU 13. mai 1993 26. oktober 1998
Forbundsminister for samferdsel, bygg- og boligvesen (1998–2005)
Minister Parti Tiltredelse Fratreden
Franz Müntefering   SPD 27. oktober 1998 29. september 1999
Reinhard Klimmt   SPD 29. september 1999 16. november 2000
Kurt Bodewig   SPD 20. november 2000 22. oktober 2002
Manfred Stolpe   SPD 22. oktober 2002 22. november 2005
Forbundsminister for samferdsel, bygg og byutvikling (2005–2013)
Minister Parti Tiltredelse Fratreden
Wolfgang Tiefensee   SPD 22. november 2005 28. oktober 2009
Peter Ramsauer   CSU 28. oktober 2009 17. desember 2013
Forbundsminister for miljø og bygg (2013–2018)
MInister Parti Tiltredelse Fratreden
Barbara Hendricks   SPD 14. desember 2013 14. mars 2018
Forbundsminister for samferdsel og digital infrastruktur (2013– )
Minister Parti Tiltredelse Fratreden
Alexander Dobrindt   CSU 17. desember 2013 14. mars 2018
Andreas Scheuer   CSU 14. mars 2018 sittende
Forbundsminister for innenriks, bygg og hjemsted (Heimat) (2018–)
Minister Parti Tiltredelse Fratreden
Horst Seehofer   CSU 14. mars 2018 sittende

DDRs ministre for samferdsel og bygg (1949–1990)Rediger

Minister for samferdselRediger

Minister Tiltredelse Fratreden Parti
Hans Reingruber   11. oktober 1949 10. april 1953 -[12]
Roman Chwalek   10. april 1953 19. november 1954 SED[13]
Erwin Kramer   19. november 1954 15. desember 1970 SED[14]
Otto Arndt   15. desember 1970 7. november 1989 SED[15]
Heinrich Scholz 18. november 1989 februar 1990 SED[16]
Herbert Keddi februar 1990 12. april 1990 SED[trenger referanse]
Horst Gibtner 12. april 1990 2. oktober 1990 CDU[17]

Minister for oppbygningRediger

Minister Tiltredelse Fratreden Parti
Lothar Bolz   12. oktober 1949 1. oktober 1953 NDPD[18]
Heinz Winkler 1. oktober 1953 14. november 1958 CDU[19]

Minister for bygningsvesenRediger

Minister Tiltredelse Fratreden Parti
Ernst Scholz   14. november 1958 6. februar 1962 SED[20]
Wolfgang Junker 6. februar 1962 7. november 1989 SED[21]
Gerhard Baumgärtel 18. november 1989 12. april 1990 CDU[22]
Axel Viehweger 12. april 1990 28. september 1990 BFD[23]

ReferanserRediger

  1. ^ Biographie, Deutsche. «Bell, Johannes - Deutsche Biographie». www.deutsche-biographie.de (tysk). Besøkt 12. januar 2020. 
  2. ^ Museum, Stiftung Deutsches Historisches. «Gerade auf LeMO gesehen: LeMO Biografie». www.dhm.de (tysk). Besøkt 12. januar 2020. 
  3. ^ Biographie, Deutsche. «Groener, Wilhelm - Deutsche Biographie». www.deutsche-biographie.de (tysk). Besøkt 12. januar 2020. 
  4. ^ Biographie, Deutsche. «Oeser, Rudolf - Deutsche Biographie». www.deutsche-biographie.de (tysk). Besøkt 12. januar 2020. 
  5. ^ «Akten der Reichskanzlei. Weimarer Republik” online». Das Bundesarchiv. Besøkt 12. januar 2020. 
  6. ^ «„Akten der Reichskanzlei. Weimarer Republik” online». Das Bundesarchiv. Besøkt 12. januar 2020. 
  7. ^ a b c «„Akten der Reichskanzlei. Weimarer Republik” online». Besøkt 12. januar 2020. 
  8. ^ Biographie, Deutsche. «Guérard, Theodor von - Deutsche Biographie». www.deutsche-biographie.de (tysk). Besøkt 12. januar 2020. 
  9. ^ «„Akten der Reichskanzlei. Weimarer Republik” online». Das Bundesarchiv. Besøkt 12. januar 2020. 
  10. ^ a b «„Akten der Reichskanzlei. Weimarer Republik” online». Das Bundesarchiv. Besøkt 12. januar 2020. 
  11. ^ «Julius Dorpmüller». www.rheinische-geschichte.lvr.de (tysk). Besøkt 12. januar 2020. 
  12. ^ «Biographische Angaben aus dem Handbuch „Wer war wer in der DDR?“». Besøkt 12. januar 2020. 
  13. ^ «Biographische Angaben aus dem Handbuch „Wer war wer in der DDR?“». Besøkt 12. januar 2020. 
  14. ^ «Biographische Angaben aus dem Handbuch „Wer war wer in der DDR?“». Besøkt 12. januar 2020. 
  15. ^ «Biographische Angaben aus dem Handbuch „Wer war wer in der DDR?“». Besøkt 12. januar 2020. 
  16. ^ «Biographische Angaben aus dem Handbuch „Wer war wer in der DDR?“». Besøkt 12. januar 2020. 
  17. ^ «Biographische Angaben aus dem Handbuch „Wer war wer in der DDR?“». Besøkt 12. januar 2020. 
  18. ^ «Biographische Angaben aus dem Handbuch „Wer war wer in der DDR?“». Besøkt 12. januar 2020. 
  19. ^ «Biographische Angaben aus dem Handbuch „Wer war wer in der DDR?“». Besøkt 12. januar 2020. 
  20. ^ «Biographische Angaben aus dem Handbuch „Wer war wer in der DDR?“». Besøkt 12. januar 2020. 
  21. ^ «Biographische Angaben aus dem Handbuch „Wer war wer in der DDR?“». Besøkt 12. januar 2020. 
  22. ^ «Biographische Angaben aus dem Handbuch „Wer war wer in der DDR?“». Besøkt 12. januar 2020. 
  23. ^ «Biographische Angaben aus dem Handbuch „Wer war wer in der DDR?“». Besøkt 12. januar 2020.