Åpne hovedmenyen

Liste over Russlands presidenter er en liste over presidenter (russisk: Президент России) og statsledere med lignende posisjoner i Russland siden 1917.

Etter den russiske revolusjon i 1917 ble Sovjetunionens kommunistiske parti tildelt en «ledende rolle» som styrende organ i Sovjetunionen. Politbyrået var kommunistpartiets øverste ledelse, og hadde den utøvende makten. Kommunistpartiets generalsekretær ble derfor i Europa og USA omtalt som «Sovjetunionens leder». Kommunistpartiets «ledende rolle» som styrende organ ble opphevet av Mikhail Gorbatsjov den 13. mars 1990.

Formannen av det øverste sovjet i Sovjetunionen ble utnevnt av Politbyrået, med varierende titler. Tittelen «Sovjetunionens president» ble tatt i bruk av Mikhail Gorbatsjov den 15. mars 1990. Av denne grunn tilsvarte formannen av det øverste sovjet av den Russiske SFSR embedet president. Den siste formann av det øverste Sovjet, Boris Jeltsin, ble også den første president av Den russiske føderasjon etter Sovjetunionens oppløsning.

Innhold

Formenn av Kommunistpartiet i den Russiske SFSR (1956-1991)Rediger

Kommunistpartiet i den Russiske SFSR hadde en «ledende rolle» som styrende organ, og dets formann var derfor leder av den Russiske SFSR.

Formenn av den Russiske SFSR (1917-1991)Rediger

 
Flagget til den Russiske SFSR

I perioden 25. oktober – 9. november 1917 brukte kommunistene vekselvis to forskjellige navn, på det som etterhvert ble hetende «det øverste sovjet»:

  • «Den militære revolusjonskomité av Petrograd-konsilet for arbeidernes og soldatenes stedfortredere» (russisk: Военно-революционный комитет Петроградского Совета рабочих и солдатских депутатов og Всероссийский съезд Советов рабочих, Voenno-revolyutsionnyj komitet Petrogradskogo Soveta rabochikh i soldatskikh deputatov og Vserossijskij s'ezd Sovetov rabochikh)
  • «Den all-russiske kongress for arbeidere, soldater og bøndenes stedfortredere» (russisk: Всероссийский съезд Советов рабочих, солдатских и крестьянских депутатов, Vserossijskij s'ezd Sovetov rabochikh, soldatskikh i krest'yanskikh deputatov)
# Navn Innsatt Avgikk Parti
Formenn av den all-russiske, utøvende sentralkomité
(russisk: Председатель Всероссийского Центрального Исполнительного Комитета,
Predsedatel' Vserossijskogo TSentral'nogo Ispolnitel'nogo Komiteta)
1   Lev Borisovitsj Kamenev
(1883–1936)
9. november 1917 21. november 1917
2   Jakov Mikhajlovitsj Sverdlov
(1885–1919)
21. november 1917 16. mars 1919
Mikhail Fjodorovitsj Vladimirskij
(fungerende)
(1874–1951)
16. mars 1919 30. mars 1919
3 Mikhail Ivanovitsj Kalinin
(1875–1946)
30. mars 1919 15. juli 1938
Formann av det øverste sovjet
(russisk: Председатель Верховного Совета РСФСР,
Predsedatel' Verkhovnogo Soveta RSFSR)
4 Andrej Aleksandrovitsj Zjdanov
(1896–1948)
15. juli 1938 19. juli 1938
Formenn av det øverste sovjets presidium
(russisk: Председатель Президиума Верховного Совета РСФСР,
Predsedatel' Prezidiuma Verkhovnogo Soveta RSFSR)
5 Aleksej Jegorovitsj Badajev
(1883–1951)
19. juli 1938 9. april 1943
Ivan Aleksejevitsj Vlasov
(fungerende)
(1903–1969)
9. april 1943 4. mars 1944
6   Nikolaj Mikhailovitsj Sjvernik
(1888–1970)
4. mars 1944 25. juni 1946
7 Ivan Aleksejevitsj Vlasov
(1903–1969)
25. juni 1946 7. juli 1950
8 Mikhail Petrovitsj Tarasov
(1889–1970)
7. juli 1950 16. april 1959
9 Nikolaj Grigorijevitsj Ignatov
(1901–1966)
16. april 1959 26. november 1959
10 Nikolaj Nikolajevitsj Organov
(1901–1982)
26. november 1959 20. desember 1962
Nikolaj Grigorijevitsj Ignatov
(2. gang)
(1901–1966)
20. desember 1962 14. november 1966
Timofej Arkadjevitsj Akhazov
(fungerende)
(1907–1979)
14. november 1966 23. desember 1966
Pjotr Petrovitsj Sysojev
(fungerende)
(1912–1986)
14. november 1966 23. desember 1966
11 Mikhail Aleksejevitsj Jasnov
(1906–1991)
23. desember 1966 26. mars 1985
12 Vladimir Pavlovitsj Orlov
(1921–1999)
26. mars 1985 3. oktober 1988
13 Vitalij Ivanovitsj Vorotnikov
(1926–2012)
3. oktober 1988 29. mai 1990
Formann av det øverste sovjet
(russisk: Председатель Верховного Совета РСФСР,
Predsedatel' Verkhovnogo Soveta RSFSR)
14   Boris Nikolajevitsj Jeltsin
(1931–2007)
29. mai 1990 10. juli 1991 ingen

Presidenter av Den russiske føderasjon (1991–)Rediger

 
Presidentens embedskjede.
 
Presidentens flagg

Russisk: Президент Российской Федерации (Prezident Rossijskoj Federatsii)

President Presidentperiode Tilknytning
Startet Sluttet
1.   Boris Nikolajevitsj Jeltsin
(1931–2007)
1 25. desember 1991[a] 9. august 1996 Støttet av Russlands demokratiske parti
2 9. august 1996 31. desember 1999 Ingen
2   Vladimir Vladimirovitsj Putin
(1952–)
(utøvende) 31. desember 1999 7. mai 2000 ingen
3 7. mai 2000 7. mai 2004 ingen
4 7. mai 2004 7. mai 2008 Støttet av Forent Russland
3   Dmitrij Anatoljevitsj Medvedev
(1965–)
5 7. mai 2008 7. mai 2012 Støttet av Forent Russland
(2)   Vladimir Vladimirovitsj Putin
(1952–)
6 7. mai 2012 Forent Russland

a^ I perioden 10. juli 1991 – 25. desember 1991 tjente Jeltsin som president for Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk i Sovjetunionen.

Se ogsåRediger