Liste over ordførere i Rødøy

Wikimedia-listeartikkel

Liste over ordførere i Rødøy er en liste over ordførere i Rødøy herred og kommune. Rødøy herred ble opprettet 1. januar 1838 som følge av formannskapslovene. Den 1. januar 1918 skiftet det navn til Rødøy kommune. Den 1. januar 1884 ble Meløy herred skilt ut fra Rødøy. Meløy hadde på dette tidspunkt det største folketallet og det største arealet, men Rødøy beholdt herredets navn. Frem til delingen i 1884 omfatter derfor denne listen også ordførere for det området som senere ble til Meløy.

Rødøy har hatt 31 ordførere siden etableringen i 1838. Syv av disse har innehatt embedet i to perioder, en i tre perioder, mens de øvrige har hatt en sammenhengende embedstid. I denne listen har de ikke unike nummer, men er nummerert etter skifter. Listen omfatter derfor 39 ordførerperioder. Under andre verdenskrig innsatte Nasjonal Samling en ordfører som ikke var lovlig valgt; denne er nevnt i listen, men er ikke tildelt et nummer.

Nåværende ordfører, siden 31. oktober 2019, er Inger Monsen innvalgt på fellesliste mellom Ap og KrF.[1]

# Navn Fra Til Født Yrke Bosted
1 Carl Theodor Schmidt
(1810–1892)
1838 1840 Sogneprest Rødøy
2 Jakob Andersen 1840 1842 1793 Gårdbruker/fisker Osa, Meløy
3 Hans Krey Hansen 1842 1844 1798 d/s-eksp./fisker Meløy
4 Ole Sigvart Jæger
(1809–1886)
1844 1848 Handelsmann Selsøyvik
5 Knud T. Hoff 1848 1850 1816 Kirkesanger/lærer Meløy
6 Petter Nielsen 1850 1852 1808 Gårdbruker/snekker Tjong
7 Caspar Hansen 1852 1856 1808 Sogneprest Rødøy
8 Sophus F. Søeberg 1856 1860 1822 Distrikslege Segelfore
9 Anton Andersen 1860 1861 1824 Gårdbruker/fisker Sperstad
10 Børge Andreas Motzfeldt
(1810–1879)
(første gang)
1861 1865 Sogneprest Rødøy
11 Andreas Olsen 1865 1867 1831 Gårdbruker/fisker Spildra, Meløy
12 Hans Martinus Jæger
(1840–1923)
(første gang)
1867 1871 Gårdbruker/handelsmann Gjerøy
13 Børge Andreas Motzfeldt
(1810–1879)
(andre gang)
1871 1875 Sogneprest Rødøy
14 Jakob Gjertsen 1875 1876 1828 Gårdbruker/fisker Strømsvik
15 Anders Larsen Hoff
(1832–1914)
1877 1878 Gårdbruker/fisker Jektvik
16 Jakob Gjertsen 1879 1880 1828 Gårdbruker/fisker Strømsvik
17 Hans Martinus Jæger
(1840–1923)
(andre gang)
1881 1888[2] Gårdbruker/handelsmann Gjerøy
18 Simon Nikolai Martinus Dahl
(1843–1910)
1889 1896 Sogneprest Rødøy
19 Lars Larsen Hoff 1897 1898 1846 Gårdbruker/fisker Litlfjorden
20 Rafael Røsok 1899 1907 1846 Kirkesanger/lærer Rødøy
21 Jørgen A. Selsø 1908 1922 1854 Gårdbruker/oppsynsmann Storselsøy
22 Wilhelm Christian Hoff
(1861–1951)
1923 1925 Poståpner/fisker Jektvik
23 Peter B. Andersen 1926 1934 1869 Fanejunker Oldervik
24 Torolf Heen
(1884–1973)
1935 1940 Lærer/gårdbruker Nordvernes
Arnulf Hansen[3]
varaordfører: Sverre Bang, bonde
1943 1944 NS kjøpmann
Torolf Heen
(1884–1973)
1945 1947 Lærer/gårdbruker Nordvernes
25 Sigurd M. Carson
(1885–1955)
1948 1951 Bankkasserer Rødøy
26 Olav Hoff
(1905–1970)
1952 1959 KrF Handelsmann Jektvik
27 Sven Hansen
(1920–1991)
(første gang)
1960 1967 Gårdbruker/trygdekasserer Vågaholmen
28 Hans Andreas Aakre
(1918–1983)
(første gang)
1968 1971 KrF Gårdbruker/sosialsekretær Gjerøy
29 Sven Hansen
(1920–1991)
(andre gang)
1972 1975 Gårdbruker/trygdesjef Vågaholmen
30 Hans Andreas Aakre
(1918–1983)
(andre gang)
1976 1979 KrF Gårdbruker/sosialsjef Gjerøy
31 Magne Hansen
(1940–)
1980 1981 H Gårdbruker Sleipnes
32 Sven Hansen
(1920–1991)
(tredje gang)
1982 1983 Sp Gårdbruker/trygdesjef Vågaholmen
33 Gustav Lorentzen
(1926–)
(første gang)
1984 1985 Ap Gårdbruker/fisker Sundøy
34 Bernt Johan Arntsen
(1939–)
(første gang)
1986 1989 Ap Vaktmester Rødøy
35 Gustav Lorentzen
(1926–)
(andre gang)
1990 1991 TV Fisker Sundøy
36 Bernt Johan Arntsen
(1939–)
(andre gang)
1992 1995 RFL Vaktmester Rødøy
37 Johan Anton Svartis
(1940–)
1995 2003 Sp Gårdbruker/fisker Reppen
38 Olav Terje Hoff
(1956–)
2003 2019 Sp Selvstendig næringsdrivende Jektvik
39 Inger Dagmar Monsen
(1973–)[1]
2019 Ap/KrF Lærer Jektvik

ReferanserRediger

  1. ^ a b https://ranano.no/inger-er-rodoys-39-ordforer-og-den-forste-kvinnen-paa-ordforerkontoret/01.11-02:20
  2. ^ Meløy kommune ble skilt ut i 1884
  3. ^ Helgeland Folkeblad (30.12.1942): Nyoppnevning av ordførere for Helgeland