Liste over odelstingspresidenter

Wikimedia-listeartikkel

Liste over odelstingspresidenter omfatter stortingsrepresentanter valgt som president for Odelstinget inntil Odelstinget ble avskaffet i 2009.

Odelstingets president og visepresident inngikk som en del av Stortingets presidentskap. Presidentskapet består av seks personer; tidligere (inntil 2009) president og visepresident i Stortinget, Lagtinget og Odelstinget; etter 2009 Stortingspresident og fem visepresidenter.

1814–1884Rediger

1884–1945Rediger

Navn Begynte Sluttet Parti
? ? ? ?
Edvard Liljedahl 1899 1900 Venstre
Johan Ludwig Mowinckel 1913 1915 Venstre
Rudolf Peersen 1917 1918 Venstre
Ole Monsen Mjelde 1919 1920 Venstre
John Wolden[1] 1921 1924 Venstre
Hans Jørgensen Aarstad 16. januar 1925 15. februar 1928 Venstre
Gunnuf Eiesland 16. februar 1928 28. juli 1936
(døde)
Venstre
Sverre Støstad 1936 1939 Arbeiderpartiet
Neri Valen 1939 1945 Venstre

1945–2009Rediger

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Ref.
  Carl Joachim Hambro [a] [b]
(1885–1964)
10. desember 1945–10. januar 1958 Høyre [2]
  Alv Kjøs [c]
(1894–1990)
18. januar 1958–30. september 1961 Høyre [3]
  Per Borten
(1913–2005)
6. oktober 1961–30. september 1965 Senterpartiet [4]
  Nils Hønsvald
(1899–1971)
8. oktober 1965–30. september 1969 Arbeiderpartiet [5]
  Håkon Johnsen [d]
(1914–1991)
8. oktober 1969–30. september 1973 Arbeiderpartiet [6]
  Per Borten
(1913–2005)
9. oktober 1973–30. september 1977 Senterpartiet [4]
  Asbjørn Haugstvedt
(1926–2008)
11. oktober 1977–30. september 1981 Kristelig Folkeparti [7]
  Arne Nilsen [e]
(1924–2020)
15. oktober 1981–30. september 1985 Arbeiderpartiet [8]
  Åshild Hauan
(1941–2017)
9. oktober 1985–30. september 1989 Arbeiderpartiet [9]
  Inger Lise Gjørv
(1938–2009)
10. oktober 1989–30. september 1993 Arbeiderpartiet [10]
  Gunnar Skaug
(1940–2006)
11. oktober 1993–30. september 2001 Arbeiderpartiet [11]
  Ågot Valle
(1945–)
9. oktober 2001–30. september 2005 Sosialistisk Venstreparti [12]
  Berit Brørby
(1950–)
10. oktober 2005–30. september 2009 Arbeiderpartiet [13]

Se ogsåRediger

FotnoterRediger

  1. ^ John Lyng, Høyre, var midlertidig odelstingspresident 8. november 1951–15. desember 1951.
  2. ^ Alv Kjøs, Høyre, var midlertidig odelstingspresident 13. oktober 1954–2. desember 1954 og 13. januar 1955–30. april 1955.
  3. ^ John Lyng, Høyre, var midlertidig odelstingspresident 6. oktober 1958–13. desember 1958 og 9. oktober 1960–30. november 1960.
  4. ^ Salve Andreas Salvesen, Arbeiderpartiet var midlertidig odelstingspresident 14. oktober 1970–18. desember 1970.
  5. ^ Hallvard Bakke, Arbeiderpartiet, var midlertidig odelstingspresident 5. november 1984–15. desember 1984.

ReferanserRediger

  1. ^ John Iversen Wolden Arkivert 20. april 2021 hos Wayback Machine.. NSD. Besøkt 13. august 2020.
  2. ^ «Hambro, Carl Joachim (1885–1964)». Stortinget. Besøkt 20. mai 2022. 
  3. ^ «Kjøs, Alv (1894–1990)». Stortinget. Besøkt 20. mai 2022. 
  4. ^ a b «Borten, Per (1913–2005)». Stortinget. Besøkt 20. mai 2022. 
  5. ^ «Hønsvald, Nils (1899–1971)». Stortinget. Besøkt 20. mai 2022. 
  6. ^ «Johnsen, Håkon (1914–1991)». Stortinget. Besøkt 20. mai 2022. 
  7. ^ «Haugstvedt, Asbjørn (1926–2008)». Stortinget. Besøkt 21. mai 2022. 
  8. ^ «Nilsen, Arne (1924–2020)». Stortinget. Besøkt 21. mai 2022. 
  9. ^ «Hauan, Åshild (1941–2017)». Stortinget. Besøkt 21. mai 2022. 
  10. ^ «Gjørv, Inger Lise (1938–2009)». Stortinget. Besøkt 21. mai 2022. 
  11. ^ «Skaug, Gunnar (1940–2006)». Stortinget. Besøkt 21. mai 2022. 
  12. ^ «Valle, Ågot (1945–)». Stortinget. Besøkt 21. mai 2022. 
  13. ^ «Brørby, Berit (1950–)». Stortinget. Besøkt 21. mai 2022.